Φρένο στην αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, στην περίπτωση που ο καταναλωτής έχει εκκρεμείς οφειλές προς τη ΔΕΗ, βάζει με απόφασή του ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, η οποία σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να μπει σε εφαρμογή.
Με την απόφαση δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή δεν έχουν διακανονιστεί οι εκκρεμείς οφειλές του πελάτη προς τη ΔΕΗ.
Στην περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ για τις παλιές οφειλές του, μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει εταιρεία. Αν όμως δεν πληρώνει τις δόσεις του διακανονισμού του, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να υποβάλλει στο Διαχειριστή του Συστήματος εντολή για «κόψιμο» της παροχής, ακόμη και εάν ο πελάτης είναι συνεπής με τον καινούργιο του Προμηθευτή.
Για να εφαρμοστεί η παραπάνω απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να γίνει η σχετική αλλαγή στον υφιστάμενο «Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες» ο οποίος προβλέπει την απολύτως ανεμπόδιστη αλλαγή προμηθευτή.
Η απόφαση Σκουρλέτη έρχεται μετά από αίτημα της ΔΕΗ η οποία έχει ένα τεράστιο νούμερο ανεξόφλητων λογαριασμών (περίπου 2,3 δισ. ευρώ) και την ίδια στιγμή βλέπει κάποιους από τους κακοπληρωτές πελάτες της να την εγκαταλείπουν κάνοντας σύμβαση με άλλες εταιρείες που προσφέρουν ελκυστικότερα προγράμματα (για τη σύγκριση των προγραμμάτων βλέπε www.ftinorevma.gr).
Από την πλευρά τους οι ιδιωτικές εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ εκτιμούν ότι δεν θα ανακοπεί ο ρυθμός με τον οποίο αποκτούν μερίδια στη λιανική του ρεύματος, καθώς ήδη έκαναν πολύ αυστηρή επιλογή όταν ο υποψήφιος πελάτης δεν είχε εξοφλημένο εκκαθαριστικό λογαριασμό.
Άλλωστε από χθες, η θέση των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος γίνεται ευκολότερη μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Εκεί περιελήφθη τόσο η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και η θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME.
Με τη πρώτη ρύθμιση, θα μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζουν οι προμηθευτές το ρεύμα για να το «πουλήσουν» στους πελάτες τους. Συνεπώς αυξάνονται τα περιθώρια που έχουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος να «χτυπήσουν» ακόμα περισσότερο τις τιμές και να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες λύσεις στους καταναλωτές.
Με τη δεύτερη ρύθμιση ορίστηκε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να βγάζει σε δημοπρασία στην οποία θα συμμετέχουν οι ιδιώτες προμηθευτές, ρεύμα από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες σε τιμές κόστους. Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει το Σεπτέμβριο, με φυσική παράδοση στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Η αγορά φθηνού ρεύματος εκ μέρους των προμηθευτών θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητές τους να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.