Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία» κατέκτησε το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων στα Education Leaders Awards 2018, την πανελλήνια διοργάνωση που βραβεύει ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για τις καλύτερες πρακτικές στην εκπαίδευση.
Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δήλωσε ότι «με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» μεταμορφώσαμε 24 σχολεία, αλλάζοντας τη σχέση του παιδιού και του δασκάλου με το σχολείο τους. Δημιουργήσαμε ελκυστικές συνθήκες μάθησης και αναζωογονήσαμε την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Νιώθω πολύ περήφανος ως δήμαρχος όταν ακούω τους γονείς να μου λένε ότι οι μαθητές δεν θέλουν να φύγουν από το σχολείο».
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.
Μέσα από το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», περισσότεροι από 3.700 μαθητές του δήμου Αθηναίων ζουν την αλλαγή στο σχολείο τους: λειτουργικές επισκευές και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, εστιασμένα projects για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας στους άξονες Εκπαίδευση-Αρχιτεκτονική-
«Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τον δήμο Αθηναίων, για την πρωτοβουλία του Προγράμματος « Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», καθώς επίσης το Athens Partnership και το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτη,ς για τη σημερινή βράβευση του Προγράμματος ως Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσω της αποκλειστικής μας δωρεάς συμβάλλουμε στην υλοποίηση αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο επιδιώκει να μεταμορφώσει τα σχολεία της Αθήνας, ενεργοποιώντας και εμπλέκοντας το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στη μεγάλη Δωρεά του Ιδρύματός μας προς τον δήμο Αθηναίων, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την πόλη της Αθήνας και να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε η κυρία Αρίστη Σταθακοπούλου, από το Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Τι αλλάζει με το Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα
Το πρώτο στάδιο αλλαγών του «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» αφορούσε αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μεγάλης
κλίμακας στα κτίρια: αποδοτικότερη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, ενοποίηση αυλών που προηγουμένως ήταν χωρισμένες ή είχαν εμπόδια, νέοι χώροι για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται στα διαλείμματα. Οι αλλαγές αυτές είχαν ως στόχο τόσο να λύσουν λειτουργικά προβλήματα, όσο και να δώσουν μια νέα εικόνα του σχολείου ως δημιουργικού χώρου μάθησης, με ζωντανά χρώματα, φιλικού για τα παιδιά. Το καθένα από τα σχολεία αυτά απέκτησε για πρώτη φορά τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.
Το πρόγραμμα, στη συνέχεια, πέτυχε τον στόχο του να ενεργοποιήσει και να ενδυναμώσει την σχολική κοινότητα. Μέσα από τους «Εκπαιδότοπους», μια συμμετοχική διαδικασία που οδηγεί στη συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικού εξοπλισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων-ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να εμπλουτίσουν τον τόπο και τον τρόπο που μαθαίνουν. Μια ομάδα «Εκπαιδότοπου» προγραμματίζει, σχεδιάζει και κατασκευάζει έναν μικρόκοσμο στο σχολείο, ο οποίος χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως εναλλακτικό εργαλείο μάθησης. Από παλέτες κηπουρικής στην ταράτσα ενός σχολείου που δεν είχε φυτά, μέχρι κυκλώματα για να καταλάβουν τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού, και ως το δέντρο των συναισθημάτων που ενθάρρυνε τα παιδιά να αναζητήσουν και να εκφράσουν τη διάθεσή τους, οι «Εκπαιδότοποι» έβαλαν τα παιδιά στη διαδικασία να πάρουν τη μάθηση στα χέρια τους. Κλειδί της επιτυχίας ήταν ο συμμετοχικός σχεδιασμός, η σταθερή επικοινωνία και η άμεση πρόσβαση σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριοMaker Space, εξοπλισμένο με μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter).
«Τα στοιχεία της αξιολόγησης του «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» μας έδειξαν ότι πετύχαμε μια μικρή επανάσταση στην εκπαίδευση: το 77% των παιδιών δήλωναν χαρούμενα στο σχολείο, ενώ το 43% των εκπαιδευτικών δοκίμασαν νέους τρόπους διδασκαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος. Η πρόσφατη βράβευση επιβεβαιώνει ότι η επιτυχία αυτή δεν αφορά μόνο τα 24 σχολεία, αλλά ότι έχουμε δομήσει μια μεθοδολογία που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας το επιθυμεί» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Γενικός Διευθυντής του Athens Partnership, του οργανισμού που δημιουργήθηκε το 2015 για να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» σήμερα συνεχίζει την εξέλιξή του, με επίκεντρο το εργαστήριο Maker Space στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, που επίσης ιδρύθηκε και λειτουργεί με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τον συντονισμό του AthensPartnership. Εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε επιμορφωτικά εργαστήρια πάνω στη χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού και τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν στη μάθηση. Οι μαθητές του «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», από την άλλη μεριά, έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και ανακαλύπτουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο τη σύνδεση ανάμεσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και το παιχνίδι.
Παρακολουθήστε εδώ σχετικά videos:
«Πριν και μετά» στο 29ο δημοτικό σχολείο
«Εκπαιδότοπος» παλέτες
«Εκπαιδότοπος» Arduino
Σελίδα facebook: www.facebook.com/des
Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…
Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…
Την επίσημη έναρξη των πλούσιων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων για τα Χριστούγεννα 2024 και…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου. Η μεγάλη και δυναμική…
Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024,…
Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου» θα έχει την ευκαιρία να…
This website uses cookies.