Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Όλοι όμοιοι – Όλοι τραγικοί;

Γράφει ο Αντώνης Χαρχαλάκης
Συγγραφέας – Ερευνητής – Ποιητής

Γεννιέται ένα τραγικό ερώτημα, βλέποντας κανείς το σημερινό διεθνές πανόραμα: Αν δεν ήταν όλου του πλανήτη τα καθεστώτα όμοια, θα είχαμε τις τραγωδίες που δίνουν το σημερινό διεθνές πανόραμα; Δηλαδή τον τραγικό πνιγμό χιλιάδων θυμάτων στα νερά της Μεσογείου. Τους τοπικούς εμφυλίους πολέμους. Την εικόνα της Μέσης Ανατολής. Τις τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Χρυσής Αυγής – Ισλαμικό κράτος – Μπάου χαράμ και αναρίθμητες άλλες, που θα θέλαμε πολλές σελίδες για την μονολεκτική της έστω αναφορά. Η Διεθνής  ειδησεογραφία θα ήταν διάσπαρτη από οστά και αίματα αθώων; Τα προϊόντα των πέντε ηπείρων, θα επαρκούσαν ντα τρέφουν τους πληθυσμούς του πλανήτη; Θα είχαμε τα όπλα μαζικής εξόντωσης;
Όμως γιατί τα έχουμε; Απαντήσεις σ’ αυτό το ερώτημα δίνει απλώς ο τίτλος που βάζω! Πως φτάσαμε λοιπόν σ’ αυτό το τραγικό ερώτημα; Απλές οι παραπάνω ερωτήσεις , αν και πολλοί δεν θα συμφωνήσουν, λόγω του ότι η διεθνής κουλτούρα των δρώμενων, αποτελείται από αναρίθμητες αντιτιθέμενες απόψεις που… αλληλογρονθοκοπούνται!! Όμως και  πάλι όλα τα ερωτήματα που θέτω στις αρχές του παρόντος, επικαλύπτονται από τον τίτλο που βάζω στο παρόν. Δηλαδή, αν όλα τα καθεστώτα και όλες οι ηγεσίες, ήταν ομοειδείς ιδεολογικά! Όμως για να γίνονται οι εξυπηρετήσεις των συμφερόντων κάποιων από τις εν λόγω ηγεσίες, γι’ αυτό έχουμε φτάσει σ’ αυτό το τραγικό διεθνές πανόραμα! Επιμέρους στοιχεία όλων αυτών; Το κεφάλαιο, αυτός ο κακός δαίμων της ανθρωπότητας! Οι θρησκείες, που δεν είναι μόνο οι πρεσβευόμενες ανά την υφήλιο, αλλά αναρίθμητες. Η ανισοκατανομή των αγαθών διεθνώς: Η ύπαρξη των ενεργειακών πηγών από τις οποίες εξαρτώνται η γρήγορη κίνηση, οι μεταφορές προσώπων κα αγαθών, η άνεση  εξυπηρέτησης των χωρών που τις διαθέτουν και η ανισοκατανομή στην διαχείρισή των!!
Πέραν όλων αυτών υπάρχει ο παράγων της μεγέθυνσης ορισμένων χωρών, που καθορίζουν – με στρατιωτική και πολιτική μέθοδο 0 τις τύχες του  κόσμου και τη διανομή – εκμετάλλευση των παγκόσμιων υλικών πόρων. Όλη λοιπόν η ανθρώπινη κακοδαιμονία, έχει την πηγή της σ’ αυτά, με τις συνέπειες που παρακολουθεί η Ανθρωπότητα των καιρών μας έντρομη, με τους φόβους ακόμα χειρότερων εξελίξεων! Που οδηγούν και στις υποψίες για ένα τρίτο και εξοντοτικότερο διεθνή πόλεμο! Γιατί και οι δύο προηγούμενοι τα ίδια πάνω – κάτω αίτια είχαν στον πυρήνα τους. Συνεργούντων φυσικά και δικτατορικών καθεστώτων, που συμπύκνωσαν τα αίτια τα οποία εν συντομία κατέγραψα στις αρχές της  παρούσης εργασίας! Ας μην επικρατεί η πλάνη πως καθεστώτα όπως π.χ. του Χίτλερ, προήλθαν από τον αντικομουνισμό, την  παράνοια και την δύναμη των Γερμανών Γιούγκερμαν της εποχής εκείνης… Τα αίτια πέραν των αναφερόμενων, ήταν η λαιμαργία των παραπάνω κύκλων να  εκμεταλλεύονται κατ’ αποκλειστικότητα τους ευρωπαϊκούς φυσικούς πόρους και κατ’ επέκταση τους διεθνείς. Κάτι που εξηγεί και την επέμβαση στην Βόρεια Αφρική και τρώγοντας έρχεται η όρεξη…
Φυσικά – παρά την ύπαρξη τότε της Σοβιετικής Ένωσης, το διεθνές προοδευτικό κίνημα δεν ήταν αρκετά δυνατό. Θα μου πείτε τώρα είναι;  Όμως υπάρχει η πιθανότητα, έως βεβαιότητα, πως αυτή τη δυναμικότητα – μαχητικότητα θα την αποκτήσει, δεδομένης βεβαίως και της πείρας που απέκτησε και με τον 2ο Παγκ. Πόλεμο, αλλά και με την πάλη των χρόνων μας και της μαχητικής του καθημερινότητας!
Πέραν τούτου, η κουλτούρα του σήμερα, που μέσω αυτής βομβαρδίζεται ο πληθυσμός, δεν θα έχει την καταλυτική επίδραση των καιρών μας.  Που επιπλέον, θα ακυρώσει τις ανέσεις του προσφάτου παρελθόντος και επί  πλέον θα επανατοποθετήσει τις πολιτικές διαφοροποιήσεις, προπάντων με την επιδείνωση των ορίων ζωής των πληθυσμών.

Όνειρα θερινής νυκτός θα παρατηρήσετε ίσως; Πλάνη, ακριβώς επειδή, κατά μια λαϊκή παροιμία «τα λόγια είναι λόγια και τα μακαρόνια είναι το φαί».  Πέραν του ότι έχει ανέβει το επίπεδο της παιδείας, όχι φυσικά χάριν της κοινωνικής ανέλιξης, αλλά κυρίως για ικανότητα χρήσης της δαιδαλώδους οικονομίας και τεχνολογίας των καιρών μας. Πέραν όλων που είπα, τίποτε στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν παραμένει στατικό. Τα πάντα ρει! Έλεγαν οι πρόγονοί μας…

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…

12 hours ago

Αιχμές Καραμανλή κατά της διαγραφής Σαμαρά: Η άλλη γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα – Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας

Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…

12 hours ago

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…

12 hours ago

Με δράσεις σε Ηράκλειο, Αρχάνες και Χανιά ολοκληρώνονται στην Κρήτη οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…

12 hours ago

Κουτσούμπας στην συνάντηση με τον ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης: «Εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη γενοκτονία»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…

12 hours ago

Όπως με τον Ανδρουλάκη, θα δώσει η Κρήτη την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη από την 1η Κυριακή;

Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…

16 hours ago

This website uses cookies.