Επειδή τα μισθώματα κατοικίας (ενοίκια) στην Κρήτη έχουν ξεφύγει του μέτρου, με παράπονα και καταγγελίες εκμισθωτή και μισθωτή, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δίνει τις συμβουλές της, προκειμένου να μην δημιουργούνται παράπονα εκ των υστέρων.
Είναι βασικό, πριν υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, να γνωρίζουν και οι δύο συμβαλλόμενοι, εκμισθωτής και μισθωτής, επακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες οι υποχρεώσεις τους.
Οι συμβουλές μας:
1) Ισχύς της μίσθωσης της κύριας κατοικίας:
Η μίσθωση σήμερα κύριας κατοικίας έχει υποχρεωτική ισχύ για 3 χρόνια, ακόμα και αν στο συμβόλαιο έχει οριστεί μικρότερος χρόνος.
Εάν το συμβόλαιο ορίζει ότι η περίοδος της μίσθωσης είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, αυτή η μίσθωση ισχύει (γιατί είναι μεγαλύτερη από τρία έτη).
2) Λόγοι λύσης της μίσθωσης κατοικίας:
Ο νόμος, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα και των δύο μερών, έχει θεσπίσει διάφορους λόγους πρόωρης καταγγελίας των συμβάσεων μίσθωσης, στην περίπτωση που η συνέχιση της μίσθωσης καταστεί δυσλειτουργική για τα συμβαλλόμενα μέρη.
Ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση όταν:
3) Συστέγαση ή φιλοξενία ξένων προσώπων:
Ο μισθωτής μπορεί να συμφωνήσει και να προσθέσει στους όρους του μισθωτηρίου συμβολαίου ότι ο εκμισθωτής του παρέχει το δικαίωμα να συστεγάσει ή να φιλοξενεί ξένα πρόσωπα, εκτός από τους ανθρώπους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του.
4) Ποια κοινόχρηστα τον επιβαρύνουν:
Ο μισθωτής πρέπει να γνωρίζει ποια κοινόχρηστα είναι υποχρεωμένος να επιβαρύνεται εκείνος και ποια ο ιδιοκτήτης. Ο ενοικιαστής επιβαρύνεται με τα λειτουργικά κοινόχρηστα και όχι με τα κοινόχρηστα επισκευής ή βελτίωσης της πολυκατοικίας.
Η καθυστέρηση καταβολής από τον μισθωτή των δαπανών κοινοχρήστων του μισθίου και κάθε άλλης χρηματικής οφειλής που αφορά το μίσθιο και κατά τη συμφωνία τον βαρύνει, έχει τα έννομα αποτελέσματα καθυστέρησης του μισθώματος.
5) Το Μίσθωμα (ενοίκιο):
Δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει το ύψος του μισθώματος. Το μίσθωμα καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των συμβαλλομένων. Είναι σωστό ότι πρέπει να γράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο το αληθινό ποσό του μισθώματος. Αυτό ίσως θα βοηθήσει να αποφεύγονται πιθανά προβλήματα και προστριβές με την εφορία.
Καλό θα είναι να καθορίζεται εκ των προτέρων το ποσό της αύξησης του μισθώματος για να ξέρουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.
Πότε καταβάλλεται το μίσθωμα (ενοίκιο):
Το ενοίκιο συνήθως συμφωνείται να προκαταβάλλεται στον ιδιοκτήτη, δηλαδή να καταβάλλεται στις αρχές κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον νόμο, προκαταβολή επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κάποια συμφωνία, ο ενοικιαστής είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το ενοίκιο στο τέλος του μήνα.
6) Η προκαταβολή-εγγύηση:
Συμφωνείται η προκαταβολή ενός ή περισσότερων μισθωμάτων ως εγγύηση μελλοντικών επιβαρύνσεων.
7) Η παρακολούθηση της ένδειξης των μετρητών:
Για λόγους αποφυγής υπερβολικών και άδικων επιβαρύνσεων, οι δύο συμβαλλόμενοι προβαίνουν σε καταμέτρηση των δεικτών των μετρητών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ κατά την ημερομηνία εγκατάστασης στο κτίριο, αλλά και κατά την ημερομηνία εγκατάλειψης του μισθίου.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μετά την απομάκρυνση από το μίσθιο, η κατανάλωση του ρεύματος και του νερού συνεχίζεται. Οι μετρητές καταγράφουν και μπορεί να δημιουργηθεί μπέρδεμα στις επιβαρύνσεις.
8) Συνέπειες από ζημιές που προκύπτουν από φυσιολογική φθορά του μισθίου:
Θα πρέπει στο συμβόλαιο να είναι ξεκαθαρισμένη η έννοια της φυσιολογικής/συνήθους φθοράς και της φθοράς που προκύπτει από την κακή χρήση του μισθίου.
Για να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των συμβαλλομένων, καλό θα είναι να συμφωνηθεί από την αρχή ποιες από τις ζημιές είναι φυσιολογική φθορά και ποιες όχι.
9) Η ηλεκτρονική υποβολή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης και η υπογραφή του συμφωνητικού αυτού:
Το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Δ.Ο.Υ. (Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας).
Η υποβολή αυτή είναι ανεξάρτητη από την υπογραφή του συμφωνητικού. Δηλαδή, προηγείται η σύνταξη και η υπογραφή του από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, τον εκμισθωτή και τον μισθωτή, οι οποίοι εφαρμόζουν τη λεπτομερή συμφωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.
10) Η διακοπή του ρεύματος στη ΔΕΗ κατά τη λήξη της μίσθωσης:
Ο μισθωτής, όταν αποχωρήσει από το μίσθιο κατά τη λήξη της μίσθωσης, πρέπει να προσέλθει στη ΔΕΗ για «διακοπή» του ρεύματος και να εισπράξει την προκαταβολή που είχε καταβάλλει κατά την έναρξη της μίσθωσης.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσκομίσει στον Δήμο της περιοχής αντίγραφο της διακοπής αυτής. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο Δήμος, μετά από αυτήν την ενέργεια, θα σταματήσει να χρεώνει τα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ.
11) Θάνατος του ενοικιαστή:
Ο θάνατος του ενοικιαστή δεν επιφέρει τη λήξη της μίσθωσης. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του περιέρχονται στην οικογένεια, εφόσον η νοικιασμένη κατοικία χρησιμεύει ως οικογενειακή στέγη.
12) Διαζύγιο του ενοικιαστή:
Σε περίπτωση διαζυγίου του ενοικιαστή, μπορεί να ζητηθεί από το δικαστήριο να παραμείνει η μίσθωση στον ένα από τους δύο συζύγους, ανεξάρτητα από το ποιος έχει υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο.
Τέλος, για περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2821982306 τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.μ.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,
Ιωάννα Μελάκη
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων χρησιμοποίησαν τη μουσική, την έκφραση, τον χορό για να…
Στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Para Karate κατέκτησε ο Χανιώτης αθλητής του ΑΠΣ "Καγιαλές Χανίων",…
Χωρίς χειροπέδες και χωρίς να τεθούν υπό κράτηση, παρουσιάστηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων δύο…
Κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του 79χρονου Γιάννη Ξυδάκη από τον Προφήτη Ηλία αλλά και της 80χρονης συζύγου του…
Η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, του Δήμου Πλατανιά, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο…
Ο Δήμος Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν…
This website uses cookies.