Της Δρ. Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα
Η καλλιέργεια της χαρουπιάς γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τους παραγωγούς να φροντίζουν ήδη εγκατεστημένα δένδρα και να προχωρούν σε νέες δενδροφυτεύσεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Η χαρουπιά δεν αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά εχθρούς και ασθένειες. Όμως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι αιτίες προβλημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς χαρουπιάς, μειώνουν την παραγωγή και υποβιβάζουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Οι εναλλαγές στην θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία που παρουσιάστηκαν την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021, οδήγησαν στην ανάπτυξη μυκήτων σε καλλιέργειες χαρουπιάς σε Κρήτη και Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων σε φύλλα και καρπούς, καθιστώντας τους καρπούς μη αξιοποιήσιμους. Η αντιμετώπιση με μυκητοκτόνα δεν είναι ενδεδειγμένη λόγω της σύντομης περιόδου που παρεμβάλλεται μέχρι τη συγκομιδή, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια της χαρουπιάς.
Δενδροκομικά, η χαρουπιά δεν απαιτεί κλάδεμα σε ετήσια βάση για να καρποφορήσει, όπως άλλα οπωροφόρα. Για το λόγο αυτό, τα προτεινόμενα κλαδέματα μέχρι πρόσφατα αφορούσαν κυρίως δύο περιπτώσεις:
Λόγω της επικρατούσας κατάστασης, προτείνεται οι παραγωγοί να εφαρμόζουν κάθε χρόνο καλλιεργητικές εργασίες για την προστασία της παραγωγής. Αυτές περιλαμβάνουν κλάδεμα «καθαρισμού» σε ετήσια βάση, ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, και διαχείριση ζιζανίων. Συγκεκριμένα,
Η αύξηση στην τιμή του προϊόντος που παρατηρείται τα τελευταία έτη, είναι ενδεικτική της αποδοχής που έχει το χαρούπι από τις εταιρείες μεταποίησης και τους καταναλωτές. Καθώς το χαρούπι ανήκει στην κατηγορία των «υπερτροφών» και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, η αφοσίωση των παραγωγών στην καλλιέργεια της χαρουπιάς οφείλει να είναι ανάλογη, ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα καρπού στους καταναλωτές.
* Δενδροκομία Υποτροπικών Φυτών
Μέλος του φορέα «Το Χαρούπι της Κρήτης»
Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.