Όλι Ρεν: Στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για την αξιοποίηση της λίστας Φαλτσιάνι-Λαγκάρντ

Ακόμα κι αν η λίστα Falciani-Λαγκάρντ μπορεί να χαρακτηριστεί προϊόν υποκλοπής ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση εκ μέρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αξιοποίησή της. «Εναπόκειται στις Ελληνικές Αρχές να αποφασίσουν την εκμετάλλευσή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Επιπλέον από τη λίστα των 1700 προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, (που αναφέρεται και στο Μνημόνιο) ο έλεγχος εξακολουθεί να προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Εισπράχθηκαν 35,1 εκ. Ευρώ το 2011 και 34,4 εκ. Ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις απαντήσεις που δίνει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας κ. Όλι Ρεν απαντώντας σε αντίστοιχα ερωτήματα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

Ερώτημα Α
Ν. Χουντής:
«Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την «απώλεια» τμήματος της λίστας Falciani, το οποίο είχε παραδώσει το 2010 η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, καμία επεξεργασία και αξιοποίηση της λίστας εκ μέρους των ελληνικών φορολογικών αρχών… Μπορούν ή δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτής της λίστας γιατί είναι προϊόν υποκλοπής (όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν στην Ελλάδα); Αν είναι προϊόν υποκλοπής, ήταν παράνομη η ενέργεια της Γαλλίδας υπουργού να προωθήσει την εν λόγω λίστα στον Έλληνα ομόλογό της;»

Όλι Ρεν:
«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης «λίστας Falciani-Lagarde». Η Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της».

Ερώτημα Β
Ν. Χουντής:
«Σε προηγούμενο ερώτημά μου η Επιτροπή μου είχε απαντήσει ότι προκειμένου για την φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων για το 2011 ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά αλλά είχατε επισημάνει ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος για 1.700 άτομα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία». Πόσα από αυτά έχουν ελεγχθεί; Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις αρχές; Από πόσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας των 1700;»

Όλι Ρεν:
«Από την λίστα των 1700 ατόμων έχουν γίνει 871 έλεγχοι.
Το 2011 Ελέγχθηκαν 404 άτομα «μεγάλου πλούτου» και εισπράχθηκαν 35,1 εκατ. Ευρώ
Τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ελέγχθηκαν 467 και εισπράχθηκαν 34,4 εκατ. Ευρώ»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τη…

33 mins ago

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης με το πουρμπουάρ και την φορολόγησή…

2 hours ago

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους νομοθέτες ως προϊόντα περίπου όσο επικίνδυνα…

2 hours ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 10 το βράδυ το εκλογικό αποτέλεσμα – Πάνω από 150.000 τα νέα μέλη

Για αποτέλεσμα στις 10 το βράδυ και συμμετοχή πάνω από 300.000 ψηφοφόρους έκανε το μέλος…

2 hours ago

Φαράγγι της Σαμαριάς: “Ταβάνι” τα 1.000 άτομα την ημέρα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι παρατείνεται το μέτρο του μέγιστου…

2 hours ago

Καθημερινότητα οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη

Καθημερινότητα έχουν γίνει πλέον οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, με τα περιστατικά να καταγράφονται το…

2 hours ago

This website uses cookies.