Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Μεσόγειος: Ο “εκλεκτός” νέος χημικός – πυρηνικός σκουπιδότοπος της Δύσης;

Συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της προγραμματισμένης επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην λεκάνη της Μεσογείου, μετά από ερώτηση του ηρακλειώτη βουλευτή της Ν.Δ. Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα, συζητήθηκε και  η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης με θέμα: «Καταγγελίες για ναυάγια με τοξικά-πυρηνικά στη Μεσόγειο»
Μάλιστα, η ερώτηση του κ. Κριτσωτάκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού, όπως αποκαλύπτει, “εν μέσω γενικού ξεσηκωμού των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης και όλης της χώρας για την «καταστροφή» των χημικών της Συρίας στα διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης, επανερχόμαστε στο θέμα των καταγγελιών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης της Ιταλίας Legambiente, για μια άλλη «πυρηνική βόμβα» με ανυπολόγιστες συνέπειες το οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία καθώς και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Legambiente: «Βυθίζουν πλοία για να ξεφορτωθούν επικίνδυνα απόβλητα των οποίων η διαχείριση κοστίζει πολύ, ενώ ταυτόχρονα κερδίζουν από τις αποζημιώσεις που παίρνουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα φέρεται πως έχει βυθίσει στην Μεσόγειο η Ντρανγκέτα (μαφία της Καλαβρίας), επτά από τα οποία βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική θάλασσα».

Είναι σαφές, ότι κάτω από συνθήκες απόλυτου σκοταδισμού, ξεκινά μια νέα… “εποχή” διαχείρισης επικίνδυνων χημικών, τοξικών, πυρηνικών και άλλων σχετικών επικίνδυνων όπλων και αποβλήτων, με… “προνομιακό” τόπο απόρριψης τη Μεσόγειο.

Συνιστά μια ιδιότυπη ειρωνεία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοδοτεί δράσεις για την προστασία της πιο πλούσιας θάλασσας στον κόσμο μέσα από το πρόγραμμα “Life”, υπέρ της διάσωσης 9 απειλούμενων ειδών.

Ο τζίρος και ο τζόγος στα πέριξ χημικών – πυρηνικών

Ενώ η Ε.Ε. και οι συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, πολλά εκατομμύρια δολλάρια και ευρώ, “παίζονται” στον τζίρο της “διαχείρισης των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων και υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Το θέμα συζητήθηκε στην εκπομπή “Νέα το Πρωί”, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών.

Οι καλεσμένοι της εκπομπής, Γιάννης Τσουκάτος – αρχιτέκτονας, Άρης Μουστάκας – καθηγητής στο Τμ. Διαχείρισης Τοξικών και Χημικών αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και ο Πέτρος Λυμπαράκης – Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,. υπογράμμισαν τους κινδύνους.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η θλιβερή πραγματικότητα της ένοχης συγκάλυψης των.. .εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ γύρω από το γεγονός.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα σε φυλλάδιο  του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ΔΕΝ θα επιτρέψουν την καταστροφή χημικών όπλων στα εδάφη τους.

Η… υδρόλυση

Στην κλειστή λοιπόν θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, ένα μονοπύθμενο πλοίο 40 ετών, μεταφέρει άγνωστη “ποικιλία” χημικών όπλων, προκειμένου να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης, που σύμφωνα με Αμερικανούς και Γερμανούς έχει εφαρμοστεί “επιτυχώς” στα εδάφη τους τη δεκαετία του ΄80.

Η Μεσόγειος λοιπόν, θα είναι η πρώτη θάλασσα στην οποία θα επιχειρηθεί η καταστροφή των χημικών πάνω σε ένα παλιό καράβι, εν πλω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μουστάκα: Η υδρόλυση είναι εφιτκή με ποσοστό επιτυχίας 99,9%, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού, εάν και μόνο εάν το αέριο είναι σε καθαρή μορφή, όπως το παρήγαγε το εργοστάσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα αέριο το οποίο φυλάσσεται σε συνθήκες πολέμου και έχει παρασκευαστεί για να σκοτώσει κόσμο. Επομένως είναι πάρα πολύ πιθανό -σύμφωνα με τον επικεφαλή του τμήματος χημικού και βιολογικού πολέμου του αμερικανικού στρατού και επιθεωρητή του ΟΗΕ στο Ιράκ το 1994, καθηγητή Λίσκα, η υδρόλυση δεν μπορεί να πετύχει, εάν περιέχει μέσα προσμίξεις. Και σύμφωνα με ανακοίνωση -ως τώρα- του αμερικάνικου στρατού, δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν προσμίξεις, διότι δεν είχαν τον χρόνο να κάνουν τεχνικό έλεγχο. Επομένως δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν προσμίξεις, γνωρίζουμε όμως ότι αν υπάρχουν ΔΕΝ υδρολύονται.

Σε ερώτησή μας γιατί δεν αποθηκεύουν τα χημικά όπλα, προκειμένου της καταστροφής τους να προηγηθεί ο προβλεπόμενος επιστημονικός έλεγχος, ο κ. Μουστάκας επεσήμανε ότι: Παραβιάζεται τη σχετική διεθνή Συμφωνία του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ρητά η μεταφορά τοξικών/χημικών αερίων, από την χώρα η οποία τα κατέχει.

Σήμερα, μετά από εσπευσμένη συνεδρίαση στα Ηνωμένα  έθνη, εγκρίθηκε η κατ’ εξαίρεση μεταφορά και καταστροφή των χημικών της Συρίας.

Έτσι έχουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φορτίο, το οποίο όχι απλά μεταφέρεται, αλλά μεταφέρεται πολύ!
(Συρία – Ιταλία – Ισπανία… κλπ)

Ένα δεδομένο 

Αν η διαδικασία της υδρόλυσης στεφθεί με επιτυχία, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον αμερικανικο στρατό, παράγει 5 – 14 φορές όγκο υδρολυμένων αποβλήτων τα οποία παραμένουν τοξικά και διαβρωτικά, απλά όχι σε βαθμό ικανό να έχει άμεσα θανατηφόρα αποτελέσματα στη χρήση του σε περίπτωση πολεμικής επιχείρησης.

Και όλα αυτά, χωρίς την παρουσία Ελλήνων παρατηρητών…

neatv.gr- Κατερίνα Πολύζου

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

10 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

10 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

10 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

10 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

10 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

11 hours ago

This website uses cookies.