ΤΟΠΙΚΑ

«Ωδή στις Τέχνες»: Νέες παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Νelly’s – Συλλογή Κρασάκη»

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων με τίτλο «Ωδή στις Τέχνες» με τρεις ακόμη ξεχωριστές βραδιές, αφιερωμένες στο θέατρο, τη φωτογραφία και την αρχιτεκτονική, εμπνευσμένες από την έκθεση «Nelly’s – Συλλογή Κρασάκη».

Αφιέρωμα στο Θέατρο

Οι Δελφικές Εορτές του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Θέατρο, με ομιλητές της εκδήλωσης τους:

Δημήτρης Αγγελάτος, «Η βιοκοσμική διάσταση των Δελφικών Εορτών του Άγγελου Σικελιανού», καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας – Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μανώλης Σειραγάκης, «Οι φωτογραφίες της Nelly’s ως πηγή της ιστορίας του θεάτρου», ηθοποιός, σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μιχάλης Βιρβιδάκης, «Δελφικές Εορτές: ξαναδιαβάζοντας τις μαρτυρίες», σκηνοθέτης

Τη βραδιά θα συντονίσει η Στέλλα Σκορδαρά, σκηνοθέτης – ηθοποιός. Η συζήτηση θα έχει ως αφετηρία τις μοναδικές φωτογραφίες της διάσημης φωτογράφου Nelly’s, η οποία απαθανάτισε τις Δελφικές Εορτές. Στόχος τους ήταν να αναβιώσουν την αρχαία ελληνική πνευματικότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αξίες και τις παραδόσεις της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τις εορτές, επιδίωξαν να προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και τις τέχνες, προβάλλοντας τη σημασία τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Αφιέρωμα στη Φωτογραφία

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη φωτογραφία, με κεντρικό προσκεκλημένο τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του MOMus – Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ηγηθεί μιας ανοιχτής συζήτησης για την έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Ο κ. Παπαϊωάννου θα αναλύσει τα γραπτά του από τον κατάλογο της έκθεσης και θα προσφέρει στους παρευρισκόμενους μια περιήγηση στην έκθεση, προσφέροντας σκέψεις για το έργο της Nelly’s και την φωτογραφική της παρακαταθήκη.

Αφιέρωμα στην Αρχιτεκτονική

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, στις 19.00 θα ακολουθήσει μια βραδιά αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική. Οι ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, «Η αρχιτεκτονική μέσα από τον φακό της Nelly’s», κεντρικός ομιλητής, κεντρικός ομιλητής, ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)

Δήμητρα Χατζησάββα, «Σώμα και τοπίο στο έργο της Nelly’s», Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης

Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, «Η αρχιτεκτονική φωτογραφία της Nelly’s. Τοπία, οικισμοί και αρχαιότητες μεταξύ του ιδεώδους και του πραγματικού», Επίκουρος Καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κλήμης Ασλανίδης, αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι ομιλητές θα επικεντρωθούν στην αρχιτεκτονική μέσα στο έργο της Nelly’s, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση του σώματος και του τοπίου. Θα συζητήσουν την αρχιτεκτονική φωτογραφία της Nelly’s, εξετάζοντας τοπία, οικισμούς και αρχαιότητες, καθώς και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του ορατού και του πραγματικού.

Οι παράλληλες δράσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Το σχεδιασμό και την επιμέλεια των δράσεων έχει αναλάβει η Άννα Νεμπαυλάκη, η οποία είναι υπεύθυνη και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης με τίτλο «Γένους Θηλυκού», Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Χανίων σε θέματα παιδείας.

Οι δράσεις προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει και να βιώσει την τέχνη προσωπικά, αντλώντας έμπνευση από την καλλιτεχνική κληρονομιά της Nelly’s. Η πλούσια συλλογή του συλλέκτη Μιχάλη Κρασάκη, η οποία εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, παρουσιάζεται με φροντίδα από την εικαστικό Στέλλα Κουκουλάκη, αναδεικνύοντας τη σημασία και την αξία της τέχνης στην εποχή μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δημοτική Πινακοθήκη στο 28213 41680 ή μέσω email στο pinakothiki@chania.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Νέα Αριστερά Χανίων για την απαγόρευση εισόδου δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum

Η Νέα Αριστερά Χανίων καταδικάζει έντονα την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο…

1 hour ago

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

3 hours ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

H ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες…

3 hours ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

3 hours ago

Στον απόηχο των εξαγγελιών του κ. πρωθυπουργού

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες... έτσι λέει ο μύθος…

3 hours ago

Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Γιώργη Ψυχουντάκη

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν την Κυριακή, 13…

3 hours ago

This website uses cookies.