Η χώρα μας σήμερα διέρχεται μια βαθειά οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση. Ο αγροτικός μας τομέας ευρίσκεται πλέον στα όρια αντοχής του. Το αγροτικό εισόδημα έχει περιορισθεί αρκετά με αποτέλεσμα παραδοσιακές καλλιέργειες να εγκαταλείπονται ή να συντηρούνται ίσα – ίσα για να επιζήσουν.
Το ξεπέρασμα λοιπόν της κρίσης, ούτως ή άλλως ξεκινά από την Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να ενισχυθεί ο ρόλος των φορέων, που στηρίζουν την ελληνική παραγωγή του πρωτογενούς τομέα για να δοθεί ώθηση και στην Ανάπτυξη και των άλλων κλάδων της οικονομίας μας.
Η συνένωση όμως που σχεδιάζεται, των εποπτευομένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φορέων, ανόμοιων ως προς τη φύση και λειτουργία τους (όπως ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. και ΕΛ.Ο.ΓΑΚ.), που είναι επιφορτισμένοι με θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Γεωργία, όπως είναι η Αγροτική Έρευνα, η επαγγελματική εκπαίδευση των αγροτών, η ανάπτυξη προτύπων, η πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, ο έλεγχος της αγοράς από τη νοθεία και η βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος, μοιραία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Η πρόταση μας, όσον αφορά την Αγροτική Έρευνα είναι, η δημιουργία των 15 εξειδικευμένων Ινστιτούτων, που είναι προϊόν μακράς διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων αλλά και πρόταση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., αυτοτελών και αυτόνομων, κατανεμημένων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων να είναι και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Και είναι βέβαια περιττό να αναφερθούμε στο ρόλο που έχει παίξει το Ινστιτούτο αυτό κατά την πολύχρονη λειτουργία του, στην Αγροτική Έρευνα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, όπως έχει αναγνωρισθεί, συμβάλλοντας στην Ανάπτυξη του Αγροτικού χώρου.
Είναι επομένως πασίδηλο, ότι όχι μόνο επιβάλλεται η αυτοτέλεια και η αυτονομία του, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του σε επιστημονικό – ερευνητικό προσωπικό και όχι μόνο.
Οι υπόλοιποι φορείς, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δυνατόν ενδεχομένως να αποτελέσουν μία ενότητα με περιφερειακή οργάνωση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για συγχωνεύσεις φορέων είναι, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κάθε είδους υπάρχουσα υποδομή, δεδομένης και της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας.
Η άκριτη και χωρίς σοβαρή ειδική μελέτη συγχώνευση φορέων σε « Καλλικρατικά πρότυπα», η ίδρυση νέων σχημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν ουσιαστικοί παράγοντες όπως η μέχρι σήμερα παραγωγή έργου και προσφορά, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αντίθετα με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και αύξηση αντί για μείωση των σχετικών δαπανών.
Τέλος τονίζουμε, ότι εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας και προχωρήσουν σε οι συγχωνεύσεις φορέων με τον τρόπο που σχεδιάζονται από το ΥΠ.Α.Α.Τ. , η ΤΕΔΚ Ν. Χανίων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς του τόπου, θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο, γιατί δεν θα δεχθούμε την νέα υποβάθμιση του Νομού μας από την κατάργηση και μεταφορά Υπηρεσιών, υποβάθμιση Ινστιτούτων, κ.λ.π..
Χανιά 26/08/2011
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.