Το ‘Advanced Workshop’ έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σεσυνεργασία με την European Weed Research Society (EWRS) και την Ομάδα Εργασίας της EWRS‘Weed Mapping Working Group’, το Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής της Πράγας (Czech University ofLife Sciences Prague), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (MAIX) και το Ινστιτούτο ΕλιάςΥποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Σκοπός: Mεταπτυχιακοί σπουδαστές και υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές, καθηγητές και περιορισμένος αριθμός επιστημόνων και επαγγελματιών από τον ιδιωτικό τομέα, να αποκτήσουνπροχωρημένες γνώσεις και εμπειρία στην εφαρμογή κλασσικών και νέων ψηφιακών μεθόδων για τη χαρτογράφηση των ζιζανίων, μέσω διαλέξεων σε συνδυασμό με την πρακτική εξάσκηση στοπεδίο στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Μέθοδοι αξιολόγησης και καταγραφής των ζιζανίων σε διάφορες καλλιέργειες.
- Στατιστικές μέθοδοι και ανάλυση για τη χωρική και μη χωρική εξάπλωση των φυτικών ειδών με τη χρήση γεωστατιστικής
- Δημιουργία ψηφιακών χαρτών εξάπλωσης των ζιζανίων, ανάλυση και ερμηνεία των χαρτών
- Χρήση της χαρτογράφησης στην εφαρμογή μεθόδων ακριβείας για την αντιμετώπιση των ζιζανίων
Οι Θεματικές ενότητες του προγράμματος είχαν ως γνωστικό αντικείμενο: την χωρική καταγραφή και χαρτογράφηση, α) των ζιζανίων στις καλλιέργειες, στους λειμώνες και στα φυσικά περιβάλλοντα, β) των φυτών εισβολέων, γ) των ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα ζιζάνια και δ) των σπάνιων αυτοφυών ειδών.
Στην Οργάνωση του Advanced Workshop συμμετείχαν: Η Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) Γαρυφαλιά Οικονόμου, ο Καθηγητής του ΓΠΑ Διονύσιος Καλύβας (Υπεύθυνος της Ομάδας GIS), ο Dr. Hansjoerg Kraehmer, Πρώην Πρόεδρος της EWRS, η Επίκουρη Καθηγήτρια Michaela Kolarova του Czech University of Life Sciences Prague και η Δήμητρα Δουλφή MSc Γεωπόνος.
Στην επιστημονική αυτή συνάντηση παρουσιάστηκαν προφορικές ανακοινώσεις από Αναγνωρισμένους Καθηγητές και ερευνητές στον τομέα της καταγραφής των ζιζανίων στις καλλιέργειες με κλασσικές και ψηφιακές τεχνολογίες ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επίδειξη και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο αγροκήπιο με τις ενδημικές ποικιλίες εσπεριδοειδών που συντηρούνται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόσκληση από την Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας EWRS- Weed Mapping Καθηγήτρια Γαρυφαλιά Οικονόμου για την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης των δυσεξόντοτων ξενικών ζιζανίων που απειλούν τις καλλιέργειες και τη βιοποικιλότητα.
Το Παρατηρητήριο προτάθηκε να εγκατασταθεί στο ΜΑΙΧ στο Αγροκήπιο των εσπεριδοειδών του ΕΛΓΟ και να λειτουργήσει ως δίκτυο συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΜΑΙΧ και της European Weed Research Society (EWRS).
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου βραβεύτηκε ο φιλέλληνας και λάτρης της Κρήτης Dr. Hansjoerg Kraehmer, για τη σημαντική του επιστημομική συνεισφορά.
Οι συμμετέχοντες έζησαν μοναδικές ευκαιρίες υψηλής επιστημονικής γνώσης καιπρακτικής εφαρμογής των νέων τεχνολογιών αλλά της Κρητικής φιλοξενίας καιγαστρονομίας μέσα από τις υπηρεσίες του Συνεδριακού Κέντρου του ΜΑΙΧ.