Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και δημιούργησε ένα ευρύ μέτωπο αντίστασης.
Οι ομιλητές, εξειδικευμένοι επιστήμονες από διάφορους τομείς, παρουσίασαν με σαφήνεια τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία από τις εξορύξεις. Οι συμμετέχοντες κατανόησαν πλήρως τις επιπτώσεις που θα είχε η μετατροπή της Κρήτης σε “ενεργειακό κόμβο” και αποφάσισαν να αντισταθούν σε αυτά τα σχέδια.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη συγκέντρωση των δυνάμεων των πολιτών ενάντια στις εξορύξεις. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν το νησί τους και να αποτρέψουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η Πρωτοβουλία Κρήτης καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον αγώνα για την προστασία της Κρήτης και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις εταιρείες ενέργειας: η Κρήτη δεν είναι προς πώληση.
Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με θέμα: Θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα των πετρελαϊκών ;
Πιστεύουμε πως όλοι και όλες μαζί βρήκαμε από κοινού τους πολύ σοβαρούς λόγους για να μην επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Στις εισηγήσεις, στις ερωτήσεις και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, έγινε ξεκάθαρο πως το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν θα έχει κανένα όφελος για το νησί μας και τους κατοίκους του. Αντιθέτως, αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, την υγεία, την τοπική οικονομία, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ήδη εύφλεκτης Ανατολικής Μεσογείου.
Τις επόμενες μέρες θα ανεβάσουμε αναλυτική ενημέρωση για τα όσα πολύ σημαντικά ακούστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση μας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Αυτοί που σχεδιάζουν να μετατρέψουν τις θάλασσες και τις παραλίες μας σε βιομηχανικές ζώνες γιατί βλέπουν την Κρήτη σαν “ενεργειακό κόμβο”, επιθυμούν να μας εμπλέξουν σε “πολεμικά οικόπεδα” για τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου που έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε κατάρρευση. Δεν συναινούμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος των ενεργειακών ανταγωνισμών που ματώνουν λαούς για να διατηρήσει τα προνόμια της η κυριαρχία του χρήματος.
Θα υπερασπιστούμε το νησί μας και τις ζωές μας. Με κάθε διαθέσιμο μέσο. Η Κρήτη δεν θα θυσιαστεί. Την αγαπάμε και θα την προστατεύσουμε από την επέλαση της μαύρης ανάπτυξης.
Η χθεσινή εκδήλωση μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη συλλογική αλυσίδα αντίστασης που θα ακυρώσει τα εφιαλτικά σχέδια των “επενδυτών”. Μας έδωσε επιπλέον τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να αποδομήσουμε γραμμή προς γραμμή το αφήγημα τους. Πλέον γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να πάρουμε πίσω τις θάλασσες μας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!
Εμείς θα σηκώσουμε το κύμα που θα τους διώξει!
Ούτε βήμα πίσω. Θα νικήσουμε!
Οι άκρως ενημερωτικές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των καλεσμένων ομιλητών, για τις σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις των εξορύξεων, έκαναν ακόμα πιο ξεκάθαρο και δυνατό το μήνυμα της Πρωτοβουλίας, πως στην Κρήτη δεν αξίζει να πάρουμε αυτό το ρίσκο!
Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και ιδιαιτέρως για την συμμετοχή τους:
Την Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, που μας γνώρισε τα σπάνια και πολύτιμα είδη που ζουν στα βαθιά νερά της Ελληνικής Τάφρου, αλλά και το πως αυτά τα είδη απειλούνται άμεσα από το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλα του τα στάδια.
Την Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF, για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μας παρουσίασε σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις στην Κρήτη, τις εξορύξεις στην υπόλοιπη Μεσόγειο, την ανάγκη της άμεσης απεξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα
Τον Γιώργο Μπάλια, Δικηγόρο, Αν. Καθηγητή Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών που -μέσω του νομικού πλαισίου- μας εξήγησε τον παραλογισμό της επιλογής του να επενδύεις σε ορυκτά καύσιμα ενώ έχεις δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τον Θέμη Τζήμα, Δικηγόρο, Δρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τον σχολιασμό της γεωπολιτικής κατάστασης της περιοχής.
Την Ανοιχτή Μουσική Συλλογικότητα Άλμπατρος για τον υπέροχο μουσικό επίλογο της εκδήλωσης μας.
Εν αναμονή της απόφασης της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Helleniq Energy αν θα βάλει τελικά τρυπάνι στις θάλασσες μας, το ερώτημα του τίτλου της εκδήλωσης μας απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού: Θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα των πετρελαϊκών;
Είμαστε σίγουροι ότι η απάντηση τους θα είναι ηχηρή.