Για αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς συνοχή και ενιαία κατεύθυνση, που έχουν γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων κάνει λόγο η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη και διαχειρίστρια του αρχείου του αείμνηστου πρώην νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος το 1995 είχε κάνει τις πρώτες προσφυγές για λογαριασμό των κατοίκων του Διστόμου.
Μιλώντας στον Μάριο Διονέλλη και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» (στον ΚΡΗΤΗ FM 101,5), η κ. Σταμούλη τόνισε πως η πολιτική της Γερμανίας για το θέμα χωρίζεται σε δύο φάσεις: Πριν από την ένωση των δύο Γερμανιών ήταν πολύ νωρίς για να τεθεί το ζήτημα καθώς η χώρα ήταν ακόμα διχοτομημένη, ενώ αμέσως μετά ήταν… πολύ αργά, αφού πλέον άρχισε να αρνείται οποιαδήποτε υποχρέωση αποζημιώσεων.
«Η Γερμανία προφανώς αρνείται πια τη συζήτηση, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς», λέει η κ. Σταμούλη. «Από το 1995, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τον Γιάννη Σταμούλη και του είπε να προχωρήσει εκείνος στην προσφυγή και η κυβέρνηση στη ρηματική διακοίνωση, δεν υπήρξε αντίστοιχη κοινή δράση σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο. Ασφαλώς έχουν γίνει αξιόλογες κινήσεις, όπως η ρηματική διακοίνωση του 2019 ή το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά όλες ήταν αποσπασματικές και δεν εντάσσονται σε ένα γενικό σχέδιο της χώρας», αναφέρει η ίδια, τονίζοντας πως απώτερος στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι να πιέσει τη Γερμανία να αποδεχτεί τη συζήτηση του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Και σε αυτό ασκεί μεγάλη πίεση και η κοινωνία των πολιτών, ειδικά στις μαρτυρικές περιοχές, όπως η Κάνδανος, το Δίστομο κ.ά.» αναφέρει η ίδια.
Οσο για τη στάση της σημερινής κυβέρνησης και για τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα «πολύ ζωντανό ζήτημα που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα το επιλύσουμε», η κ. Σταμούλη σχολιάζει: «Ολοι ελπίζουμε να πιάσουμε το τζόκερ. Το βασικό όμως είναι να παίζεις. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαν να ελπίζεις να κερδίσεις χωρίς να κάνεις τα απαραίτητα, δηλαδή να συμπληρώνεις το δελτίο…».