ΤΟΠΙΚΑ

Χιλιάδες τίμησαν τις εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου | Φωτός

Με μια συγκλονιστική συναυλία ολοκληρώθηκαν στην Κρήτη οι εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας! Το κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης πλημμύρισε από κόσμο (πάνω από 1200 άτομα) και λούστηκε στο φως των μελωδιών του Μίκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μάνου Λοΐζου, του Ζαμπέτα και τόσων άλλων μεγάλων συνθετών και στους στίχους των μεγάλων μας ποιητών!

Οι πιο συγκλονιστικές στιγμές της βραδιάς ήταν δύο: η παθιασμένη ομιλία της 12χρονης Μαρίας Μαράκη από τον ηρωικό Σοκαρά, που αγωνίζεται για να αναγνωριστεί ως μαρτυρικό το χωριό της! Η τρισεγγονή του Χαλκιαδογιώργη, που στήθηκε μαζί μαζί με τους πέντε του γιους στο εκτελεστικό απόσπασμα (!) και αρνήθηκε την πρόταση του Γερμανού αξιωματικού -δήμιου να φύγει και να σωθεί, κρατά ψηλά τη σημαία του αγώνα για Δικαιοσύνη και σπέρνει εφιάλτες στο Βερολίνο!..

Και η δεύτερη μαγική στιγμή, από τις αμέτρητες που ζήσαμε, ήταν όταν ο Μάνος Παπαδάκης και ο Βασίλης Λέκκας ερμήνευσαν μοναδικά το υπέροχο τραγούδι “Τρεις Σταυροί” αφιερωμένο στα αδέλφια Βερβελάκη, την Ευαγγελία , τη Μαρία και τον Στυλιανό, 8, 12 και 15 ετών, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τον τακτικό γερμανικό στρατό αλλά δεν υποτάχθηκαν , δεν μαρτύρησαν πού κρυβόταν ο πατέρας τους και αποτελούν φωτεινά σύμβολα του αγώνα του ανθρώπου για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία!

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

Με μια μοναδική συναυλία έκλεισαν στην Κρήτη οι εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας! Το κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης πλημμύρισε από κόσμο και λούστηκε στο φως των μελωδιών του Μίκη, του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου, του Λοΐζου, του Ζαμπέτα και άλλων μεγάλων συνθετών και των στίχων των μεγάλων μας ποιητών!

Οι ερμηνείες των Βασίλη Λέκκα, Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), Νατάσσας Παπαδοπούλου Τζαβέλλα και του Μάνου Παπαδάκη, που είχε και το συντονισμό του μοσυσικού μέρος της εκδήλωσης, συγκίνησαν και τόνωσαν το φρόνημα του πολυπληθούς και ενθουσιώδους ακροατηρίου, που τραγουδούσε και ενθάρρυνε τους εξαίσιους καλλιτέχνες.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης, οι οποίοι απέδωσαν τιμή στη μνήμη των 461 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας και τόνισαν τη σημασία της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης καθώς και την επικαιρότητα του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

Την παράσταση έκλεψε η δωδεκάχρονη Μαρία Μαράκη, τρισέγγονη του Γεωργίου Χαλκιαδάκη από το Σοκαρά, ο οποίος τουφεκίστηκε μαζί με τους πέντε γιους του στις 17 Αυγούστου 1944 από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Η  μαθήτρια της έκτης δημοτικού συγκίνησε με το πάθος της αναφερόμενη στην ηθική σημασία της αναγνώρισης του ηρωικού Σοκαρά ως μαρτυρικού χωριού.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που καθιστούν μοναδικό το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και της Δυτ. Ιεράπετρας τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της μεταλαμπάδευσης της φλόγας για δικαιοσύνη στις νεότερες γενιές.

Θερμό μήνυμα υποστήριξης του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών  απέστειλε στην εκδήλωση ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Μανώλης Δρεττάκης, ένας διανοούμενος αδαμάντινου ήθους και ανεπίλητης διαδρομής. Επίσης η εικαστικός Μαρία Δασκαλάκη δώρισε στην Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου έναν πίνακα αφιερωμένο στην ηρωίδα γυναίκα της Βιάννου.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, Πόπη Λιαδάκη και Σοκαρά, Νίκος Μπιμπάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδελλά Μυλοποτάμου Μαρία Λαμπρινού, η τέως Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Γιώργος Σαρρής, μέλη της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και κοινωνικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου, που κυριολεκτικά κατέκλυσε το κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης.

Συνολικά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης προς τον τόπο μαζικού τουφεκισμού αμάχων στον Αμιρά, περισσότερες από είκοσι ομιλίες, τρεις συναυλίες (σε Αμιρά, Άνω Βιάννο και Ηράκλειο), ενώ έγινε και η επίσημη προβολή του βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Τρεις σταυροί» (σε μουσική και στίχους του Μάνου Παπαδάκη και ερμηνεία των Βασίλη Λέκκα και Μάνου Παπαδάκη) που είναι αφιερωμένο στα αδέλφια Βερβελάκη – την Ευαγγελία, τη Μαρία και το Στυλιανό, 8, 12 και 15 ετών αντίστοιχα – τους μικρούς ήρωες της Βιάννου, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τον γερμανικό στρατό κατοχής αλλά δεν υποτάχθηκαν και αποτελούν φωτεινά σύμβολα του αγώνα για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.

Οι φετινές εκδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, o Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με τη σύμπραξη του Δήμου Ηρακλείου και Πολιτιστικών Σθλλόγων της Βιάννου, ήταν αφιερωμένες  στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της επαρχίας Βιάννου, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943: τον Μανόλη Αγγελάκη από το Βαχό, τους Αριστομένη Μηλιαράκη και Χαράλαμπο Παπαδημητρόπουλο από τον Πεύκο, τους Γεώργιο Τζαγκαράκη και Νικόλαο Τζαγκαράκη από τον Αμιρά και τον μουσουργό και καθηγητή μαθηματικών Στάθη Μάστορα από την Κέρκυρα. Οι έξι λαμπροί Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν υπέκυψαν στον φασισμό, παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα στους μαθητές τους και τους συγχωριανούς τους δείχνοντάς τους τον δρόμο της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης ως αληθινοί πνευματικοί ηγέτες. Και αποτελούν σύμβολα του αγώνα για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία. Είναι αυτοί που και μας παραγγέλνουν: «Συνεχίστε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Εναντιωθείτε στις απόπειρες επανεμφάνισης του φασισμού και του ναζισμού. Αντιστρατευτείτε τις απόπειρες παραχάραξης και πλαστογράφησης της Ιστορίας. Κρατήστε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Μείνετε στις επάλξεις του αγώνα για Δικαιοσύνη».

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτ. Ιεράπετρας ολοκληρώνονται στην Αττική, σήμερα, Πέμπτη 19.9.2024 (8.30μμ, Αιγάλεω, Θέατρο Αλέξης Μινωτής) με μια σημαντική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης και Λουκάς Παπαδάκης, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, Ιεράπετρας, Μανόλης Φραγκούλης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης και οι Πρόεδροι της Ένωσης Ιεραπετριτών Αθήνας, Γιάννης Περράκης και του Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ, Γιώργος Στρατογιαννάκης.

Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών Κορυδαλλού Νίκαιας και οι μουσικοί: Χαρίλαος Παπαδάκης, Γιώργος Δαγαλάκης, Γρηγόρης Αλυσανδράκης, Μανώλης Πετράκης, Γιάννης Δαγαλάκης, Ανδρέας Αλεξάκης, Π. Πριμηκύρης, Γιώργος Λαγουδάκης, Γιάννης Βλάσσης, Γιώργος Κωνσταντουδάκης, Νίκος Ευαγγελάτος και Ανδρέας Γεωργιλαδάκης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας πατέρα Γιαρβάσιο Φράγκου.

Η ΒΙΑΝΝΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ! 

ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

2 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

2 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

4 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

4 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

4 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

4 hours ago

This website uses cookies.