Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης και του αρχείου της ΟΑΚ

Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), άρχισε τις ημέρες αυτές η ψηφιοποίηση, με τη μέθοδο της σάρωσης, ενός πολύ μεγάλου τμήματος της Βιβλιοθήκης «Το Φως» και του αρχειακού υλικού της. Η ψηφιοποίηση υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και θα γίνει με τη βοήθεια υπερκείμενων σαρωτών (book scanners), επίπεδων σαρωτών, καθώς και σαρωτών βιβλίων ρομπότ. Η επιλογή των συγκεκριμένων μηχανημάτων έγινε για την αποφυγή τυχόν φθορών των τεκμηρίων.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση της Βιβλιοθήκης της ΟΑΚ στο σύνολό της, ώστε να γίνει δανειστική, αλλά και επισκέψιμη ξανά στο ευρύ κοινό. Με τον τρόπο αυτό η Βιβλιοθήκη με τα σύγχρονα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα θα αποτελέσει κέντρο έρευνας, όχι μόνο σε θεολογικά θέματα, αλλά και σε ποικιλία θεμάτων μέσα από τα ήδη υπάρχοντα βιβλία. Να υπενθυμίσουμε ότι η Βιβλιοθήκη αποτελεί προσφορά του αμερικανού λογοτέχνη Robert Fulghum, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα ζει στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ.

Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με δωρεές (π.χ. Καθηγ. Κονιδάρης, πρ. Γεν. Δ/ντής ΟΑΚ Αλέξ. Παπαδερός και άλλων), αλλά και με αγορές νέων βιβλίων.

Η ψηφιοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ έργο με τίτλο «Ανάδειξις του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων», σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά.

Η ΟΑΚ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πλατανιά.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κρήτη: “Ξεσκονίζουν” το πελατολόγιο της εγκληματικής ομάδας με τις χιλιάδες σφαίρες

Το «πελατολόγιο» της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε από τις αρχές του 2024 μεγάλο αριθμό όπλων,…

7 hours ago

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο

Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο, την ώρα που η…

7 hours ago

Βάρκα με μετανάστες στους Καλούς Λιμένες – Μια έγκυος μεταξύ των 33 ανθρώπων

33 μετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή ανοιχτά των Καλών Λιμένων, στο Ηράκλειο, σε συνέχεια…

7 hours ago

Δικηγόροι Αιγυπτίων αλιεργατών: «Τεράστια πρόκληση η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης»

Την απόφαση αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου, καταδικάζουν με…

7 hours ago

IOBE: 4 στους 10 Έλληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Η τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία δείχνει…

7 hours ago

ΠΑΣΟΚ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Η απόφαση γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας και της κοινωνίας»

«Η απόφαση ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο…

7 hours ago

This website uses cookies.