Categories: ΘΕΣΕΙΣ

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» από το 2ο ΓΕ.Λ. Χανίων: ένα όνειρο μαθητικής δημιουργίας

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι μαθητές Λυκείου, οι καθηγητές και οι γονείς τους, η καθημερινότητά μας είναι προσανατολισμένη ή καλύτερα εστιασμένη αποκλειστικά στην ψυχοφθόρα εναγώνια προσπάθεια των παιδιών να καλύψουν τη σχολική ύλη, αποστηθίζοντας εκατοντάδες σελίδες ανούσιων δεδομένων, ώστε να πετύχουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη φετινή χρονιά μάλιστα, αυτή η απαράδεκτη παιδαγωγικά και μαθησιακά διαδικασία βασανίζει και τους μαθητές της Α΄ τάξης, εξαιτίας του νέου εξεταστικού συστήματος.

Δυστυχώς, οι γονείς έχουμε αποδεχτεί πλέον τη νοσηρή πραγματικότητα να βλέπουμε τα παιδιά μας να υποφέρουν ψυχικά και σωματικά, ενώ εμείς «ματώνουμε» οικονομικά με τα φροντιστήρια, θεωρώντας πως «μάλλον έτσι πρέπει να γίνεται», παραιτημένοι από τη διάθεση να αγωνιστούμε για να αλλάξει κάτι εξόφθαλμα στρεβλό. Ταυτόχρονα, απαξιώνουμε τους εκπαιδευτικούς και συλλήβδην τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, χρεώνοντάς τους τη δική μας ανεπάρκεια, μολονότι γνωρίζουμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την έλλειψη πολιτικής βούλησης, που δεν επιτρέπει μια ουσιαστική και αποτελεσματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα έκανε την Ελλάδα Φινλανδία και θα απελευθέρωνε τις τεράστιες δυνατότητες των νέων μας.

Για καλή μας τύχη όμως, μερικές φορές, πρωτοβουλίες άξιων εκπαιδευτικών και των δυο βαθμίδων εμπνέουν τα παιδιά μας και, σε ένα σχολείο που κάποιοι προορίζουν να ευνουχίζει μάλλον τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, τα καλούν να αδράξουν την ευκαιρία, όχι για να αποδείξουν τι αξίζουν (αυτό το γνωρίζουμε ήδη), αλλά για να διαπιστώσουν ότι η ζωή είναι συνυφασμένη με τη χαρά της δημιουργίας. Η παράσταση του Σαιξπηρικού «Ονείρου Καλοκαιρινής Νύχτας» επέτρεψε στους μαθητές του 2ου ΓΕ.Λ. Χανίων να βιώσουν ακριβώς αυτό το συναίσθημα και όλοι εμείς οι θεατές το βλέπαμε στα φωτισμένα πρόσωπά τους. Έτσι, βγήκαμε διπλά κερδισμένοι, αφού πέρα από την ψυχική απόλαυση που μας προσέφεραν με το πάθος, το κέφι, τη ζωντάνια και (τολμώ να το γράψω) τις ερμηνείες τους σε ένα εξαιρετικό έργο, μας έκαναν κοινωνούς των συναισθημάτων τους, της χαράς και της ικανοποίησής τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζουμε να δίνουμε συγχαρητήρια στα παιδιά και όσους τα βοήθησαν (με πρώτη την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Κατερίνα Μανιά), όμως νομίζω πως όλοι οι καθηγητές του σχολείου (και όσοι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν), αλλά και οι εκπαιδευτικοί που τα δίδαξαν και τα ενέπνευσαν παλιότερα, έχουν βάλει το λιθαράκι τους. Η σχεδόν ταυτόχρονη επιτυχία τεσσάρων μαθητών του σχολείου μας στον ΚΣΤ΄ Διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων, αποδεικνύει το γεγονός.

Ως γονείς νιώθουμε, πως μόνο η έκφραση των πιο θερμών ευχαριστιών και συγχαρητηρίων προς τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά δεν αρκεί. Θα προσπαθήσουμε να φανούμε συνεπείς στην υποχρέωσή μας  να στεκόμαστε πλάι τους, συμπαραστάτες στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο μέσα από ένα σχολείο γνώσης και φαντασίας, χαράς και δημιουργίας, με υποδομές αντάξιες του ρόλου του για τις οποίες δε θα ντρεπόμαστε και με περιεχόμενο ουσιαστικό και συναρπαστικό που θα διευρύνει τους ορίζοντες του πνεύματός τους.

Με τιμή
Ναπολέων Ξιφαράς
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
2ου Γενικού Λυκείου Χανίων

"google ad"

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Τουρισμού

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη. Στη…

4 mins ago

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ… που το έργο του «βάζει φωτιές, καρδιές φλογίζει

Του Σπύρου Δαράκη * «Θεωρούσα κι εγώ ότι η μουσική κατάγεται από τους φυσικούς ήχους…

6 mins ago

Όμηροι της θανατηφόρας θηλειάς της ΑΑΔΕ οι Έλληνες

Ένας ατελείωτος γολγοθάς βρίσκεται μπροστά από την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης κάθε έντιμου μικροεπιχειρηματία. Χάος στη…

2 hours ago

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξασκήσει την πυρηνική του ετοιμότητα

Σε νέες πολεμικές δηλώσεις προέβη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη…

2 hours ago

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Το «βούλευμα» φωτιά και οι εντάσεις που «έστειλαν» τη δίκη στην Αθήνα

«Πού πας ρε μ****; Άμα πας κοντά στα δίχτυα, θα σου κόψουμε τα πόδια». Με…

4 hours ago

Politico: Η φον ντερ Λάιεν «έθαψε» έκθεση κόλαφο για την ελευθεροτυπία στην Ιταλία ενώ επιζητεί την ψήφο της Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να επιβραδύνει μια επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνει την…

4 hours ago

This website uses cookies.