Να προχωρήσει η Ελλάδα σε μονομερή διαγραφή του χρέους προς την Τρόικα (περίπου 86% του συνολικού χρέους) τεκμηριώνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και προϊόν απάτης, προτείνει η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας, που πραγματοποίησε την Τετάρτη εκδήλωση με θέμα “Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους;” στην αίθουσα διαλέξεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
“Γίνονται πρωτοφανή πράγματα. Από το 2009, συντελείται μια κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς αποτέλεσμα ή καλύτερα… με αντίθετο αποτέλεσμα, αφού το χρέος μεγαλώνει και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος δεν θεωρήθηκε ότι ήταν βιώσιμο, όταν έφτανε το 115% το ΑΕΠ και τώρα έχει φτάσει να είναι 175% του ΑΕΠ! Ήταν 299 δις και μετά από διαγραφή 105 δις είναι 321 δις!” σχολίασε ο Κωνσταντίνος Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα η Ιταλία αλλά και η Ιρλανδία και η Ισλανδία ενώ είχαν πολύ μεγαλύτερο χρέος, δεν ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο που στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως μονόδρομος”.
Ο ίδιος, προτείνει, διαγραφή του χρέους κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χωρίς να μπλοκαριστεί η ικανότητα ανάπτυξης της χώρας: “Ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να είναι ανώτερος από το επιτόκιο δανεισμού ώστε το υπόλοιπο ποσοστό να μπορεί να πληρώνεται. Τώρα έχουμε επιτόκιο 3% και ανάπτυξη 0. Αυτό θα πει ότι πληρώνουμε το χρέος με τα υπάρχοντά μας κι όχι με τα εισοδήματά μας, δηλαδή γινόμαστε όλο και φτωχότεροι”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος – δημοσιογράφος, προσδιορίζει αυτό το ποσοστό σε 86%, στο μέρος δηλαδή του χρέους προς την Τρόικα.
“Φτάσαμε ως εδώ με ευθύνη της Τρόικας. Έχουμε ένα χρέος μη βιώσιμο, το οποίο δεν μπορεί να πληρωθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι διαγραφή του χρέους. Είναι δύσκολο να γίνει αυτό από την στιγμή που άλλαξε η μορφή του χρέους κι από ομολογιακό έγινε επίσημο, διακρατικό. Είναι ένα χρέος που το φορτώθηκε ο ελληνικός λαός για να σωθούν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες κι όχι για να χτίσουμε νοσοκομεία ή να κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο. Ένα χρέος απεχθές, αντισυνταγματικό και παράνομο, ένα προϊόν απάτης που το φόρτωσαν στον ελληνικό λαό, ενώ ανήκε στις τράπεζες. Αυτά είναι επιχειρήματα που να μπορούν να προβληθούν και να τεκμηριώσουν μονομερή διαγραφή”, υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο τρίτος ομιλητής , Γιώργος Δουράκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Οικονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι αυτές η ενέργειες δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τις χώρες που μας δάνεισαν.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
zarpa.gr
Όμορφες στιγμές μοιράστηκαν μικροί και μεγάλοι στην καθιερωμένη πια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά της…
Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει, μέσω ανακοίνωσής της, τις "εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων και εκλεγμένων μελών του…
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της…
«Καμπάνες» άνω του 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών.…
Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και την υιοθέτηση του επωνύμου “Ντε Γκρες”, στην οποία…
Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τα επιβεβαιωμένα…
This website uses cookies.