Το Νηπιαγωγείο Χωραφακίων, ως “eTwinning School”, υλοποίησε την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2022-2023, το ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: ”Beebot discovers the life cycles”.
Το «eTwinning» – η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, συνεργάζονται για την υλοποίηση «eTwinning» έργων με τη χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) μέσα από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης «European School Education Platform-ESEP».
Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης είναι μια πύλη που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το έτος 2022 με στόχο να αποτελέσει τον διαδικτυακό χώρο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η νέα πλατφόρμα φιλοξενεί το «eTwinning» διασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες.
Στο έργο συμμετείχαν νηπιαγωγεία από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Στόχοι του ήταν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (τα λεγόμενα 4Cs), δηλ. κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία και επικοινωνία, να μάθουν για την κυκλική ζωή των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, να εξοικειωθούν με το STEΑM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, τέχνη και μαθηματικά), να καλλιεργήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να ευαισθητοποιήσουν την οικογένειά τους, το σχολείο και την τοπική τους κοινότητα σχετικά με την προστασία της φύσης και την προστασία ειδών όπως η θαλάσσια χελώνα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσω της ενεργούς μάθησης και της συνεργασίας, να μοιραστούν ιδέες με παιδιά από άλλες χώρες και να συνεργαστούν για κοινούς στόχους.
Μέσα από το έργο μας δόθηκε η δυνατότητα να επεξεργαστούμε 4 διαφορετικούς κύκλους ζωής, τους οποίους και εντάξαμε στις 4 Θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Κάθε κύκλος έχει στοιχεία από πρόγραμμα καλλιέργειας δεξιοτήτων που είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
Ειδικότερα, επικεντρωθήκαμε:
- στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου (με έμφαση στα συναισθήματα)
- στον κύκλο της ζωής των πιγκουίνων (με έμφαση στη σημασία του καιρού και των καιρικών φαινομένων)
- στον κύκλο της ζωής των φυτών (με έμφαση στη δημιουργία πρασίνου μέσω εθελοντισμού)
- στον κύκλο ζωής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta (με έμφαση στην προστασία των ζώων και των βιοτόπων τους)
Το σχολείο μας, μαζί με τους εταίρους, συμμετείχε επίσης στον εορτασμό ευρωπαϊκών και παγκόσμιων δράσεων, όπως στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU CODE WEEK), στην Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας (International Day of Happiness), στην Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (World Meteorological Day) και στην Παγκόσμια Ημέρα Γης (Earth Day).
Ξεκίνησε τον Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με την αξιολόγηση του από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά από όλους τους εταίρους.
Αναλυτικά όλες οι δράσεις και οι λεπτομέρειες του έργου υπάρχουν στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου εδώ.