Oι κάτοικοι της Κρήτης, φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις τρισδιάστατες και διαδραστικές εικόνες, σχετικά με την ιστορική εξέλιξη των ανασκαφών του Ιδαίου Άτρου και της Ζωμίνθου.
Ξεκίνησε η λειτουργία του ψηφιακού τμήματος του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης «Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη» στα Ανώγεια.
Από τη Δευτέρα όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης, φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα σε τρισδιάστατες και διαδραστικές εικόνες και προβολές σχετικά με την ιστορική εξέλιξη των ανασκαφών του Ιδαίου Άτρου και της Ζωμίνθου, με απεικονίσεις, αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου Άντρου και ευρημάτων της Αρχαίας Ζωμίνθου.
Ο δήμος Ανωγείων που παρέδωσε το Κέντρο στο κοινό, γνωστοποιεί τη θεματολογία στην οποία μπορούν οι επισκέπτες να περιηγηθούν όπως: «Την τρισδιάστατη “περιήγηση” των αρχαιολογικών χώρων σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector, όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης θα του δημιουργείται η αίσθηση παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων, αλλά και μέσω αφηγητή θα του παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων.
Με τη διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή (τραπέζι αφής) θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά, αλλά όχι μόνο, να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για τους μύθους της αρχαίας λατρείας που υπήρχε στην περιοχή μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι – εφαρμογή αφής με διαμορφωμένα γραφικά και περιβάλλον πλοήγησης, στην συνέχεια μέσω δύο εφαρμογών (κουίζ & παζλ) θα μπορούν οι επισκέπτες να τα αφομοιώσουν καλύτερα τα όσα τους παρουσιάστηκαν. Δύο ολογράμματα ευρημάτων, σε ειδικές προθήκες ολογραμματικής παρουσίασης θα εμφανίζονται αντίγραφα ευρημάτων (πέλεκυς και κόσμημα). Ο θεατής θα μπορεί να περιφέρεται της προθήκης και να επεξεργάζεται τα ολογράμματα των ευρημάτων».
Παράλληλα, επιμέρους επιμορφωτικές προβολές, σε οθόνες τοίχου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτα επαναλαμβανόμενα θεματικά ντοκιμαντέρ, τα οποία με την χρήση, πλάνων, αφήγησης, μουσικής και γραφικών θα εμβαθύνουν την πληροφόρηση του επισκέπτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Πχ. τις διαδικασίες εκσκαφής των αρχαιολογικών χώρων, την αρχιτεκτονική σημασία της Ζωμίνθου κτλ.
Η διαδραστική “περιήγηση” στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι μία ψηφιακή προβολή σε κάθετη επιφάνεια που θα παρέχει την δυνατότητα διάδρασης μέσω της αφής, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να διεξάγει μία εικονική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.
Θα γίνεται χρήση πραγματικών πλάνων ή και ψηφιακών αποκαταστάσεων των χώρων τα οποία θα προβάλλονται στον επισκέπτη έπειτα από δική του επιλογή μέσω μίας εφαρμογής αφής που θα είναι ενσωματωμένη στην προβολή.
Από τη Δευτέρα και μέχρι τέλος του χρόνου, το κέντρο πληροφόρησης θα παραμένει ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή με ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:00 δίνοντας όπως τονίζει και ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης: «…μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους Ανωγειανούς, για όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τα σχολεία της περιοχής να το επισκεφτούν ξανά, να το δουν πλέον στην ολοκληρωμένη του μορφή, θαυμάζοντας αυτό το τόσο σύγχρονο δημιούργημα που μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία μας μεταφέρει στην μινωική αρχαιότητα και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Ψηλορείτης και το Ιδαίο Άντρο στην δημιουργία αυτού του σπουδαίου πολιτισμού».
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…
This website uses cookies.