Απασφάλισε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τους “[έναν] ειδικό στους βατράχους, εκείνον [που είναι ειδικός] στα λουκάνικα και εκείνον στα ζυμαρικά”.
Όπως είπε, η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του Μάριο Ντράγκι έχει “μηδέν χρησιμότητα” και υπαινίχθηκε πως θα μεθύσουν με “horika”, ουκρανική βότκα.
«Υπόσχονται εκ νέου ένταξη στην ΕΕ, παλιά ολμοβόλα, στη συνέχεια θα τα κοπανήσουν με horika, θα επιστρέψουν στο σπίτι με το τρένο όπως πριν από 100 χρόνια», έγραψε στο Twitter ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2020, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σολτς: Σύμβολο της ρωσικής βαρβαρότητας το Ιρπίν
Η ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπως πριν απ’ αυτήν η Μπούτσα, έχει γίνει σύμβολο της «ωμότητας» του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και της άσκοπης βίας του, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που επισκέπτεται σήμερα αυτό το προάστιο του Κιέβου, και πρόσθεσε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.
Ο Σολτς και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας επισκέπτονται το Κίεβο, όπου πρόκειται να έχουν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».
Μακρόν: Είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (…) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».
Ντράγκι: Θα τα ανοικοδομήσουμε όλα
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».
Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι’ αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και Γιοχάνις έφθασαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι πέντε ηγέτες θα έχουν συνομιλίες πριν από την συνέντευξη Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.
Πεσκόφ: Ανώφελες οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία
Το Κρεμλίνο έκρινε πως οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι “ανώφελες” την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκονται στο Κίεβο.
«Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (…) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος είπε πως «αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον (Ουκρανό) πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι πρόσφατες μειώσεις στην παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν ήταν προσχεδιασμένες, αλλά οφείλονται σε προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπίνων που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις.
Η παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε περαιτέρω την Πέμπτη προκαλώντας ανησυχίες για την αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου για τον χειμώνα και οδηγώντας σε διπλωματική αντιπαράθεση καθώς ο ρωσικός πάροχος Garprom επέρριψε την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την παρεμπόδιση των εργασιών συντήρησης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.