Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 111η επέτειο της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί με τη δοξολογία στη Μητρόπολη Χανίων. Ακολούθησε πομπή προς το ιστορικό Φρούριο του Φιρκά, όπου πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας, μια στιγμή που συμβολίζει τους αγώνες των Κρητών για την ελευθερία και την ένωση με τη μητέρα πατρίδα.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μακρογιαννάκης, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις επετειακές εκδηλώσεις.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, τονίζοντας τον μακρύ αγώνα για την εθνική ολοκλήρωση και την ανάγκη διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας και ελευθερίας.
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Βορίδης ανέφερε:
«Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να εκπροσωπήσω σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση στον εορτασμό για τα 111 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οφείλω επίσης να μεταφέρω θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις αρχές που φρόντισαν για αυτή την άρτια διεξαγωγή της τελετής και την απόδοση της μνήμης σε όλες τις αρχές, στην περιφέρεια, στην αντιπεριφέρεια, στο δήμαρχο, για την απόδοση αυτής της οφειλόμενης τιμής.
Αυτές οι ημέρες και αυτές οι τελετές πάντοτε μας υπενθυμίζουν τον μακρύ και δύσκολο αγώνα που έχει διεξαχθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το εθνικό κράτος, μένου οι Έλληνες να βρεθούν κάτω από τη σκέπη μιας ενιαίας πατρίδας, κάτω από την αγκαλιά ενός κράτους των Ελλήνων.
Δόθηκαν, χάθηκαν πολλές ζωές σε αυτούς τους αγώνες. Άνθρωποι θυσίασαν περιουσίες, άνθρωποι έδωσαν όλη τους την ύπαρξη για να μπορέσουμε σήμερα να είμαστε σε αυτό το σημείο. Απλώς πρέπει να θυμόμαστε, αφού τιμήσουμε, ότι αυτές οι κατακτήσεις δεν είναι δεδομένες, ότι όλα αυτά είναι εύθραυστα, ότι οφείλουμε να τα συντηρούμε, όχι μόνο στο επίπεδο της μνήμης, αλλά με την ενεργή παρουσία μας και την αμέριστη, πάντοτε και δεδομένη, υποστήριξη της εθνικής μας κυριαρχίας.
Έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να έχουμε υπόδουλους Έλληνες και να χαιρόμαστε όλο αυτό το σπουδαίο αγαθό της εθνικής ελευθερίας”
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ο Υπουργός δήλωσε:
«Μία από τις σπουδαίες κατακτήσεις του τόπου μας είναι η δημοκρατία, που σημαίνει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει τις απόψεις του, να τις εκφράζει, να διαλέγεται με την κυβέρνησή μας και εν συνεχεία η κυβέρνηση να ασκεί υπεύθυνα την πολιτική που πρέπει να ασκεί.
Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά της είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και το έχει αποδείξει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Είναι η κυβέρνηση που έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα εδώ και δεκαετίες. Είναι η κυβέρνηση των F-35, των φρεγατών, των Rafale. Είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει περηφάνεια και παρουσία στα διεθνή φόρα και της οποίας η φωνή, όταν μιλάει στο εξωτερικό, είναι ισχυρή, σοβαρή και ακούγεται».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δήλωσε:
Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την Κρήτη μας, για τα Χανιά μας, καθώς η 1η Δεκεμβρίου του 1913 είναι μία ημέρα επίτευξης ενός μεγάλου πόθου των Κρητικών. Μιλάμε για την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, μετά από πολλούς αγώνες, μετά από πάρα πολλά χρόνια που σφραγίστηκαν από τις θυσίες και το αίμα χιλιάδων Κρητικών.
Η 1η Δεκεμβρίου του 1913, η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, βεβαίως έχει ονοματεπώνυμο, έχει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού, Ελευθέριου Βενιζέλου. Και βέβαια, η 1η Δεκεμβρίου του 1913 είναι μία ημέρα τιμής στη μνήμη των προγόνων μας και μία ημέρα σκέψης και ευθύνης για όλους εμάς, ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα των προγόνων μας. Καθώς είναι μία περίοδος με συνεχείς προκλήσεις και εντάσεις, επομένως είναι ένας στόχος το να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε όλα αυτά τα κεκτημένα.
O Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Την 1η Δεκεμβρίου του 1913, 111 χρόνια πριν, το ιστορικό φρούριο του Φιρκά αποτέλεσε μια και για πάντα το σημείο ένωσης. Της ένωσης του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Έγινε σύμβολο ακατάλυτο, ορόσημο για την πολυχιλιετή ιστορία του νησιού.
Ήταν η μέρα, που όπως γράφει ο αθηναϊκός τύπος: «Η Κρήτη απεδόθη εις την μητέρα της»∙ είχαν προηγηθεί αιώνες κατακτήσεων, σημαδεμένοι από μικρές ή μεγάλες εξεγέρσεις και επαναστάσεις, ανυπολόγιστες θυσίες, διωγμούς και εκπατρισμούς, που όμως δεν πτόησαν το αδούλωτο φρόνημα των αγωνιστών.
Ήδη, από τα τέλη του 18ου αιώνα και το 1821, ίσως όλοι εκείνοι οι μικροί και μεγάλοι ήρωες: ο Δασκαλογιάννης, η Χρυσή Τσεπέτη, ο Μιχαήλ Κόρακας, οι Χάληδες, οι μάρτυρες του Αρκαδίου, ο Καγιαλές και τόσοι άλλοι, αμέτρητοι ήρωες, καθοδηγούνταν από την υποσυνείδητη γνώση του ελληνικού ιδεώδους και τις εντυπωμένες στο γενετικό υλικό τους αρχές για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Ανήκαν και αυτοί στον μακρύ κατάλογο των Κρητικών, που θυσιάστηκαν και αφανίστηκαν ανά τους αιώνες για τον ιερό σκοπό.
Εκεί, όμως ανάμεσα στις αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας της Κρήτης γεννήθηκε και η «ελπίδα», ο άνθρωπος που θα οδηγούσε την Κρήτη στην ένωση με τον εθνικό κορμό και θα πραγματοποιούσε την 1η Δεκεμβρίου του 1913 την έπαρση της γαλανόλευκης στο φρούριο του Φιρκά: ο εθνάρχης μας Ελευθέριος Βενιζέλος.
Μετά το 1830 όταν η Κρήτη είχε μείνει εκτός των ορίων της εξαιρετικά μικρής και περιορισμένης σε έκτασης Ελλάδας, το νησί ήταν ένα ενεργό ηφαίστειο με συνεχείς εκρήξεις, που ταλάνιζαν τον ντόπιο πληθυσμό για τις επόμενες δεκαετίες. Η μία επανάσταση διαδεχόταν την άλλη.
Είχαν προηγηθεί η επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 και η μεγάλη επανάσταση του 1821, που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Μετά το 1830 καταγράφονται διαδοχικές εξεγέρσεις για παραχώρηση προνομίων, για λευτεριά, για ένωση με την Ελλάδα με σημαντικούς σταθμούς το 1833, το 1841, το 1858, τη μεγάλη επανάσταση του 1866-69, το 1878, το 1895 και το 1897.
Ένα επαναστατικό συνεχές, όπου το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» είχε αντικατασταθεί από το «ένωσις ή θάνατος», με γεγονότα συγκλονιστικά.
Τα γεγονότα του 1897 και του 1898, οι πυρπολήσεις των πόλεων και οι σφαγές από τους Οθωμανούς λειτούργησαν ως καταλύτης εξελίξεων. Παρότι η Ελλάδα βρισκόταν σε δεινή θέση μετά την ταπεινωτική ήττα στον ατυχή πόλεμο με την Τουρκία, η συγκυρία αποδείχθηκε ευνοϊκή και έγινε το πρώτο βήμα για την ένωση. Οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχώρησαν καθεστώς αυτονομίας και ξεκίνησε η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας, της «πρώτης λευτεριάς», σύμφωνα με τον Πρεβελάκη.
Το νησί πέρασε σε μια νέα εποχή, που πολύ σύντομα ωστόσο, η γενική ευφορία και το κλίμα κατάνυξης που πλανιόνταν στην ατμόσφαιρα με την άφιξη του Πρίγκηπα Γεώργιου στην Κρήτη, μετετράπη σε απογοήτευση. Η ένωση δεν ερχόταν, ο Ύπατος αρμοστής, Πρίγκιπας Γεώργιος, ήταν αυταρχικός και αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, χωρίς αντίληψη των διπλωματικών ισορροπιών.
Η σύγκρουσή με τον Βενιζέλο, που ως υπουργός Δικαιοσύνης του Πρίγκιπα είχε αποφασιστική συμβολή στη διαμόρφωση του πρώτου κρητικού συντάγματος, υπήρξε σφοδρή. Ήταν η στιγμή, που δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονταν. Μόνη διέξοδος ήταν και αυτή τη φορά η επανάσταση. Με ορμητήριο το Θέρισο, ηγετική τριανδρία τους Βενιζέλο, Μάνο και Φούμη, πλαισιωμένους από εκατοντάδες αγωνιστές από ολόκληρο το νησί, η επανάσταση οδήγησε στην κατάλυση της απολυταρχίας του Πρίγκιπα και συνέβαλε αποφασιστικά στη διεθνοποίηση του κρητικού ζητήματος, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την πολυπόθητη ένωση.
Ταυτόχρονα, ανέδειξε και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν πολιτικό οραματιστή, έναν άνθρωπο με ατσάλινη θέληση, με ηγετικό ταλέντο και μεταρρυθμιστική τόλμη, που διέθετε διπλωματικές δεξιότητες και ρητορικό χάρισμα. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Κρήτης και λίγα χρόνια αργότερα ήταν η αυτονόητη επιλογή των επαναστατών του Στρατιωτικού Συνδέσμου για να αναλάβει Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1910 και να δρομολογήσει την ανόρθωση και την εδαφική ολοκλήρωση του ελληνικού κράτους.
Το 1908 οι Κρητικοί κηρύσσουν μονομερώς την ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι ενθάρρυνε την κίνηση αυτή, δεν προχώρησε σε επίσημη αναγνώριση για να αποφύγει την αντίδραση της Τουρκίας και τις διεθνείς περιπλοκές.
Τον Μάιο του 1912 ο Βενιζέλος δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με τους φίλους και τους συνοδοιπόρους του στις κρητικές επαναστάσεις, όταν αυτοί θέλησαν να μετάσχουν στη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων. Ο Βενιζέλος τους εμποδίζει, τους απωθεί με δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής. Είναι προσηλωμένος στον μεγάλο σκοπό και γνωρίζει τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία, όπως εξίσου καλά γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη έτοιμη.
Το επόμενο διάστημα, με τις συντονισμένες κινήσεις του και χάρη στη στρατιωτική και διπλωματική προετοιμασία, που έφερε τη δική του σφραγίδα, δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Με το τέλος των βαλκανικών πολέμων η Ελλάδα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών. Το φοβικό και διεθνώς ανυπόληπτο κρατίδιο του 1910 είναι πλέον μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη, διπλάσια σε έκταση και πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η οριστική επίλυση του κρητικού ζητήματος.
Και ήταν απολύτως καθοριστικής σημασίας το γεγονός, ότι σε αυτήν την κρίσιμη τελευταία φάση του Κρητικού ζητήματος, ο άνθρωπος που κλήθηκε να το χειριστεί, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πριν 111 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου 1913, το όνειρο έγινε πραγματικότητα∙ η γαλανόλευκη υψώθηκε με κάθε επισημότητα και άρχισε να κυματίζει περήφανη, επισφραγίζοντας την Ένωση ανάμεσα στο ξέφρενο από χαρά πλήθος και στους δύο ζωντανούς θρύλους των κρητικών επαναστάσεων, τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη και τον Αναγνώστη Μάντακα.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα ο κόσμος μας μεταβάλλεται ταχύτατα και γεγονότα, όπως η 1η Δεκεμβρίου 1913, μας καλούν να αναστοχαστούμε και να αναλογιστούμε τη σημασία των πολιτικών ηγεσιών και την αξία του αγώνα από τον απλό λαό.
Γιατί η παρακαταθήκη των προγόνων μας είναι βαριά και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ελπίδα, δεν μπορούμε παρά να έχουμε ως πλοηγό τους αγώνες τους, την ακατάβλητη πίστη τους στην ελευθερία, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλεια, με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.
Αυτήν την ιερή παρακαταθήκη οφείλουμε να την αναδείξουμε -το οφείλουμε σε εκείνους αλλά και στους εαυτούς μας- να τη φέρουμε στο σήμερα, να αντλήσουμε έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες, ακόμα και αν αυτοί έχουν διαφορετικό περιεχόμενο.
Οφείλουμε κυρίως, έχοντας κατακτήσει βαθύτερο επίπεδο κατανόησης σε συλλογικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, να σταθούμε δίπλα στους λαούς, που αγωνίζονται για την ελευθερία, σε μια πρωτοφανή κρίση, που ταλανίζει την ανθρωπότητα και αφήνει μικρά περιθώρια αξιόπιστης πρόβλεψης, στη γειτονιά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Στην παγκόσμια, σύγχρονη και σύνθετη πραγματικότητα, καμία ισορροπία δεν μπορεί να επέλθει αν δεν παραμεριστούν οι εθνικισμοί, αν δεν επικρατήσει η συναδέλφωση και αν δεν βρεθούν τα τολμηρά μέσα και οι τρόποι, ακολουθώντας το παράδειγμα του Εθνάρχη μας, Ελευθερίου Βενιζέλου, ώστε να μπορούν να επιβάλλονται απαρέγκλιτα οι επιταγές του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σας ευχαριστώ!»
Επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την 111η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις, επισκέφθηκε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στα Χανιά.
Συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα εκθέματα που αναδεικνύουν τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Κρήτης.
Σε ένδειξη αναγνώρισης της επίσκεψής του, το Ναυτικό Μουσείο απένειμε στον κ. Βορίδη αναμνηστικά, αποτυπώνοντας τη σημασία της παρουσίας του στον χώρο.
"google ad"