«Η αναθεώρηση του συντάγματος και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει, είναι μία κορυφαία διαδικασία που αφορά στη ζωή όλων των πολιτών».
Τα ζητήματα που περιλαμβάνει «είναι πάντοτε επίκαιρα και ειδικά στα χρόνια των μνημονίων, οπότε δημιουργήθηκε ένα παραθεσμικό, παρασυνταγματικό πλαίσιο άσκησης της δημόσιας εξουσίας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης, μιλώντας στο Ρέθυμνο σε ημερίδα με θέμα «Σύνταγμα και κοινωνικοπολιτική δυναμική: Στρατηγικές και διακυβεύματα της συνταγματικής αναθεώρησης».
«Χρειάζεται να επανατοποθετηθούμε όλοι μας και ως κοινωνία στον τρόπο που θέλουμε να φτιαχτεί ένας καταστατικός χάρτης συμβίωσης», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. «Πρέπει να δείξουμε μέσω του συντάγματός μας, τι θα είναι δημόσιο, τι θα είναι ιδιωτικό, τι θα είναι δικαίωμα, τι θα είναι ασφάλιση, τι θα είναι δημόσιες επιχειρήσεις, τι θα είναι η ενημέρωση – όλα αυτά δηλαδή που πρέπει να επανατοποθετηθούν».
«Τόσα χρόνια», ανέφερε ο υπουργός, «είχαμε ως χώρα ένα πολύ προοδευτικό ως προς την πολιτική και τη διάσταση των ατομικών δικαιωμάτων σύνταγμα – το σύνταγμα του 1975. Η ζωή όμως αλλάζει, κι από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και κάποια πράγματα πρέπει να επικαιροποιηθούν». Πρωτοτυπία αυτής της αναθεώρησης, είναι ότι «θέλει να φτιάξει μία βαθιά δημοκρατική τομή, ώστε να μην είναι απλά μία διαχειριστική αναθεώρηση. Αυτό θέλουμε να συμβεί με την κοινωνία, ώστε το σύνταγμα να είναι ένα ευρύτερο αντικείμενο συζήτησης. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει και ο κύκλος των δημόσιων συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα, με θεματικούς κύκλους, ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται και το τεράστιο ζήτημα της σχέσης πολιτικής και δικαστικής εξουσίας» ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό που αφορά στις Ανεξάρτητες Αρχές: «Σε αυτές έχουν ενσωματωθεί κομμάτια και της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ δεν ήταν αυτός ο ρόλος τους. Αυτό αφορά σε μία εξέλιξη πέρα της διάθεσης του νομοθέτη για τις Ανεξάρτητες Αρχές, για τις οποίες η κυβέρνηση συζητάει την επαναοριοθέτηση τους με ταυτόχρονο έλεγχο τους από την Βουλή. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει διάχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, που ενώ ξεκινήσαμε με πέντε Ανεξάρτητες Αρχές σήμερα έχουμε ως χώρα εικοσιπέντε. Αυτό στην ουσία είναι μία πολιτική που θέλει να διώξει εκτός πολιτικού ελέγχου κομμάτια διοικητικής αρμοδιότητας» εκτίμησε.
Σχετικά με το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα που να αφορούν ακόμα και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βερναδάκης ανέφερε πως σε πρώτο επίπεδο δεν επιδιώκεται κάτι τέτοιο. «Ο διάλογος ωστόσο είναι ανοιχτός και πρέπει να δούμε το που θα καταλήξει. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να ξαναδούμε την ισορροπία απέναντι σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο το οποίο διολίσθησε σε ένα είδος άτυπων καρτέλ εξουσίας υπουργών, με έναν πρωθυπουργό διαιτητή σε καρτέλ νομής εξουσίας ανάμεσα σε υπουργεία. Αυτό είναι στρέβλωση του κοινοβουλευτισμού». Αντίστοιχη στρέβλωση συνιστά «η υποβάθμιση της νομοθέτησης από τη Βουλή σε συνθήκες διαμεσολάβησης οργανωμένων συμφερόντων – αυτό δυστυχώς είναι το πλαίσιο στο οποίο καταλήξαμε».
Κατόπιν τούτων, «θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να κάνουμε ένα βήμα, να πάρει κάποιες αρμοδιότητες – κυρίως όμως θα πρέπει να αρθρωθούν αυτές οι αρμοδιότητες και ισορροπίες σε ζητήματα άμεσης δημοκρατίας. Να δώσουμε δηλαδή νομοθετική πρωτοβουλία στην κοινωνία, δικαιώματα αρνησικυρίας και δομές ανακλητότητας, δομές περιορισμένης θητείας στους πολιτικούς και πολλά άλλα που θα βοηθήσουν να οριοθετηθούν όλα σε μία σωστή πλέον οργάνωση» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει βγει το πόρισμα από τη δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, οπότε και η κυβέρνηση θα εισάγει πλέον τη συζήτηση στο κοινοβουλευτικό έργο.
«Η επιτροπή έχει γίνει δέκτης ακόμα και ολοκληρωμένων προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση – γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για το δημόσιο διάλογο» ανέφερε από πλευράς του ο καθ. Μ. Σπουρδαλάκης. «Η διαδικασία αυτή μάλιστα, θα βοηθήσει τους βουλευτές όταν ξεκινήσει ο κοινοβουλευτικός διάλογος, να δουν το πού βρίσκεται η κοινωνία, ποιες οι προτάσεις της και η προβληματική της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».
«Υπάρχει και η πλευρά που αναφέρει πως το σύνταγμα φταίει που δεν ανέκοψε την κρίση» σημείωσε η Αγγελική Μαυρομούστακου, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κατά την ίδια, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά οι οικονομικές παράμετρες του συντάγματος «μπορεί να μην επέτρεψαν να αντιδράσουμε στην κρίση με έναν, ίσως καλύτερο τρόπο» εκτίμησε. Σε κάθε περίπτωση, «για αυτούς που συζητούν τα ζητήματα αυτά, τίθεται ένα θέμα – ότι δηλαδή υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης, καθώς και θέματα διαφθοράς στα οποία το σύνταγμα θα πρέπει να αντισταθεί, ή ακόμα και να βοηθήσει στο να μην υπάρχουν» ανέφερε.
Την ημερίδα διοργάνωσε το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης υπό την αιγίδα του δήμου Ρεθύμνης. Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, μέλη της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μεταξύ αυτών ο Κωσταντίνος Σπανουδάκης, αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κοσμήτορας Δημήτριος Μυλωνάκης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κωσταντίνος Ζώρας καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.-
ΑΠΕ
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.