18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Χαρίτσης: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μέρος της λύσης απέναντι στον Μητσοτάκη – Τα 3+1 διακυβεύματα για την Ευρώπη

Ημερομηνία:

Στην ανάγκη να ενισχυθεί η Νέα Αριστερά προκειμένου να συμβάλει από καλύτερες θέσεις, ει δυνατόν και με πρωταγωνιστικό ρόλο, στις εξελίξεις της επόμενης μέρας, εστίασε ο Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους για τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς διέψευσε σενάρια για συζητήσεις στο παρασκήνιο με το ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε πως η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει να πορεύεται μέσα από τις τάξεις της Αριστεράς, στηρίζοντας τη λογική των συνεργασιών με άλλες δυνάμεις στη βάση όμως προγραμματικών συγκλίσεων. Πέρα από τις ηγεσίες είπε πως «υπάρχουν δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε την επόμενη μέρα», κυρίως όμως είπε, η Νέα Αριστερά απευθύνεται στις υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα έχουν απογοητευτεί από τα κόμματα που εκπροσωπούν τον προοδευτικό χώρο.

Επέκρινε ιδιαίτερα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο τα στελέχη της Νέας Αριστεράς αποχώρησαν, για λογικές «λάιφ στάιλ» και αποπολιτικοποίησης, αλλά και για έλλειψη σοβαρότητας και εν γένει για απομάκρυνση από την Αριστερά.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ποσοστό που θα καταγράψει η Νέα Αριστερά στην επερχόμενη κάλπη, λέγοντας ότι θα αποτυπώνει μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Ευρώπης, μίλησε για 3+1 διακυβεύματα, δηλαδή τη στάση της απέναντι στους πολέμους στην περιοχή (Ουκρανία, Παλαιστίνη), την κλιματική δικαιοσύνη, τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και της συμμαχίας με τη Δεξιά και ακόμη το έλλειμμα δημοκρατίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Πιο αναλυτικά, αποσπάσματα από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Χαρίτση:

Ερωτηθείς για την πορεία της Ευρώπης και τους λόγους που θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η Νέα Αριστερά σημείωσε αν και δεν συζητιούνται τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ, καθώς είναι υπαρξιακού χαρακτήρα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Οι 3+1 προκλήσεις σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση είναι:

«Πρώτον, έχουμε τον πόλεμο, έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση που αποτελεί ζητούμενο το άλλοτε αυτονόητο, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Στην Ουκρανία αλλά και στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, η Ευρώπη, κρατάει μια στάση που ωθεί σε μεγαλύτερες πολεμικές εμπλοκές της Ευρώπης και το αναπτυξιακό της αδιέξοδο το αντιμετωπίζει μέσω της πολεμικής της βιομηχανίας, εξαιρετικά απειλητική εξέλιξη για την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεύτερον, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, εμείς μιλάμε για κλιματική δικαιοσύνη και όχι απλώς για πράσινη μετάβαση, ένα ζήτημα στο οποίο οι δυνάμεις της δεξιάς – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης – έχουν κάνει βήματα πίσω. Πού θα μας οδηγήσει αυτή η οπισθοχώρηση αν έχουμε συμμαχία και σύμπραξη Δεξιάς και Ακροδεξιάς;

Τρίτο κρίσιμο ζήτημα η ακροδεξιά, τρομακτικό αυτό που αποτυπώνει το πρωτοσέλδιο του Economist που λέει ότι το μέλλον της Ευρώπης θα διαμορφώσουν η Δεξιά Φον ντερ Λάιεν με τις ακροδεξιές Λεπέν και Μελόνι, τρομακτικό ότι κανονικοποιείται η ακροδεξιά και πάει να γίνει μέρος του συστήματος εκείνου που θέλει να γίνει μια σύμπραξη Δεξιάς και Ακροδεξιάς γιατί δε βγαίνουν τα κουκιά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να συνεχίσει να κυβερνά τα επόμενα χρόνια.

Τρία ζητήματα συν ένα που είναι το ζήτημα του δημοκρατικού ελλείματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης στην Ευρώπη αυτό είναι που έχει θρέψει την ακροδεξιά.

Απέναντι σε όλα αυτά δε μπορεί παρά να είναι η Αριστερά, μία πολιτική δύναμη η οποία μαζί με άλλες αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θέλουμε να δώσουμε τη μάχη για να επιστρέψει η πολιτική με όρους προστασίας των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Fake news τα διάφορα σενάρια, μας ενδιαφέρει να πρωταγωνιστήσουμε από τη σκοπιά της Αριστεράς

Ερωτηθείς στη συνέχεια για την επόμενη μέρα και ευσταθούν σενάρια πως «υπάρχει ήδη συμφωνία με ΠΑΣΟΚ», ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που σε προεκλογική περίοδο διακινούνται σενάρια και fake news και πρόσθεσε:

«Εμείς γεννηθήκαμε στην Αριστερά, δεν είναι σημαία ευκαιρίας είναι στάση ζωής, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να υπάρχουμε να ασκούμε πολιτική μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς, τελεία. Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος, να αποδοκιμαστεί και τελικά να πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Με αυτή την έννοια, συνέχισε προφανώς η Νέα Αριστερά κινείται στη λογική των συνεργασιών και των συμπράξεων, «μας ενδιαφέρει να πρωταγωνιστήσουμε». Πριν όμως την επόμενη μέρα, τόνισε «υπάρχει η τωρινή μέρα, οι ευρωεκλογές. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το πώς θα αποτυπωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων σε αυτές τις ευρωεκλογές. Εμείς θέλουμε να ενισχυθεί η παρουσία της Νέας Αριστεράς, ακριβώς για να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από τη σκοπιά της αριστεράς στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας».

»Η επόμενη μέρα δεν μας ενδιαφέρει γενικώς και αορίστως, μας ενδιαφέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στα δημόσια νοσοκομεία, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους» κλπ.

Ειδικότερα, με αφορμή το ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ απάντησε:

«Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος αυτή τη στιγμή, δεν είναι η λύση για να αντιμετωπιστεί η μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι η λύση ούτε το λάιφστάιλ του κ. Κασσελάκη, ούτε η  αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Η λύση είναι μια σοβαρή πρόταση η οποία θα απαντάει στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας».

Για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μετανιώσαμε ούτε στιγμή

Κληθείς να απαντήσει πως η Νέα Αριστερά θα παίξει ρόλο την επόμενη μέρα δεδομένων των ποσοστών που καταγράφει μέχρι στιγμής και μήπως τελικά μετανιώνει για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε καταρχάς «Δεν έχουμε μετανιώσει ούτε στιγμή, η απόφαση μας δεν βασίστηκε σε δημοσκοπικά ευρήματα, ούτε καθορίζεται από το εκλογικό αποτέλεσμα» αλλά ήταν απόφαση από θέση αρχής και με όρους ευθύνης και προοπτικής για το μέλλον.

«Θεωρούμε», είπε «ότι η κοινωνία, χρειάζεται μια πολιτική πρόταση η οποία απαντάει με αριστερούς όρους στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», κάτι που, πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να γίνει με όρους λάιφ στάιλ και αποπολιτικοποίησης της συζήτησης ούτε με μια πολιτική κενή περιεχομένου».

«Δίνουμε τη μάχη από τη σκοπιά της Αριστεράς με τις ιδέες μας για να πείσουμε τους πολίτες ότι η πολιτική μετράει για να αλλάξουμε τη ζωή τους» σημείωσε.

Πέρα από τις ηγεσίες, σημείωσε, πως «προφανώς υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθούν μία πολιτική αδιέξοδη, με τις οποίες προφανώς μπορούμε να συμπορευτούμε την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως θέλουμε να συνομιλήσουμε με ζωντανές και υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις που δεν βλέπουν τον εαυτό τους» μέσα στα κόμματα αυτά.

«Αδικεί τον προοδευτικό χώρο μια συζήτηση για τον Μεσσία που θα νικήσει τον Μητσοτάκη»

Κληθείς να τοποθετηθεί σε σχέση με το ενδεχόμενο για μια πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς το επόμενο διάστημα σημείωσε πως

«Με τον Αλέξη Τσίπρα συμπορευτήκαμε, δώσαμε κοινούς αγώνες, κοινές μάχες, προφανώς υπήρξε και υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την μετάλλαξή του σε κόμμα Κασσελάκη. Άκουσα πρόσφατα με ενδιαφέρον δηλώσεις του πως η αντιπολιτική δεν είναι απάντηση στις κρίσεις της εποχής μας και η μεταπολιτική δεν είναι απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς».

«Εμείς», είπε, «αυτό το κάναμε πράξη, για αυτό δημιουργήσαμε το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς, για να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις».

Από εκεί και πέρα κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο όπως είπε, σημείωσε «μας αδικεί και αδικεί μια συζήτηση και αδικεί και την Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, μια συζήτηση που επιχειρεί να ανακαλύψει ή να εφεύρει τον Μεσσία, ο οποίος θα εμφανιστεί επί γης και θα νικήσει τον Μητσοτάκη».

«Τη Δεξιά» διεμήνυσε, «δεν θα τη νικήσει κανένας Μεσσίας, την δεξιά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ακολουθεί μια πολιτική καταστροφική για τη χώρα, θα τη νικήσει ένα σοβαρό σχέδιο, ένα σοβαρό πρόγραμμα από αριστερή και προοδευτική σκοπιά το οποίο θα απαντάει στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία. Δεν είναι ζήτημα προσωπικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα σύγκρουσης διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών σχεδίων».

Πράσινη μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη

Σε ερώτηση για τη συζήτηση σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και την κριτική ότι αυτή ανεβάζει το κόστος της αγροτικής παραγωγής ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για «ψευδοδιλήμματα» που τίθενται από τη συντηρητική ευρωπαϊκή ελίτ και ανέφερε ότι η Νέα Αριστερά προτείνει και πράσινη μετάβαση και στήριξη της αγροτικής παραγωγής σε αυτή την διαδικασία. Μιλάμε, είπε, για έναν μετασχηματισμό που αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούμε ως κοινωνία, από το μοντέλο κατανάλωσης έως το μοντέλο παραγωγής, κλπ. Η πράσινη μετάβαση, σημείωσε, «μόνο με όρους κλιματικής δικαιοσύνης μπορεί να είναι βιώσιμη, αλλιώς οδηγούμαστε σε νέους κοινωνικούς αποκλεισμούς».

Η Εργασία στον πυρήνα του σχεδίου για την Οικονομία

Ερωτηθείς για τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου της Νέας Αριστεράς απάντησε πως δεν μπορεί αυτό παρά να έχει στον πυρήνα του την Εργασία. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με όρους συμπερίληψης χωρίς στήριξη των δυνάμεων της Εργασίας». Έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό λέγοντας ότι περιμένουμε ρεκόρ κερδοφορίας και την ίδια στιγμή υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γιατί επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Ως κομβικά ζητήματα ανέφερε επίσης, την πράσινη μετάβαση με όρους κλιματικής δικαιοσύνης, την ειρήνη και της εξωτερικής πολιτικής που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προτάσσει την ανάγκη η χώρα να είναι πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Επανερχόμενος στο θέμα της οικονομίας και ειδικότερα στη φορολογία, η Νέα Αριστερά, είπε προτάσσει μια φορολογική πολιτική «δίκαιη και αναδιανεμητική» που «δεν θα προσπαθεί να ανταγωνιστεί – όπως κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση – τη Δεξιά, σε φοροελαφρύνσεις». Η απάντηση στην πολιτική της δεξιάς, τόνισε «δεν μπορεί να είναι μια πολιτική του μέσου όρου, δεν μπορεί να είναι μια πολιτική που να τα χει καλά με όλους» αλλά θα βάζει αιχμές, θα έχει προτεραιότητες και θα βάζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στο προσκήνιο.

Στο ερώτημα αν μπορεί να εξαιρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με τα σημερινά δεδομένα από μια τέτοια συζήτηση απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κι η ηγεσία του κ. Κασσελάκη, έχουν αυτοεξαιρεθεί από την συζήτηση αυτή, κινείται με έναν τρόπο που υπερβαίνει κάθε όριο σχέσης με την αριστερά αλλά και με τη σοβαρότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες θα έπρεπε να είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου. Στόχος μας να συνομιλήσουμε με αυτές τις δυνάμεις αλλά πάνω σε μια στέρεη προγραμματική βάση δεν είναι ζήτημα συνεννοήσεων κορυφής ούτε να τα βρούμε πίσω από κλειστές πόρτες, το ζήτημα είναι να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο θα βάζει συγκεκριμένες αιχμές και προτεραιότητες».

Όνειρο απατηλό, για την κοινωνική πλειοψηφία, η ανάπτυξη του Μητσοτάκη

Για το αν ο πρωθυπουργός ωραιοποιεί την κατάσταση της οικονομίας όταν μιλά για τους ρυθμούς ανάπτυξης τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε πως πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή «να αξιοποιήσουν την κρίση του πληθωρισμού, να την τροφοδοτήσουν. Το κάνουν αυτό είπε για δύο λόγους, πρώτον για να έχουν γεμάτα ταμεία και να ασκούν πολιτική κατά το δοκούν με τα διάφορα passes και δεύτερον γιατί ο κ.Μητσοτάκης βλέπει τον πληθωρισμό ως μέσο βίαιης αναδιανομής, αντίστροφης, από κάτω προς τα πάνω».

Πρόσθεσε πως η ανάπτυξη για την οποία μιλά ο κ. Μητσοτάκης τείνει με ονομαστικούς όρους να γίνει «αναιμική» και βασίζεται κυρίως στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είπε «είναι ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη: αφορά την κοινωνική πλειοψηφία; αφορά τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα; Αφορά τα νέα ζευγάρια που βλέπουν ότι στη στεγαστική κρίση πληρώνουν διπλάσιο κόστος απ’ ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος;». «Έχουμε πολλαπλές κρίσεις και στοιχεία που δείχνουν ότι για την κοινωνική πλειοψηφία η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι όνειρο απατηλό» σημείωσε.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ