Του Νίκου Γούρλα
Τελικά, η πανδημία του κορονοϊού αποδείχθηκε η χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και το νεοφιλελεύθερο συρφετό του να περάσει μέτρα που ούτε στον ύπνο τους δεν μπορούσαν να φανταστούν σε άλλες συνθήκες . Η παροιμία «βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι» φαίνεται ότι ισχύει απόλυτα αφού η κυβέρνηση σε λίγο μόλις διάστημα περνά το ένα μετά το άλλο νομοσχέδια που αφορούν την εργασία , τα δημοκρατικά δικαιώματα , ικανοποιώντας απαιτήσεις χρόνων του μεγάλου κεφαλαίου και της ακροδεξιάς πτέρυγας της .
Μετά την κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά όπως το παρουσίασε ο Βρούτσης στο υπουργικό συμβούλιο(βλέπε: Εργασιακό νομοσχέδιο , πίσω ολοταχώς στον 19 αιώνα) την απαγόρευση των απεργιών στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, την μετατροπή των συνδικάτων από συλλογικότητες ζωντανών ανθρώπων σε ηλεκτρονικά ολογράμματα, έφτασε η ώρα της κατάργησης και της Κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Με την γνωστή τακτική του να τσοντάρουν σε άσχετα νομοσχέδια τροποποιήσεις νόμων που είναι σημαντικές για τους εργαζόμενους όπως είναι η Κυριακάτικη ανάπαυση (που οι εργαζόμενοι στο εμπόριο υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα τελευταία χρόνια) σε συνθήκες λοκντάουν βρίσκουν την ευκαιρία να φέρουν στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: “Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις”
Εκεί σε κάποια υποπαράγραφο μεταξύ άλλων ρυθμίσεων για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές για κοινότητες κάτω των 5000 (άρθρο 18 της πρότασης νόμου) αναφέρονται τα εξής : « 1Α. Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον μήνα Μάιο έως και τον μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, στις εξής περιοχές: α) Στον Δήμο Αθηναίων, και β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833), καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού- Άγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής, όπως οριοθετείται στην απόφαση ΠΕΧΩ οικ. 1516/Φεντ. επεκτ./05/09.03.2005 (Δ΄ 319)».
Δηλαδή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν την Κυριακάτικη αργία γιατί οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων επιδιώκουν όχι απλά σε μια απλά αύξηση των κερδών τους αλλά, να δώσουν την χαριστική βολή σε μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης μετά το οκτάωρο εδώ 112 χρόνια, να διαλύσουν περεταίρω τα μικρά εμπορικά καταστήματα στις λαϊκές γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας σε μια περίοδο που η κοινωνία τρομαγμένη παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας να απειλεί όχι μόνο την υγεία τους αλλά ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο εισόδημα. Ό,τι έχει απομείνει από τις περικοπές, τις αναστολές εργασίας, τις απολύσεις, την ανεργία.
Επίσης στον ίδιο νόμο προβλέπεται πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές. Δηλαδή ακόμα και σε άλλους μήνες πέρα των 6 μηνών θα μπορών να δουλεύουν καταστήματα τις Κυριακές.
Το επιστέγασμα του νέου νομοθετικού εκτρώματος είναι ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν Κυριακές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο δεν θα παίρνουν καμία προσαύξηση όπως προβλέπει η μέχρι τώρα εργατική νομοθεσία αλλά θα δίνεται ρεπό. «Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περ. α` της παρ. 1 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών»
Η εξέλιξη αυτή είναι η συνέχεια μιας σειράς νομοθετημάτων που ξεκινούν από το 2013 όταν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο, νομοθετώντας τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πήγε ένα βήμα παραπέρα, με τον νόμο 4472/2017, όταν έδωσε τη δυνατότητα να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας, με εφαρμογή σε ολόκληρο το δήμο Αθηναίων, στο παραλιακό μέτωπο, στον Πειραιά, στην περιοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση του Κ Μητσοτάκη πιάνει το νήμα και κάνει το πλαίσιο ακόμα πιο αντεργατικό, ουσιαστικά επεκτείνει σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική την δυνατότητα να ανοίγουν τα εμπορικά τις Κυριακές καταργώντας ακόμη και αυτές τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρόβλεπε ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ .
Όμως όσο και να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπρόσωπους του, όσο και αν επιδιώκουν να φέρουν την εργατική τάξη 100 χρόνια, πίσω ο τροχός της ιστορίας δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Μπορεί να πανηγυρίζουν για τις σημερινές νίκες τους αλλά αυτές είναι προσωρινές. Το εργατικό κίνημα, η ταξική του πτέρυγα θα βρουν τον βηματισμό τους και σύντομα θα πάρουν την μαζική, δυναμική απάντηση που πρέπει με γενική πανεργατική απεργία παντού!