Ο βιολάτορας Αντώνης Μαρτσάκης μίλησε στην Popaganda για το φεστιβάλ που για μια βραδιά θα μετατρέψει την Τεχνόπολη σε μεγάλο κρητικό γλέντι.
Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας θα μεταφέρει την πολυειδή παράδοσή του για μία μόνο μέρα στην Αθήνα. Το Festivalaki είναι ένα σύγχρονο κρητικό φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου εντός του εργοστασιακού σκηνικού της Τεχνόπολις, με εκατοντάδες συντελεστές. Στόχος του – τι άλλο; – να γίνει θεσμός.
Έχουμε και λέμε: Συναυλίες, ταχύρυθμα μαθήματα κρητικών χορών, έκθεση βιβλίου, φωτογραφικό υλικό από τα τραχιά της όρη, μαντιναδοπλέκτες εν δράση, εικονογραφημένος Καζαντζάκης από τριάντα εφτά εικαστικούς, προβολές ταινιών, επίδειξη παραδοσιακών τεχνών του νησιού, διαλέξεις και φυσικά γεύσεις που θα κάνουν το Γκάζι να μυρίσει Κρήτη για τις οχτώ ώρες που θα κρατήσει το φεστιβάλ.
Ο Αντώνης Μαρτσάκης, ένας εκ των εμπνευστών της διοργάνωσης, με το δοξάρι του θα μας μεταφέρει νοητά στο νομό Χανίων. Μόνιμος κάτοικος της επαρχίας Κισσάμου, διατηρεί εδώ και δύο χρόνια ένα εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής. Δεν λησμονεί τη ντοπιολαλιά του, τον εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα το γεγονός ότι κάθε δευτερόλεπτο βγαίνει μια μαντινάδα από το στόμα ενός Κρητικού και χαρακτηρίζει τις προσπάθειες της σύγχρονης εγχώριας «ελαφροπόπ» μουσικής να συμπεριλάβουν το ιδίωμα και τον ήχο του νησιού στις μελωδίες τους ως «καιροσκοπικά παρατσάφαρα», όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην Popaganda.
«Η κρητική μουσική είναι ποικιλόμορφη και χωρίζεται σε διαμερίσματα, όπως ακριβώς και το νησί. Το καθένα από αυτά έχει εντελώς διαφορετικό άκουσμα και διαφορετικά όργανα, προσωπικά εκπροσωπώ το δυτικό της μέρος. Με τη μουσική μας εκφραζόμαστε καθημερινά και τραγουδάμε για οτιδήποτε είναι αυτό που συμβαίνει στις ζωές μας. Ο ήχος που βγαίνει από τα όργανα μας είναι οξύς και δωρικός και οι χοροί που τον συνοδεύουν μοιάζουν με αυτούς που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως πολεμικούς»
«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ασχολούνται όλο και περισσότεροι νέοι με τη μουσική μας παράδοση και αυτό φαίνεται από το ότι οι σχολές μουσικής και χορού γίνονται ολοένα και περισσότερες στο νησί. Μικρός άρχισα να μαθαίνω τους χορούς της Κρήτης και όταν έγινα εννέα ετών ζήτησα να μάθω ένα όργανο και να ασχοληθώ με τη μουσική. Έτσι, ξεκίνησα με το δίδυμο αδερφό μου τα μαθήματα βιολιού, που είναι το παραδοσιακό όργανο των περιοχών Κισσάμου και Σελίνου, των δύο δηλαδή δυτικότερων επαρχιών του νομού Χανίων. Όσο περνούσαν τα χρόνια, το χόμπι μου έγινε μεράκι και το μεράκι επάγγελμα. Για μένα υπάρχουν πολλοί και καλοί εκπρόσωποι της κρητικής μουσικής, με αυτούς μεγάλωσα άλλωστε. Κάποιοι από αυτούς είναι ο δάσκαλός μου Μιχάλης Κουνέλης, ο Κωστής – γνωστός και ως ο “Ο Ναύτης” – Παπαδάκης , ο Κωστής Μουτάκης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Δερμιτζάκης από τη Σητεία και πολλοί άλλοι από όλα τα μέρη του νησιού. Μπορεί στην Κρήτη να μην έχει γίνει ακόμα κάτι τόσο μεγάλο και με τόσους συντελεστές, όπως θα είναι το Festivalaki της Αθήνας, αλλά δεν σταματάμε ποτέ να κάνουμε εκδηλώσεις και εκθέσεις σχετικές με την παράδοση μας».
Από όπου και αν κατάγεσαι, όση επαφή και αν έχεις με τις ρίζες και την πολιτιστική σου κληρονομιά, θα αναγκαστείς να ακολουθήσεις το ρεύμα της εποχής και την εξέλιξη των πραγμάτων. Στους Κρητικούς όμως βλέπω πως το DNA είναι τόσο ισχυρό που δεν αλλάζει εύκολα. Ναι μεν κατεβήκαμε από τις ορεινές περιοχές στις πόλεις για να εργαστούμε και κατά συνέπεια αλλάξαμε εμφάνιση, αλλά δεν παύουμε να είμαστε δυνατοί και ζωηροί και η νοοτροπία μας να παραμένει δωρική, σαν τη μουσική. Η Κρήτη είναι αρχοντική, φιλόξενη και οι κάτοικοι της έχουν λόγο τιμής, εδώ δεν υπογράφουμε συμβόλαια, για να καταλάβεις». Γεια σου ρε Κρήτη με τα ωραία σου.
ToFestivalaki θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και οι πόρτες θα ανοίξουν στις 17:οο.
Τιμή εισιτηρίου: 14 ευρώ προπώληση, 16 ευρώ ταμείο, δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών.
Propaganda.gr
Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…
Πολλοί έφηβοι στην Κρήτη, πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα». Όπως λένε οι ειδικοί, το αλκοόλ…
Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες από Ισραηλινούς μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να…
Οι ιχθυολόγοι του ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθούν από το Παλαίκαστρο της Σητείας μέχρι το νοτιοδυτικότερο άκρο του…
Κάλεσμα απευθύνουν σωματεία για συμμετοχή στο νέο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία που θα λάβει…
«Τσίμπησε» προς τα πάνω η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο, παρά τη γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος…
This website uses cookies.