Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να «σωθεί» από την οικονομική κρίση, από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που ενδεχομένως να υπάρχει στο Ιόνιο και στην Νότια Κρήτη, ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, κ.Μιχάλης Οικονομίδης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα».
«Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά το θέμα είναι εάν αυτοί εκτείνονται και στην Ελληνική Ζώνη οικονομική επιρροής. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται μεγάλη γεωλογική και γεωφυσική έρευνα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις αλλά δεν είναι σίγουρο» είπε ο κ.καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ.Οικονομίδη, φυσικό αέριο μπορεί να υπάρχει στο Ιόνιο ή ακόμη και στο Καστελόριζο, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις «οι πιο καλές περιοχές για την Ελλάδα θα είναι Νότια της Κρήτης».
Μόνο που για να γίνουν Νότια της Κρήτης οι έρευνες ακόμη και αν βρεθούν κοιτάσματα υπάρχει ένα πρόβλημα.
«Το πρόβλημα είναι ότι μιλούμε για πολύ βαθιά νερά οπότε αυτό δεν είναι απλό. Χρειάζονται ειδικά γεωτρύπανα τα οποία είναι πολύ ακριβά. Για παράδειγμα μπορεί να πιάσει μέχρι και 10 εκατομ. ευρώ ημερησίως για να γίνει μια γεώτρηση στα Νότια της Κρήτης. Επομένως δεν είναι κάτι το απλό, όπως ίσως νομίζει ο κόσμος.»
Σε ερώτηση του Flashews.gr για το αν αποτελεί πρόβλημα το ότι Νότια της Κρήτης υπάρχει μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον απάντησε :
« Η σεισμογένεια της χώρας είναι γνωστή λόγω της βύθισης της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρωπαική, αλλά αυτό ίσως να έχει φέρει και τα πετρέλαια που κάθονται πάνω από την πλάκα. Οπωσδήποτε αυτό είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη έρευνα και μιλάμε για δύο χρόνια το ελάχιστο που χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων.»
Την ημερίδα διοργάνωσε το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο αντιπρύτανης του οποίου κ.Θεόδωρος Μαρκόπουλος συμφώνησε και αυτός ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για τις έρευνες, οι οποίες όμως πρέπει κάποτε να ξεκινήσουν.
«Η ημερίδα αποσκοπεί στο να αναδείξουμε την αναγκαιότητα ερευνών στην περιοχή της Κρήτης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων….Όμως αυτή η έρευνα απαιτεί χρόνο, ξεκινώντας από σεισμικές και γεωλογικές έρευνες, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί με αύξηση της ζήτησης και της τιμής των υδρογονανθράκων, τα περισσότερα παγκόσμια γνωστά αποθέματα τελειώνουν, δηλαδή μιλάμε για τις επόμενες δύο δεκαετίες» τόνισε στο Flashnews.gr κ.Μαρκόπουλος.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες-ερευνητές από εταιρείες που εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ τελικά δεν παρέστει ο υφυπ.Περιβάλλοντος κ.Μανιάτης όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Να σημειωθεί πως ενώ η ημερίδα είχε προγραμματιστεί να γίνει στην αίθουσα συνεδρίων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, τελικά, λόγω κινητοποίησης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, οι εργασίες της ημερίδας έγιναν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
Flashnews
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…
Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…
Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…
«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…
Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…
This website uses cookies.