5 χρόνια περάσανε από το δημοσίευμα που είχε κάνει η εφημερίδα μας για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το πανέμορφο πολυτελές συγκρότημα στο “Ψυχρό Πηγάδι”, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.
Για όσους έχουν πάνε στην περιοχή, πρόκειται για μια ιδιαίτερης ομορφιάς τοποθεσια στο οποίο δεσπόζουν οι Κρητικές Μαδάρες. Επίσης, αποτελεί κόμβο από τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν 6 διαφορετικές διαδρομές περιπάτου μέσα από πανέμορφα άγρια τοπία. Λογικά λοιπόν, μία τέτοια δομή θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για την ανάπτυξη ποιοτικού πεζοπορικού τουρισμού. Και λειτούργησε έτσι για κάποια χρόνια, μέχρι που – για άγνωστους λόγους – εγκαταλείφθηκε.
To πολυτελές συγκρότημα αποτελούνταν από 6 δωματία πλήρως εξοπλισμένα και μία μεγάλη ταβέρνα με την επωνυμία “Ψυχρό Πηγάδι” – από την οποία βλέπετε και φωτογραφιες. Όσοι είχαν την τύχη να την επισκεφτούν οσο λειτουργούσε έχουν να λένε για τους νόστιμους μεζέδες της.
Βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από τα Χανιά και κατασκευάστηκε – όπως και πολλά άλλα κτίρια που τελούν υπό εγκατάλειψη τα τελευταια χρόνια – με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνουμε ότι το συγκρότημα κατασκευάστηκε επί Δήμου Κεραμειών και ανήκει τώρα στο Δήμο Χανίων, ο οποίος έχει και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης.
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα από τον Δήμο Χανίων
Λίγο μετά τα πρώτα δημοσιεύματα το 2016 ο Δήμος Χανίων είχε δώσει στη δημοσιότητα απάντηση στην οποία παραδεχόταν ότι το κτίρο βρισκόταν σε κακή κατάσταση τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει “στρατηγικός σχεδιασμός” για ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.
Για το κτίριο στο Ψυχρο Πηγάδι σημείωνε στην ανακοίνωση ότι “σε καμιά περίπτωση” δεν έχει μείνει εκτός σχεδιασμού αναφέροντας μάλιστα ότι γι’ αυτό το λόγο “, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τις οποίες διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων το 2015, είχαν ως βάση το Ψυχρό Πηγάδι”.
Ο Δήμος Χανίων είχε δώσει την εντυπωση ότι η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του κτηρίου θα γίνει άμεσα πάντα σε διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία.
“Πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες – εργασίες και το κτήριο θα είναι και πάλι έτοιμο για χρήση”, αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Από τότε πέρασαν 5 ολόκληρα χρονια και απολύτως τίποτα δεν έγινε.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε η κατάσταση είναι απελπιστική.
Ένα κτίριο κόσμημα που είχε τεράστιο κόστος η κατασκευή του και το οποίο θα μπορούσε να βρει πολλές χρήσεις στα πλαίσια της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, έχει μετατραπεί σε στάνη για πρόβατα.
Σπασμένα είναι τα παράθυρα και οι πόρτες, οι τοίχοι είναι λερωμένοι, λείπει ο εξοπλισμός, δεν υπάρχουν ούτε διακόπτες στις πρίζες.
Ο Δήμος Χανίων αναδεικνύει τα μονοπάτια στο “Ψυχρό Πηγάδι” αλλά αφήνει ερειπωμένο το συγκρότημα
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Δήμος Χανίων προχώρησε σε πρόγραμμα για την ανάδειξη μονοπατιών στα πλαίσια της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμών. Μεταξύ αυτών των πεζοπορικών διαδρομών βρίσκονται και αυτές με σημείο εκκίνησης το “Ψυχρό Πηγάδι”.
Πιο συγκεκριμένα, τα μονοπάτια που βρισκονται στον πρώην Δήμο Κεραμειών και εχουν ενταχθεί στο σχεδιασμο του Δήμου Χανίων ειναι:
Ψυχρό Πηγάδι – Χαλασέ (Δημοτική Ενότητα Κεραμειών)
Κάμποι – Καταφύγιο Βόλικα -Μηλέ (Δημοτική Ενότητα Κεραμειών)
Φαράγγι Δικτάμου (Δημοτική Ενότητα Κεραμειών)
Φαράγγι Αγ. Γεωργίου (Κυκλάμινου) (Δημοτική Ενότητα Κεραμειών)
Σε δηλώσεις που είχε κάνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είχε πει για τη σημασία της ανάδειξης των μονοματιών:
«Η αξιοποίηση κάθε μορφής εναλλακτικού τουρισμού με δεδομένο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας , ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν
Είναι μια ουσιαστική δουλειά που ουσιαστικά αναδεικνύει το δήμο σαν ένα από τους πρώτους στη χώρα που προχωρά μια τέτοια μελέτη.
Με την καθοδήγηση της Περιφέρειας θα υπάρξει η επόμενη φάση που είναι η ενοποίηση του δικτύου αυτού σε επίπεδο νομού .
Πρόκειται για ένα απόλυτο εργαλείο ανάδειξης, του πλούτου της ενδοχώρας, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που έρχεται να συνδυαστεί στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε, όχι μόνο το παραλιακό μέτωπο που έχει σημάδια κορεσμού, αλλά να φροντίσουμε να υπάρξει μια ανάπτυξη στην ενδοχώρα στο πλαίσιο και των προσπαθειών για επέκταση της τουριστικής περιόδου».
Ο φυσιολατρικός τουρισμός στην κορυφή της ζήτησης των επισκεπτών
Στα συγκεκριμένα μονοπάτια με βάση και την τεχνική έκθεση του έργου, εκτός από τις τεχνικές παρεμβάσεις θα υπάρξει φυσική σήμανση με τοποθέτηση πινακίδων που θα ενημερώνουν τον επισκέπτη – περιπατητή για το μήκος της κάθε διαδρομής , την κατάσταση της διαδρομής, καθώς και τον εκτιμώμενο χρόνο πεζοπορίας.
Η απόφαση για ανάπτυξη του δικτύου των φυσιολατρικών – πεζοπορικών διαδρομών θεωρείται σημαντική δεδομένου ότι σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει την τελευταία 5ετια και αφορούν τις επιλογές των ξένων που επισκέπτονται την Δυτική Κρήτη, ο φυσιολατρικός τουρισμός προβάλει ως πρώτη μορφή προτίμησης των επισκεπτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις μετρήσεις ποσοστό πάνω από 50% απαντά ότι κατά την παραμονή του στην Κρήτη επισκέπτεται φυσιολατρικές διαδρομές που συνδέονται κυρίως με την ύπαρξη μοναστηριών και περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άραγε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήματα όπως αυτό στο “Ψυχρό Πηγαδι” που βρίσκεται σε εγκατάλειψη δεν θα έπρεπε να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στο σχεδιασμό;
Γιατί υποδομές με κόστος πολλών εκατομμυρίων να αφήνονται να ρημάζουν;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Το εγκαταλελειμμένο χιονοδρομικό στα Ανώγεια μετατρέπεται σε ορεινό καταφύγιο – Πολλά ακόμα στην Κρήτη
- Ένα “κτίριο – φάντασμα” στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, στο Οροπέδιο του Ομαλού | Φωτός
- Μνήμη απούσα: Το κτίριο – φάντασμα για τη Μάχη της Κρήτης στον Γαλατά | Φωτός
- “Στάνη προβάτων” έγινε δημοτική επιχείρηση του Δήμου Χανίων που κατασκευάστηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Φωτός
- Απάντησε δίχως να απαντήσει ο Δήμος Χανίων για τη “στάνη προβάτων” με χρηματοδότηση της Ε.Ε. | Φωτός