10.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Ψυχρός «πυρηνικός» πόλεμος: Αντιδρούν ΝΑΤΟ και Ευρώπη στα σχέδια του Πούτιν

Ημερομηνία:

Διεθνής ανησυχία έχει προκαλέσει η συμφωνία της Ρωσίας για ανάπτυξη τακτικών ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία με το Κίεβο να καλεί τo NATO να αναλάβουν δράση κατά του «πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου» την ώρα που οι ΗΠΑ κρατούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους.

Το ΝΑΤΟ επέκρινε με τη σειρά του σήμερα τη Ρωσία σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη» όπως την χαρακτήρισε ρητορική της για τα πυρηνικά, αναφέρει το Reuters.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή: «Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας».

Η αναφορά της Ρωσίας στην ανταλλαγή πυρηνικών από το ΝΑΤΟ είναι εντελώς παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία παραβιάζει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των όπλων, με πιο πρόσφατη αναστολή της συμμετοχής της στη Νέα Συνθήκη START» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο – χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον πυρηνικό διαμοιρασμό του ΝΑΤΟ είναι εντελώς παραπλανητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αθετήσει τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των εξοπλισμών, με πιο πρόσφατη την αναστολή της συμμετοχής της στη Συνθήκη New START».

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρία μέλη του ΝΑΤΟ: την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι η ανακοίνωση του Πούτιν «αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Λευκορωσίας στα γρανάζια της ρωσικής πολεμικής μηχανής», ανέφερε το υπουργείο σε ένα tweet.

Ο ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, δήλωσε ότι το σχέδιο της Ρωσίας θα αποσταθεροποιήσει επίσης τη Λευκορωσία, την οποία όπως είπε είχε πάρει «όμηρο» η Μόσχα. Ειδικοί είπαν ότι η κίνηση της Ρωσίας είναι σοβαρή γιατί μέχρι τώρα η Μόσχα ήταν περήφανη που, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανέπτυξε πυρηνικά όπλα εκτός των συνόρων της. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που το κάνει. Ένας άλλος υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι «πολύ προβλέψιμος». «Κάνοντας δήλωση για τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, παραδέχεται ότι φοβάται να χάσει τον πόλεμο και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τρομάξει με τακτικά όπλα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Η Ουάσιγκτον δεν φαινόταν να βλέπει καμία αλλαγή στο ενδεχόμενο της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και η ίδια και το ΝΑΤΟ είπαν ότι τα νέα δεν θα επηρεάσουν τη δική τους πυρηνική θέση. «Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένα κέρδη σε ένα πεδίο μάχης και όχι σε εκείνα που έχουν την ικανότητα να αφανίζουν πόλεις. Δεν είναι σαφές πόσα τέτοια όπλα διαθέτει η Ρωσία, δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να καλύπτεται από την μυστικότητα του Ψυχρού Πολέμου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν στενή στρατιωτική σχέση και το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι. Αυτόν τον Ιανουάριο, οι δύο χώρες αύξησαν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων κατήγγειλε την ανακοίνωση του Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση. «Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη και ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών», ανέφερε σε ένα tweet.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, πυρηνικά όπλα αναπτύχθηκαν στα τέσσερα νεοσύστατα κράτη της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν. Τον Μάιο του 1992, τα τέσσερα κράτη συμφώνησαν ότι όλα τα όπλα θα έπρεπε να εγκατασταθούν στη Ρωσία και η μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν ολοκληρώθηκε το 1996.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν πρόλαβε το 2025 ο 7χρονος Αλέξανδρος – Θρήνος στο Ρέθυμνο

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι...

Η δραματική ιστορία της φίλης του Λέοναρντ Κοέν που έγινε «μπαλάκι» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και κατέληξε στο Δρομοκαϊτειο

Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν...