Η θρησκευτική πίστη, το συγκεκριμένο δόγμα που ακολουθεί ο καθένας ή η πλήρης απουσία του όπως στην περίπτωση των άθεων φαίνεται ότι παίζει ρόλο και στην ποιότητα του ύπνου μας. Δείτε τι αποκαλύπτει η έρευνα
Άθεοι και αγνωστικιστές φέρεται να διατηρούν «προβάδισμα» έναντι καθολικών και βαπτιστών στο πόσο καλά κοιμούνται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου Baylor στο Τέξας των ΗΠΑ που ήλθε να εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου και θρησκείας.
Το 73% των άθεων και αγνωστικιστών συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα, που αποτελεί και τη σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου για την προώθηση της βέλτιστης υγείας.
Αντίθετα, το 63% των καθολικών και μόνο το 55% των βαπτιστών ανέφεραν ότι κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες. Οι άθεοι και οι αγνωστικιστές ανέφεραν, επίσης, ότι αντιμετωπίζουν λιγότερη δυσκολία στον ύπνο, βάσει των ευρημάτων που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Sleep.
«Η ψυχική υγεία συζητείται όλο και περισσότερο στο περιβάλλον της Εκκλησίας, όπως και θα έπρεπε, αλλά όχι η λειτουργία του ύπνου», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kyla Fergason, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Γουάκο του Τέξας.
«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει αρνητικά πολλές ανθρώπινες ιδιότητες που θεωρούνται βασικές αξίες της Εκκλησίας: Το να είσαι θετικό μέλος της κοινότητας, να εκφράζεις αγάπη και αλληλεγγύη αντί για θυμό ή επίκριση, και να διαθέτεις ακεραιότητα στην ηθική συλλογιστική και συμπεριφορά», συμπληρώσει.
«Θα μπορούσε ο καλύτερος ύπνος να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να ενισχύσουν την πίστη τους ή να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί; Δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά γνωρίζουμε ότι η ψυχική, σωματική και γνωστική υγεία είναι συνυφασμένη με την υγεία του ύπνου στον γενικό πληθυσμό» καταλήγει η Kyla Fergason.
Η σχετική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.501 συμμετεχόντων, κατέδειξε επίσης πως όσοι ανέφεραν πως κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες ήταν πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι θα πάνε στον Παράδεισο.
Εντούτοις, οι σχετικές με τον Παράδεισο αντιλήψεις δεν συσχετίστηκαν με δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό το μοτίβο δείχνει ότι ο καλύτερος ύπνος οδηγεί σε μια πιο αισιόδοξη οπτική, η οποία σε αυτήν την περίπτωση εκδηλώνεται ως θετική προσδοκία πως θα εισέλθουν στον παράδεισο.
ygeiamou.gr
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.