ΤΟΠΙΚΑ

Χωριά της Κρήτης δεν βρίσκουν παιδιά να ψάλλουν τα εγκώμια επειδή ερημώνουν

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χωριά της Κρήτης τα οποία αδυνατούν να βρουν παιδιά για να ψάλλουν τα εγκώμια τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Είναι αλήθεια ότι μικρά χωριά της Αρχιεπισκοπής δεν έχουν μικρά παιδιά και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα χωριά μας είναι γερασμένα. Δυστυχώς ξέρω χωριά που ο μικρότερος κάτοικος είναι 60-70 χρονών», αναφέρει στο Cretalive ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος Κληρικών Κρήτης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι χωριά όπως ο Γαλατάς, το Χουμέρι, ο Σαμπάς, η Βόνη, το Αρχοντικό έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι απολύτως ισοπεδωμένα και φυσικά οι κάτοικοι τα έχουν πλήρως εγκαταλείψει.

Πάντως οι μεγάλες ενορίες του Ηρακλείου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ενώ στα χωριά που δεν υπάρχουν παιδιά και νεαρά κορίτσια «θα ψάλλουν τα εγκώμια οι ψάλτες ενώ υπάρχουν και κάποιες κυρίες, οι οποίες δεν γνωρίζουν μεν βυζαντινή μουσική, ωστόσο πλαισιώνουν τους ψάλτες και είναι πολύ ωραία» σημειώνει ο πάτερ.

Επίσης, τονίζει ότι στο χωριό της καταγωγής του, τον Γαλατά, πολλοί κάτοικοι που μένουν μόνιμα στο Ηράκλειο επιστρέφουν αυτές τις Άγιες Μέρες στο χωριό και συμμετέχουν, όπως μπορεί ο καθένας στη χορωδία που ψάλλει τα εγκώμια. «Τα ψάλλουν με την καρδιά τους και αυτό το εισπράττουν οι πιστοί και είναι πανέμορφα» λέει ο πρόεδρος των Κληρικών Κρήτης.

Τέλος υπογραμμίζει ότι στο χωριό που υπηρετεί ως εφημέριος, στους Κουνάβους, «έχω μία χορωδία με 35 παιδιά και τις μαμάδες τους που συμμετέχουν στη χορωδία για τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής. Μικρότερα χωριά σίγουρα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Επιμελητήριο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Πολάκη – Παρουσίασε πρόγραμμα 6 πυλώνων | Φωτός

Την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα Χανιά ο Παύλος…

4 hours ago

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

7 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

7 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

9 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

9 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

10 hours ago

This website uses cookies.