ΤΟΠΙΚΑ

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την κατάσταση σχετικά με τη λήξη ή συνέχιση των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά τα απανωτά κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Tα τελευταία δύο 24ωρα στο νοσοκομείο ισχύουν έκτακτα μέτρα με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα, έχει περιοριστεί το επισκεπτήριο σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή με υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρο που ισχύει και για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο διοικητής του ιδρύματος, κ. Γιώργος Μπέας, ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο ήταν δύσκολο για το νοσοκομείο, καθώς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έφτασαν 59 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών από την περασμένη Δευτέρα σε 126.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Τι την προκαλεί και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Οι συχνότεροι ιοί στους οποίους οφείλεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής των περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας λόγω του συγχρωτισμού. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο Χανίων, ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

Τι προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα

Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν ιογενή γαστρεντερίτιδα, όπως είναι οι νοροϊοί,ροταϊοί, αδενοϊοί, σαποϊοί και αστροϊοί. Οι ιοί αυτοί μολύνουν μόνο τους ανθρώπους και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός στην πλειονότητα των ατόμων.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (ογκολογικοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Μεταδίδεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα από άτομο σε άτομο;

Ναι, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών, όπως διευκρινίζει ο ΕΟΔΥ. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή σοβαρής απώλειας υγρών (αφυδάτωση). Καλό είναι ο ασθενής με ιογενή γαστρεντερίτιδα να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματά του, συμβουλεύει ο ΕΟΔΥ. Η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας (όπως άλλωστε και σε καμιά ιογενή νόσο). Η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν κρίνει διαφορετικά ο θεράπων γιατρός.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του Τούρκου δημοσιογράφου απεργού πείνας Ali Ercan Gökoğlu – Τι αναφέρει σε δήλωσή του

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης για…

4 hours ago

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι από αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου…

5 hours ago

Κ. Ζαχαριάδης: “Πολιτική για τον Στέφανο Κασελάκη είναι μόνο για τους πολύ εύπορους”

Σε μια συνέντευξη στο Attica TV, ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία…

6 hours ago

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, με αίτημα…

6 hours ago

Ο Χ. Μαμουλάκης για την επίσκεψη Σταϊκούρα στην Κρήτη

Απάντηση στις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα δίνει ο Τομεάρχης Οικονομικών…

6 hours ago

Αρ. Συγγελάκης για επίσκεψη Σταϊνμάιερ: “Η ναζιστική Γερμανία ισοπέδωσε την Κάντανο. Δεν θα επιτρέψουμε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να ισοπεδώσει τη Μνήμη”

Από το fb του Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας:…

6 hours ago

This website uses cookies.