Λύση εφικτή, απλή και άμεσα υλοποιήσιμη προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης
Υπάρχει λύση για τα περιβόητα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να μην πουλιούνται από τις Τράπεζες στα γνωστά «κοράκια» –τα funds– οι επιχειρήσεις και τα σπίτια των δανειοληπτών για ένα κομμάτι ψωμί, όπως ήθελε ο παραιτηθείς – λόγω ιδίου οφέλους, με το νοίκι της υπουργού συζύγου που πλήρωνε ο λαουτζίκος– υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου. Και μάλιστα λύση άμεσα υλοποιήσιμη, με την οποία και οι τράπεζες θα πάρουν λεφτά και οι δανειολήπτες θα κρατηθούν στη ζωή.
Είναι η εναλλακτική λύση που προτείνει ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, την οποία δημοσιοποίησε σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο: «‘‘Κόκκινα’’ δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει». Και η λύση ακούει στο… όνομα «Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης “Κόκκινων’’ Δανείων».
Την οποία δημόσια περιουσία σήμερα τη διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, τα οποία, όπως επισημαίνει, «λειτουργούν σαν πολυκατάστημα που έχει βγάλει το “εμπόρευμα” προς εκποίηση, υπό όρους αποικιακούς, και σε πολλές περιπτώσεις (π.χ., ΟΠΑΠ, Ελληνικό) η ζημιά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι εντυπωσιακή».
Στόχος, η προστασία της πρώτης κατοικίας
Συγκεκριμένα, για τα «κόκκινα» δάνεια ο Γ. Βαρουφάκης προτείνει την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα έχει διττό στόχο: να προφυλάξει τον δανειολήπτη (ιδίως την πρώτη κατοικία) αλλά και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και περιγράφει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν:
• Σταδιακά μεταφέρονται από τις τράπεζες στη ΔΕΑΔΙΧ τα πιο «κόκκινα» των δανείων. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες λαμβάνουν ειδικά ομόλογα διαρκείας (που τα εκδίδει το κράτος εκ μέρους της ΔΕΑΔΙΧ), ίσης ονομαστικής αξίας με τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο αυτά τα ομόλογα, τα οποία δεσμεύεται να αποπληρώσει η ΔΕΑΔΙΧ μακροπρόθεσμα από τα μελλοντικά της έσοδα.
• Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς (α) πρώτης κατοικίας και (β) εμπορικών χώρων κάτω από μια συγκεκριμένη αξία.
• Νομοθετείται το δικαίωμα των οφειλετών των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες να αγοράζουν πίσω τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες.
Θα πληρώνουν ενοίκιο οι οφειλέτες
Η ΔΕΑΔΙΧ δεσμεύεται να κρατήσει στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει ένα επίπεδο κοντά στην προ κρίσης τιμή.
Έως τότε οι οφειλέτες καταβάλλουν ενοίκιο στη ΔΕΑΔΙΧ (για το δικαίωμα να παραμένουν στο σπίτι τους ή να λειτουργούν το μαγαζί τους), το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές με γνώμονα τα εισοδήματα των οφειλετών και τις τοπικές συνθήκες.
Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η κρίση της αγοράς ακινήτων, οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από τη ΔΕΑΔΙΧ, είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή, που αντανακλά στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας ή της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας εμπορικής χρήσης το κεφάλαιο που οφείλουν.
Με την ίδρυση της ΔΕΑΔΙΧ επιτυγχάνονται ταυτόχρονα: η προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, η μείωση νέων υφεσιακών πιέσεων στην αγορά ακινήτων και η εξασφάλιση των εναπομεινάντων κεφαλαίων των τραπεζών.
Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις ιδιωτικοποιήσεις
Λύση εναλλακτική σε σχέση με αυτά που γίνονται σήμερα προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και για τη δημόσια περιουσία, η οποία κυριολεκτικά ξεπουλιέται όσο όσο, με πρώτο βήμα τον τερματισμό των πλειστηριασμών. Η πρόταση είναι η εξής:
√ Άμεση παροχή τραπεζικής άδειας σε ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο, μετατρέποντάς τα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει ανάγκη η χώρα. Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα διακρατεί (ό,τι έχει μείνει από) τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους που θα κατευθύνονται (α) στη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων που αναδεικνύουν (και αυξάνουν) την ίδια τη δημόσια περιουσία (σε συνεργασία κατά περίπτωση με ιδιώτες) και (β) σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
* Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις παγώνουν έως ότου, τουλάχιστον, ανακάμψουν οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία. Δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, οι παραλίες κ.λπ. αποκλείονται από οποιαδήποτε πώληση, ανεξαρτήτως τιμών και προϋποθέσεων.
Στην περίπτωση που κάποιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο πουληθεί στο μέλλον, ισχύουν οι εξής όροι:
• ελάχιστο όριο επενδύσεων από τον αγοραστή,
• συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα,
• δεσμεύσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών,
• διακράτηση μερίδας μετοχών από το Δημόσιο, που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους.
Οι μετοχές της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιοποίησή τους.
Στα βήματα του Βαρουφάκη ο Στουρνάρας!
Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, έσπευσε να επιβεβαιώσει τον… εχθρό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια υποστήριξε ότι «μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό»!
Μάλιστα, όπως επισήμαιναν οικονομικοί συντάκτες, είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετείται με τον πιο επίσημο τρόπο για την ανάγκη δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας». Και αυτό κλειδώνει με την αναφορά του διοικητή στον φόβο να υπάρξει στα τέλη του 2019 απόκλιση 9 δισ. ευρώ σε σχέση με τους επιχειρηματικούς στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες.
Και ο στόχος που έχει τεθεί για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2019 είναι 64,6 δισ. ευρώ από 66,4 δισ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος στόχος.