Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για το χαράτσι της ΔΕΗ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Νο 17/29-11-2011
Αριθμός Απόφασης: 199/2011

Στο Ηράκλειο, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτίριο Λότζια – Πλατεία Λιονταριών), συνήλθε σε συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης, ύστερα από τη με αριθ. πρωτ.: 102.802/42802/22-11-2011 πρόσκληση του Προέδρου του.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες: ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ.: Κουκιαδάκης Ευριπίδης (Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) και Καστρινάκης Νικόλαος (Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου), καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.: Αγγελάκη Μαρία, Αλεξάκης Γεώργιος, Ανηψητάκης Αντώνιος, Βρέντζου – Σκορδαλάκη Θεανώ, Βρύσαλης Δημήτριος, Γιαννουλάκης Δημήτριος, Γιαννούλης Νικόλαος, Γουλιδάκης Ιωάννης, Γύπαρης Κωνσταντίνος, Δασκαλάκη Καλλιόπη, Ζαμπετάκης Φάνης, Κακογιαννάκης Νικόλαος, Καλογερής Νικόλαος, Κεφαλογιάννης Ζαχαρίας, Κοκολάκης Αλέξανδρος, Κονταξάκης Ευτύχιος, Κονταξάκης Γεώργιος, Κουρουπάκης Αναστάσιος, Κουτεντάκη Ευχαριστία, Λαμπρινός Κωνσταντίνος, Λεβάκη Όλγα, Λεονταράκης Ιωάννης, Μαλλιαρός Νικόλαος, Μανασάκη Βιργίνια, Μαρής Γεώργιος, Μπαντουβάς Κωνσταντίνος, Νικολαράκης Κωνσταντίνος, Νικολούδης Ιωάννης, Νταγκουνάκης Γεώργιος, Ξυλούρης Νικόλαος, Ξωμεριτάκης Αλέκος, Ορφανός Στυλιανός, Παπαβασιλείου Νεκτάριος, Παπαδάκης Εμμανουήλ, Παρασύρης Ιωάννης, Πετράκη Πελαγία, Πιτσούλης Γεώργιος, Πλακιωτάκης Ιωάννης, Ρίζος Σεραφείμ, Σερμάκης Νεκτάριος, Σημανδηράκης Παναγιώτης, Σταθάκης Γεώργιος, Τζανακάκη – Μελισσάρη Μαρία,  Φυγετάκης Νεκτάριος και Χνάρης Εμμανουήλ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν, αν και κλήθηκαν νόμιμα οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ.: Βουλγαράκης Απόστολος (Περιφερειακής Ενότητας Χανίων), Λιονή Μαρία (Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου) και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.: Αλεξάκης Εμμανουήλ, Γιακουμάκης Γεώργιος, Κλώντζας Εμμανουήλ, Μιχελογιάννης Δημήτριος, Πασπάτης Γρηγόριος και Σαρρής Δημήτριος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμα οι κ.κ.: Κουντούρης Αντώνης Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μοσχοπέδης Ελευθέριος Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φίλης Ιωάννης Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Κουναλάκη Καίτη Επιστημονική Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καπετανάκης Ευάγγελος Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης, Στεφανάκης Αλέκος Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Καράτζης Κώστας Πρόεδρος ΣΕKNH, Χατζηδάκη – Χατζηεμμανουήλ Αικατερίνη και Δερμιτζάκη Βιβή Νομικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κρήτης, Παπαχατζάκη Όλγα Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Κρήτης, Δαμιανάκη Μαρία  Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Περιφέρειας Κρήτης, Ελευθερίου Χρύσα Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης, Μαυράκης Νικόλαος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, Ζαχαρίας Σωμαράς Προïστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, Καούρη Στρατούλα Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου, Βασιλάκη Άννα Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Κρήτης, Κατίκα Φωτεινή Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δρακωνάκης Νίκος και Γυπαράκης Στέλιος Τεχνικοί Σύμβουλοι από την ΕΤΑΜ Α.Ε., και για την τήρηση των πρακτικών ο Φασουλάς Μύρων Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογικών Οργάνων, η Βαρδιάμπαση Νίκη και η Κογεράκη Μαρίνα υπάλληλοι του ίδιου Τμήματος.

Παρατήρηση:

  • Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ρίζος Σεραφείμ αποχώρησε από τη συνεδρίαση πριν την ολοκλήρωση συζήτησης του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, για τους λόγους που ανέφερε και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά.

Ο Πρόεδρος ύστερα από τη διαπίστωση απαρτίας, μετά από πρόταση του  Περιφερειάρχη Κρήτης, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφανθεί για το κατεπείγον του θέματος: «Έκδοση ψηφίσματος για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ» και τη συζήτησή του εκτός ημερήσιας διάταξης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη συμπαράστασης στους πολίτες και ιδιαίτερα στις οικονομικά ασθενέστερες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, οι οποίες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, ύστερα από διαλογική συζήτηση, αποφάνθηκε ομόφωνα για το κατεπείγον του θέματος και τη συζήτησή του εκτός ημερήσιας διάταξης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ (εκτός ημερήσιας διάταξης): Έκδοση ψηφίσματος για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχοντας υπόψη:

  1. 1. Τις διατάξεις:

α) του Ν. 2690/1999: «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις»,

β) του Ν. 3852/10: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα.

  1. 2. Το Π.Δ.149/2010 με θέμα: «Οργανισμός της Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ 242/27-12-2010, τεύχος Α΄).
  2. 3. Τα σχέδια ψηφίσματος που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις: «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» και «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  3. 4. Το σχετικό με το θέμα ψήφισμα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας  (ΕΝΠΕ) το οποίο παρουσιάστηκε στο Π.Σ. από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
  4. 5. Την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη Ευριπίδη, με την οποία πρότεινε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αφού έλαβε υπόψη του την πρόταση του Περιφερειάρχη, τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και τις απόψεις των Περιφερειακών Συμβούλων αποφάσισε τα παρακάτω:

Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν οδηγηθεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (άνεργοι, χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, μας επιβάλλει:

–  Να καταδικάσουμε την ανεξέλεγκτη επιβολή φόρων και περικοπών.

–  Να εκφράσουμε τη σαφή αντίθεση μας στην επιβολή του έκτακτου τέλους στις αποδεδειγμένα αδύναμες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού ως και στις διαδικασίες είσπραξης του με την αναγκαστική διακοπή της ηλεκτροδότησης και την ποινικοποίηση της  μη πληρωμής.

–  Να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση την ανάληψη διορθωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να καταβληθεί το ειδικό τέλος αποκλειστικά από τους έχοντες και κατέχοντες.

–   Να σταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών ως και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι προηγούμενοι στόχοι».

  1. 6. Τις απόψεις των μελών του.

Μετά από διαλογική συζήτηση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, κατά τη συνεδρίαση του σήμερα Τρίτη 29 -10-2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτίριο Λότζια – Πλατεία Λιονταριών), αφού έλαβε υπόψη του την πρόταση του Περιφερειάρχη, τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και τις απόψεις των Περιφερειακών Συμβούλων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

1. Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν οδηγηθεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού  (άνεργοι, χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, μας επιβάλλει:

–  Να καταδικάσουμε την ανεξέλεγκτη επιβολή φόρων και περικοπών.

–  Να εκφράσουμε τη σαφή αντίθεση μας στην επιβολή του έκτακτου τέλους στις αποδεδειγμένα αδύναμες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ως και στις διαδικασίες είσπραξης του με την αναγκαστική διακοπή της ηλεκτροδότησης και την ποινικοποίηση της μη πληρωμής.

– Να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση την ανάληψη διορθωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να καταβληθεί το ειδικό τέλος αποκλειστικά από τους έχοντες και κατέχοντες.

–  Να σταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών, ως και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι προηγούμενοι στόχοι»

2. Να κοινοποιηθεί το παρόν ψήφισμα στο Υπουργείο Οικονομικών.

3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης.

Για την έκδοση του αναφερόμενου ψηφίσματος ψήφισαν κατά οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.:

– Ορφανός Στέλιος, Βρύσαλης Δημήτρης, Νταγκουνάκης Γεώργιος, Αγγελάκη Μαρία και Νικολαράκης Κωνσταντίνος για τους λόγους που ανέφεραν και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά.

– Ρίζος Σεραφείμ, για τους λόγους που κατέθεσε γραπτώς στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

10 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

11 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

12 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

12 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

12 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

12 hours ago

This website uses cookies.