Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το δημογραφικό που πραγματοποιείται στα Χανιά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η υπουργός παρουσίασε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας.
Επενδύσεις στην οικογένεια και την παιδεία
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως:
Αλλαγές στην αγορά εργασίας
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά εργασίας, όπως:
Συλλογικές συμβάσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κεραμέως τόνισε τη σημασία των συλλογικών συμβάσεων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυσή τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι η επιτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων εξαρτάται και από τη βούληση των κοινωνικών εταίρων.
Πιο αναλυτικά, είπε τα εξής αναφορικά με το δημογραφικό και την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση:
Το δημογραφικό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει η χώρα μας και είναι και μία μακροπρόθεσμη πρόκληση.
Αυτή η κυβέρνηση έχει εστιάσει πάρα πολύ σε πάρα πολλά κίνητρα για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος.
Θα σας θυμίσω τα επιδόματα γέννησης τα οποία αρχικά καθιερώθηκαν και εν συνεχεία αυξήθηκαν πάρα πολύ σημαντικά. Ξεκινάνε σήμερα τα 2.000€ και πάνε πολύ πιο πάνω.
Θα σας θυμίσω το ολοήμερο σχολείο το οποίο επεκτείνεται, την υποχρεωτική εκπαίδευση η οποία έχει πέσει πλέον στα τέσσερα έτη από τριών ετών. Δηλαδή, ξεκινάει υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση. Μία σειρά από πάρα πολλά μέτρα, οι άδειες μητρότητας και άλλα.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Ζαχαράκη, καταβάλλει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Παρουσίασε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο ένα πλήρες σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του δημογραφικού. Άρα είναι πάρα πάρα πολύ ευρύ το φάσμα των μέτρων που θα έλεγα αναλαμβάνει αυτή η κυβέρνηση για αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου ζητήματος.
Αυτό που ανέφερα εγώ έχει να κάνει με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα και πώς μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία στη χώρα μας. Διακρίνοντας σε τέσσερις κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού, αναφέρθηκα σε εμπόδια που υπήρχαν.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι όταν ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας ήθελε να δουλέψει, υπήρχε μία παρακράτηση της σύνταξής του κατά 60%. Το 60% έγινε σταδιακά 30%, μειώθηκε και πρόσφατα καταργήθηκε τελείως.
Δηλαδή, ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος ο οποίος θέλει να δουλέψει, εάν δουλέψει, δεν παρακρατείται πλέον καθόλου σύνταξή του, παρά καταβάλλει ένα 10% επί αυτών που κερδίζει. Αυτό είχε μία τεράστια αλλαγή θα έλεγα συνολικά στο καθεστώς.
Από κεί που είχαμε περίπου 35.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, πλέον έχουμε 200.000 εργαζόμενους συνταξιούχους και πάρα πολλά περισσότερα έσοδα για το κράτος. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα του όταν κανείς βάζει σωστά κίνητρα, μπορεί αυτά να αποδώσουν σημαντικά και να αξιοποιήσουμε έτσι πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα.
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια ή κάποια στιγμή να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για να αντιμετωπιστεί αυτό, η κ. Κεραμέως απάντησε:
Όχι, δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση. Έχουν ληφθεί προνοίες πολύ σημαντικές, όπως το ΑΚΑΓΕ, που είναι το ταμείο αλληλεγγύης γενεών, που φροντίζει ούτως ώστε να φροντίζουμε από σήμερα προκειμένου και οι επόμενες γενιές να έχουν τις απαραίτητες συντάξεις.
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που γίνανε, όπως με το ΤΕΚΑ, το ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητικο ασφάλισης, που φροντίζει ούτως ώστε οι επόμενες γενιές να δουν και καλύτερες συντάξεις από τις δικές μας. Άρα, μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσουμε τέτοια μείζονα ζητήματα.
Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις η κ. Κεραμέως είπε:
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι μέρος ευρωπαϊκής οδηγίας που θα ενσωματώσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Και πρέπει να σας πω ότι η οδηγία προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Είναι κάτι το οποίο το επιθυμούμε.
Η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι της για να ενισχύσει τα κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Αλλά βεβαίως, πολύ σημαντική σε αυτή την εξίσωση είναι και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Στον τουρισμό και στην εστίαση έχουμε παραδείγματα συλλογικών συμβάσεων εργασίας επιτυχημένα τα οποία λειτουργούνε σήμερα στη χώρα μας. Είναι σημαντικό και στους άλλους κλάδους να ακολουθηθεί αυτό το παράδειγμα.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.