21.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Όλεθρος στο Περλ Χάρμπορ

Ημερομηνία:

Τόρα, τόρα, τόρα!

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1941

Στα τέλη του 1941 που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στο φόρτε του και οι αήττητες Γερμανικές στρατιές με τους συμμάχους της είχαν μετατρέψει την Ευρώπη και όχι μόνο σε σωρούς ερειπίων, η Αμερική βρισκόταν ακόμη σε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς ειρήνης. Ιδιόρρυθμο γιατί υπεστήριζαν εξαιτίας της συμφωνίας (δανεισμός – εκμίσθωση) τους Συμμάχους, κυρίως την Αγγλία και την Κίνα, και επέβαλλαν οικονομικό εμπάργκο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που ήταν σε πόλεμο με την Κίνα πάνω από τέσσερα χρόνια.

Το εμπάργκο στο πετρέλαιο που επέβαλλε η Αμερική στην Ιαπωνία έσπρωξε την τελευταίο στον πόλεμο.

Χωρίς πετρέλαιο δεν μπορούσαν να πολεμήσουν οι Ιάπωνες και στο τέλος θα ήσαν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν ότι με τόσο κόπο είχαν κατακτήσει. Έπρεπε να υπερασπίσουν με κάθε μέσο και τρόπο τις κατακτήσεις τους.

Έπρεπε να επιτεθούν αμέσως για να καταλάβουν πετρελαιοπηγές οι οποίες θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τον πόλεμο αλλά και να εξασφαλίσουν τα νώτα τους στην επέκτασή τους προς τις Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδοκίνα κλπ. Μεγαλεπίβολα τα σχέδια των Μιλιταριστών Ιαπώνων, αλλά για να πραγματοποιηθούν έπρεπε να εξουδετερωθεί ο πανίσχυρος Αμερικανικός στόλος του Ειρηνικού που είχε βάση στο Περλ – Χάρμπορ στο νησί Οάχου της Χαβάης.

Ο Ναύαρχος Ναγκούμο και οι επιτελείς του εκπόνησαν το σχέδιο επίθεσης, το οποίο εγκρίθηκε από τον αρχηγό του Ιαπωνικού ναυτικού Ισορούκου Γιαμαμότο. Το σχέδιο βασιζόταν σε δύο στοιχεία.

Στην απόλυτη μυστικότητα και στον αιφνιδιασμό.

Έπρεπε ο αμερικανικός στόλος να χτυπηθεί αιφνιδιαστικά, στο αγκυροβόλιό του. Η επίθεση θα γινόταν μία ώρα μετά την επίσημη κήρυξή του του πολέμου.

Όμως για λόγους… γραφειοκρατικούς κλπ η κήρυξη του πολέμου δόθηκε μετά την επίθεση. Γι’ αυτό και ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ρούσβελτ μίλησε για ημέρα αίσχους.

Ο Ιαπωνικός στόλος περιελάμβανε δεκάδες πλοία αλλά η κύρια δύναμη κρούσης ήταν τα έξι αεροπλανοφόρα του Ναυάρχου Ναγκούμο με τα 495 μαχητικά μονοκινητήρια πρώτης γράμμης. Τα ιαπωνικά αεροπλάνα σκοπόν είχαν να εξουδετερώσουν την Αμερικανική Αεροπορία στο έδαφος να βυθίσουν τον Αμερικανικό στόλο αλλά, κυρίως, να βυθίσουν τα τρία Υπερσύγχρονα Αμερικάνικα Αεροπλανοφόρα Εντερπράιζ, Λέξιγκτον και Σαρατόνγκα τα οποία για καλή τους τύχη είχαν αποπλεύσει λίγο νωρίτερα από την Ιαπωνική επίθεση για διάφορες αποστολές.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1941

Η μοιραία ημέρα. Το πρώτο ιαπωνικό κύμα επίθεσης που περιελάμβανε 183 αεροπλάνα απογειώθηκε στις 6 το πρωί με κατεύθυνση το Περλ – Χάρμπορ.

Διοικητής του πρώτου κύματος επίθεσης ήταν ο πλωτάρχης Φουτσίντα Μιτσούο. Στις 7.05 οι στρατιώτες που βρίσκονταν σε υπηρεσία στον σταθμό ραντάρ διέκριναν πολλά στίγματα αεροπλάνων. Ειδοποίησαν τον αξιωματικό υπηρεσίας υποπλοίαρχο Τάυλερ. Ο Τάυλερ είπε την περίφημη φράση «Ξεχάστετα!» Αν το μήνυμα είχε ερμηνευθεί σωστά οι Αμερικανοί θα είχαν 30 λεπτά για να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα την Ιαπωνική επίθεση.

Στις 7.53’ ο Πλωτάρχης Φουτσίντα έστειλε με τον ασύρματο το σύνθημα «Τόρα, Τόρα, Τόρα» (Τίγρης, Τίγρης, Τίγρης) που σήμαινε την αρχή της επίθεσης. Μία ώρα αργότερα κατέβασε το δεύτερο κύμα Ιαπωνικών αεροπλάνων που ολοκλήρωση την καταστροφή.

Αποτέλεσμα: Οι Αμερικανοί έχασαν τα τρία τέταρτα των αεροπλάνων τους. Επίσης, και τα οκτώ θωρηκτά που βρίσκονταν στο Περλ-Χάρμπορ κτυπήθηκαν από βόμβες και τορπίλες. Επιπλέον κτυπήθηκαν τρία καταδρομικά και τέσσερα αντιτορπιλικά. Συνολικά οι Αμερικανοί είχαν 2.403 νεκρούς και 1178 τραυματίες. Οι Ιάπωνες έχασαν 29 αεροπλάνα με 85 νεκρούς και ένα αιχμάλωτο.

Αρχικά το Περλ-Χάρμπορ φάνηκε ως θρίαμβος των Γιαπωνέζων και πανωλεθρία των Αμερικανών. Και ο θρίαμβος των Γιαπωνέζων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν ο Ναύαρχος Ναγκούμα εξαπέλυε και τρίτο κύμα επίθεσης. Τότε θα βύθιζε ή θα αχρήστευε πολλά από τα υπόλοιπα πλοία, καταδρομικά και αντιτορπιλικά που μαζί με τα αεροπλανοφόρα σήκωσαν το βάρος του πολέμου το επόμενο έτος. Και β) εάν χτυπούσαν και ανατίναζαν τις δεξαμενές καυσίμων του Αμερικανικού στόλου. Τότε η καταστροφή των Αμερικανών θα ήταν πλήρης γιατί θα ακινητοποιούσε τον στόλο τους στον Ειρηνικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να αναπληρωθούν τα αποθέματα και να ξαναφτιαχθούν οι εγκαταστάσεις.

Όμως η νίκη αυτή χαρακτηρίστηκε ως ΠΥΡΡΕΙΟΣ νίκη των Γιαπωνέζων στο Περλ-Χάρμπορ, διότι ξύπνησε τον κοιμώμενο γίγαντα – Η Αμερική μπήκε στον πόλεμο υπέρ των Συμμάχων – Σε χρόνο μηδέν ενεργοποίησε το τεράστιο δυναμικό της και η πλάστιγγα έγυρε υπέρ των Συμμαχικών δυνάμεων.

Έξι μήνες μετά τον όλεθρο στο ΠΕΡΛ-ΧΑΡΜΠΟΡ συγκεκριμένα στις 4-6 Ιουνίου 1942 οι αμερικανοί συνέτριψαν τον Ιαπωνικό στόλο στο Μιντγουαίη παίρνοντας εκδίκηση για το ΠΕΡΛ-ΧΑΡΜΠΟΡ.

Ιωάννης Κουρουτάκης

Λογοτέχνης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...