12.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Χανιά: Κάλεσμα στο πρόγραμμα για νέους “Public Spaces for Peace Places”

Ημερομηνία:

Έως τις 10 Νοεμβρίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα για νέους “Δημόσιοι Χώροι σε Τόπους Ομόνοιας” (Public Spaces for Peace Places) που στα Χανιά αφορά παρεμβάσεις στο πάρκο επί της οδού Γιαμπουδάκη στον Άη Γιάννη (δίπλα στο 8ο Δημοτικό), και σε άλλους χώρους της πόλης των Χανίων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ορίζοντας».

Το έργο “Δημόσιοι Χώροι σε Τόπους Ομόνοιας” ή «Public Spaces for Peace Places» (PS4PP) είναι ένα διακρατικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ με κωδικό KA220-YOU-88688C6A από τον Εθνικό Οργανισμό Εκπαίδευσης της Φινλανδίας EDUFI. Ο Σουηδός εταίρος είναι το “Fryshuset”, ο Φινλανδός εταίρος και επικεφαλής του έργου είναι το “Rauhan Kasvatus Instituutti” και ο Έλληνας εταίρος είναι οι “Κύκλοι Εξέλιξης”.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση νέων ατόμων ηλικίας 18-30 ετών στα Χανιά, ιδιαίτερα αυτών με λιγότερες ευκαιρίες, παρέχοντάς τους τα εργαλεία και τις δεξιότητες για να συμμετάσχουν ενεργά στη διερεύνηση, το σχεδιασμό και την παρουσίαση συμπεριληπτικών παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους, με τη συνεργασία τοπικών φορέων και της κοινότητας. Τα εργαστήρια έχουν βιωματικό χαρακτήρα, και αποσκοπούν στην καλλιέργεια επικοινωνιακών, συνεργατικών, και σχεδιαστικών δεξιοτήτων.

Η συμμετοχή αφορά μια σειρά 10 τρίωρων εργαστηρίων, τα οποία θα διεξαχθούν από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο. Η παρουσία του συμμετέχοντα σε όλα τα εργαστήρια είναι καταλυτική για τη ροή της ομάδας και του έργου.  Τα άτομα που θα συμμετάσχουν δεν απαιτείται να έχουν προηγούμενη εμπειρία ή εξειδικευμένες δεξιότητες. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή ατόμων από ποικίλα κοινωνικά, πολιτισμικά και ακαδημαϊκά υπόβαθρα, δημιουργώντας έναν χώρο όπου κάθε φωνή, εμπειρία και οπτική είναι πολύτιμη. Τα εργαστήρια θα καθοδηγούνται από εκπαιδευτές χωρίς προηγούμενη εξειδίκευση, οι οποίοι έχουν όμως ολοκληρώσει 40 ώρες εκπαίδευσης και προέρχονται επίσης από διαφορετικά υπόβαθρα.

Τα εργαστήρια εστιάζουν στην ενεργοποίηση των νέων, τη διαπροσωπική σύνδεση σε πλαίσιο ομάδας και κοινότητας, την κλιμακούμενη κατανόηση του αστικού δημόσιου χώρου, και την ανάδειξη των αναγκών των χρηστών του. Οι δράσεις ξεκινούν στον υπαίθριο χώρο με διερευνητικές βόλτες και εργαλεία χαρτογράφησης, συνεχίζουν με παιχνίδια και παρατηρήσεις που εμπλέκουν ενεργά την γειτονία  και καταλήγουν στον σχεδιασμό μικρής κλίμακας παρεμβάσεων για πάρκα ή πλατείες της πόλης. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι προτάσεις των ομάδων θα ολοκληρωθούν και κατ’ επιλογή των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση, ενώ κάποιες από αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για υλοποίηση.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η φόρμα εγγραφής θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10/11/24. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν την εβδομάδα 11-16/11/24 και θα ολοκληρωθούν την εβδομάδα 10-16/2/25, με εβδομαδιαίες συναντήσεις (εκτός των διακοπών Χριστουγέννων). Ενημερώσεις και οδηγίες για το πρώτο εργαστήριο θα αποσταλούν στα επιλεχθέντα άτομα.

Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε κατά τις εργάσιμες ώρες (09:00-15:00) στο 6979686832 ή στο polinikispapoulias@gmail.com. Για νέα του έργου μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το @chania_urban_youth_observatory στο Instagram.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 2/11, από τις 12:00 έως τις 18:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γνωριμίας στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΧ), Πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου 4 (δίπλα στη στάση “Εθνική Τράπεζα”) με χαλαρή διάθεση, τσάι και καφέ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ