Όπως επισημαίνουν σήμερα 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές 70 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο οι οποίες αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι συνεχείς αυξήσεις φόρων, οι συνεχόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα λουκέτα που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους, αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.
Το γεγονός ότι αυτά τα εκατομμύρια των φορολογούμενων που στο 9μηνο του 2014 ήδη άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 9,5 δισ. ευρώ θα βρεθούν μέσα στο επόμενο 5μηνο αντιμέτωποι με την καταβολή των υπολοίπων δόσεων του ΕΝΦΙΑ ύψους 2 δισ. ευρώ, την καταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 3,77 δισ. ευρώ, την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, αλλά και με όλους τους άλλους έμμεσους φόρους, καθιστά αμφίβολη την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου, την 1η Αυγούστου αυτή χαρακτηρίστηκε ληξιπρόθεσμη και επιβαρύνθηκε με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Καθώς δεν πληρώθηκε μέσα στους δυο πρώτους μήνες τον τρίτο μήνα επιβαρύνθηκε πρόσθετα με πρόστιμο 10%.
Έτσι, μια δόση των 500 ευρώ που δεν πληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου την 1η Αυγούστου επιβαρύνθηκε με τόκο 3,65 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 503,65 ευρώ. Καθώς δεν εξοφλήθηκε ούτε το δεύτερο μήνα ανήλθε στα 507,3 ευρώ. Τον Οκτώβριο τρίτο μήνα καθυστέρησης θα μπει πρόσθετος φόρος 10% που υπολογίζεται στην αρχική οφειλή. Έτσι το ποσό της οφειλής ανεβαίνει στα 557,3 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες η οφειλή των 500 ευρώ «φούσκωσε» κατά 57,3 ευρώ.
Αν ο εν λόγω φορολογούμενος δεν πληρώσει καμιά από τις τρεις δόσεις φόρου εισοδήματος ύψους 500 ευρώ εκάστη έως τα τέλη Νοεμβρίου που εκπνέει η σχετική προθεσμία θα βρεθεί αντιμέτωπος στο τέλος Φεβρουαρίου με οφειλή 1.671,9 ευρώ.
Στην περίπτωση που υπαχθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιλέξει την αποπληρωμή σε 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 80% από τις προσαυξήσεις θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλει δόση ύψους 63 ευρώ το μήνα.
Αν και φαινομενικά η δόση φαίνεται μικρή η καταβολή της σε βάθος 24μηνου δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη. Διότι ο ίδιος φορολογούμενος μετά από πέντε μήνες θα πρέπει εκτός από τη δόση των 63 ευρώ να καταβάλει ξανά την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (τέλη Ιουλίου), αλλά και τον ΕΝΦΙΑ 2015. Έτσι, θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής του φόρου. Αν και η ρύθμιση του επιτρέπει να απολέσει δύο δόσεις, στην τρίτη δόση που θα χάσει θα βρεθεί εκτός ρύθμισης.
Ειδικά για τους 160.000 ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια που θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν τόσο τις οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα χρέη προς τις τράπεζες η ρύθμιση δεν αναμένεται να βοηθήσει. Όσο σημαντική και εάν είναι η καταβολή οφειλών σε βάθος εξαετίας στη ρύθμιση των 72 δόσεων το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 30% δεν βοηθά παρά ελάχιστα, ειδικά όταν ο επιχειρηματίας που σήμερα επιλέγει να καθυστερεί την τράπεζα για να πληρώνει είτε την εφορία, είτε το ΙΚΑ, «χάνει» αυτή την επιλογή. Και στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο σενάριο είναι η ρύθμιση να τρέξει τους πρώτους μήνες και ύστερα εκ των πραγμάτων να εγκαταλειφτεί.
πηγή: news.gr
Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο…
Την σύμβαση για την έναρξη της δράσης πρόληψης κατά του νεανικού αιφνίδιου θανάτου συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης…
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σε επίθεση…
Ένας ημεδαπός συνελήφθη χθες το μεσημέρι (19.12.2024) σε περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου από αστυνομικούς…
Αποχή ήταν η στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για επίσπευση…
Με κορυφαία βαθμολογία αναδείχθηκε ο νυν διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, σύμφωνα με…
This website uses cookies.