ΤΟΠΙΚΑ

Όλα τα έργα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά – Τι είπαν Σταθάκης, Πολάκης, Βαγιωνάκη, Μπαλωμενάκης, Μανιμανάκη, Χαιρετάκης

Σε ένα εκταταμμένο απολογισμό τόσο της κοινοβουλευτικές παρουσίας όσο και των έργων στο νομό Χανίων προχώρησαν οι δύο βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης όσο και οι 2 Υπουργοί Γιώγργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης από τα Χανιά. Μαζί τους και οι δύο νέοι υποψήφιοι βουλευτές, ο Μανώλης Χαιρετάκης και η Κατερίνα Μανιμανάκη.

Ο απολογισμός έγινε στο ξενοδοχείο Σαμαριά με την παρουσία και του πρώην Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη.

Σε σχετικό αρχείο που στάλθηκε από τη Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μία ευρύτατη γκάμα έργων σε διάφορους τομείς:

Τον λόγο πήρε πρώτα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο τη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 300 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε, το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Ο κ. Σταθάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην υπογραφή στη Σύμβαση για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης με τις εταιρείες Exxon Mobil και Total χαρακτηρίζοντάς την ως “τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας”

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος χαρακτηρίζοντας την “Κνωσσό” του νομού τις φυσικές ομορφιές του. Μίλησε για την φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς καθώς και για τους βιολογικούς καθαρισμούς Παλιόχωρας και Σελίνου που τα χαρακτήρισε ως έργα τεράστιας σημασίας ενώ αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική μελέτη για το Ελαφονήσι η οποία βρισκόταν στα συρτάρια από το 2008.

Τέλος, έκανε αναφορά στην επίλυση του προβλήματος του Συλλόγου Πολύτεκνων σχετικά με την αδειοδότηση του οικιστικού φορέα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ένταξη επιχειρήσεων του νομού στον αναπτυξιακό νόμο.

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης είπε ότι πράγματι, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2018 υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη δρομολόγηση έργων. Όλα αυτά άλλαξαν με την ανάληψη εκ μέρους του της ευθύνης για να προχωρήσουν τα έργα με αποτέλεσμα εκεί που ενώ προχωρούσαν σε υλοποίηση μόλις 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 80 εκατ. που είχαν δημοπρατηθεί, φτάσαμε στο σημείο να βρίσκονται σε εξέλιξη έργα πάνω από 70 εκατ. ευρώ πέραν αυτών που σχετίζονται με τις πρόσφατες θεομηνίες.

Ο κ. Πολάκης μίλησε για πρωτόγνωρα αποτελεσματική ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τις καταστροφές από τη θεομηνία σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης για επανακατασκευή υποδομών.

Ο κ. Πολάκης είπε ότι όπως και στην υπόλοιπη χώρα έτσι και στην Κρήτη έγιναν πολλά στον χώρο της υγείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η εικόνα του 2015 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2018, αφού δεν παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών.

Είπε ότι το νοσοκομείο Χανίων πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία είχε χρέη 13,5 εκατ. ευρώ ενώ τώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι λιγότερα από 2 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε στην εγκατάσταση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στα νοσοκομεία του Ηρακλείου καθώς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Πολάκης εξέφρασε τον φόβο του ότι αν επιστρέψει η ΝΔ θα ξαναβιώσουμε ένα καθεστώς σπατάλης όπου οι εργολάβοι θα έχουν το πάνω χέρι.

Η κ. Βάλια Βαγιωνάκη από την πλευρά της μίλησε για τον Φορέα Διαχείρισης για τις περιοχές natura και τη σημασία που έχει η λειτουργία του, αναφέρθηκε στα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές αλλά και για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, μίλησε για το έργο του ΒΟΑΚ που παιρνεί σε μία νέα φάση αλλά και για τους ελεύθερους χώρους, όπως το Στρατόπεδο Μαρκοπουλου, του οποίου η παραχώρηση έγινε πραγματικότητα.

Κατέληξε τονίζοντας ότι προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης στάθηκε στον ρόλο του ως πρόεδρος δύο Εξεταστικών Επιτροπών που συγκρότησε η Ολομέλεια της Βουλής, για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Ο κ. Μπαλωμενάκης είπε ότι υπήρξε μέλος και της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αλλά και της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος καθώε και της Επιτροπής για την Συνταγματικά Αναθεώρηση με κατάθεση εισηγήσεων για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα, την οικονομική δημοκρατία και τα υπουργικά αδικήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατάθεσε καθώς και τις ερωτήσεις και αναφορές που έκανε για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα Χανιά και την Κρήτη.

Η υποψήφια βουλευτίνα κ. Κατερίνα Μανιμανάκη μίλησε για τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών στο νοσοκομείο Χανίων σημειώνοντας ότι αυξήθηκε ο αριθμός των γιατρών στους 170 από τους 140 που ήταν το 2015.

Μεγάλη ήταν η αύξηση του προσωπικού και στο διοικητικό τομέα αφού από 304 άτομα πλέον απασχολούνται 453 ενώ και οι νοσηλευτές από 479 το 2015 πλέον είναι 510.

Τον λόγο τέλος πήρε και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μανώλης Χαιρετάκης ο οποίος στάθηκε στην επιχειρηματικότητα σημειώνοντας ότι 74.000 νέες επιχειρήσεις πήραν άδεια ηλεκτρονικά. Μίλησε επίσης για τη ρύθμιση των δανείων ΟΕΚ για 709 οικογένειας στα Χανιά. Όπως είπε η Κρήτη από φτωχός συγγενής έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο και αυτό παρά το ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στις στρατιωτικές τους βάσεις μετά και το κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θα ενισχυθούν σύντομα με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της…

4 hours ago

5άστερο ξενοδοχείο στα Σφακιά με 28 πισίνες – 5άστερο και στην Τριόπετρα

Πέντε 5άστερα ξενοδοχεία θα κατασκευαστούν στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κω, τη Χαλκιδική και την…

5 hours ago

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με 400 πυραύλους προς το Ισραήλ – Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, στα καταφύγια οι κάτοικοι

Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ, καθώς ξεκίνησε η…

5 hours ago

Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ Κρήτης

To Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση υψηλής ποιότητας εξειδίκευσης που απαιτείται για την ενίσχυση…

6 hours ago

Χανιά: 45 χρόνια από την έκρηξη του “Πανορμίτη” στο λιμάνι της Σούδας

Σαραντα-πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979, από…

6 hours ago

This website uses cookies.