Απελπιστική η κατάσταση στα Μαράλια του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Δήμαρχο της περιοχής Αντώνη Περράκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι λόγω ροής ή διαρροής νερού τα θεμέλια των σπιτιών έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και κινδυνεύουν να πέσουν.
Καταγγέλουν ταυτόχρονα την χρόνια εγκατάλειψη τόσο του χωριού τους όσο και συνολικά της επαρχίας. Ζητούν να γινουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Σημειώνουμε ότι το κείμενο υπογράφεται από 20 κατοίκους της περιοχής.
Διαβάστε τι αναφέρουν και δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό το οποί απέστειλαν στην εφημερίδα μας:
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη
Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας θέσουμε, εγγράφως και με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτή τη φορά, ένα σοβαρό πρόβλημα, που, όπως ήδη γνωρίζετε από προφορικές μας συζητήσεις, αφορά μια γειτονιά στα Μαράλια, χωριό του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.
Συγκεκριμένα: το πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες νερού καταλήγουν υπογείως στα θεμέλια σπιτιών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια, που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα τόσο για τους ιδιοκτήτες τους, όσο και για τυχόν διερχόμενους πολίτες, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες (13/3/22) φωτογραφίες που επισυνάπτουμε για των λόγων μας το αληθές. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή στην Εισαγγελία Χανίων.
Πριν καταλήξουν στα σπίτια αυτά, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την παρακείμενη κεντρική επαρχιακή οδό που οδηγεί προς τη Σούγια, τα νερά διέρχονται υπογείως από τον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος έχει υποστεί ρωγμές, αν και πριν από λίγα μόλις χρόνια δαπανήθηκαν χρήματα για την ασφαλτόστρωσή του, χωρίς, δυστυχώς, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη
Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αυτοδιοίκηση, α’ και β’ βαθμού, αντιμετωπίζει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλά και σημαντικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί τη συγκέντρωση όλων των δεδομένων και στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνουν το εκτιμώμενο κόστος του έργου.
Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι η προσέγγιση επί του θέματος, μέχρι στιγμής, γίνεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με γνώμονα το οικονομικό σκέλος, που προφανώς δεν είναι αμελητέο για ένα Δήμο όπως ο Δήμος μας.
Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ή να αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά την υφιστάμενη κατάσταση. Η περιοχή της πρώην επαρχίας Σελίνου και ειδικά το Ανατολικό Σέλινο βιώνουν, εδώ και πολλά χρόνια, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για το βιοτικό επίπεδο των λιγοστών μόνιμων κατοίκων που έχουν απομείνει στα χωριά μας, αλλά και όσων κατάγονται από τον τόπο μας και φροντίζουν να τον επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία, κρατώντας «ζωντανές», έστω και κατά διαστήματα, τις πατρογονικές εστίες. Κρίνουμε, λοιπόν, ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Και αυτό πράττουμε με την παρούσα επιστολή μας.
Δοθείσας της ευκαιρίας, κρίνουμε πως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει, από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, ούτε καν οι απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο για να μπορούμε να προσεγγίζουμε με ασφάλεια τις περιουσίες μας. Η σύγκριση που αναπόφευκτα γίνεται με άλλα χωριά στο θέμα αυτό είναι απογοητευτική.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητάμε, κύριε Δήμαρχε,από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνουνα εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατόν για ευνόητους λόγους, στις αναγκαίες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να προστατευθούν, οριστικά και αποτελεσματικά, τα σπίτια που κινδυνεύουν. Αντίστοιχο έμπρακτο ενδιαφέρον ζητάμε να υπάρξει και για την «τύχη» του αγροτικού οδικού δικτύου της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα, αναμένουμε, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης που μας έχετε ήδη δώσει προφορικά περί αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού άξονα το επόμενο χρονικό διάστημα,με στόχο την ασφαλή διέλευση όλων των διερχόμενων οχημάτων.