Με ανάρτησή του το ΕΚΠΑΖ Εθελοντές και Φίλοι Κρήτης αναφέρονται σε θάνατο από δηλητηρίαση για νεαρό όρνιο. Όπως σημειώνουν, η αιτία ήταν ότι το όρνιο έφαγε νεκρό σκυλό που είχε πεθάνει από φόλα.
Διαβάστε τι αναφέρεται:
Νεαρό Όρνιο βρέθηκε νεκρό στους πρόποδες του Γιούχτα. Πιθανότατα δηλητηριασμένο. Και εδώ έρχεται να δέσει η ιστορία…εδώ και μέρες στις Αρχάνες ακούμε ότι υπάρχουν φόλες.
Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο κάποιοι βοσκοί να βάζουν φόλες για αδέσποτα σκυλιά!!!
Εκτός από τα άτυχα σκυλιά και γατιά υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες που μπορεί να είναι πολλές.
Από ένα μόνο φολιασμένο σκυλί μπορεί να δηλητηριαστούν δευτερογενώς πολλοί Γύπες!
Δείτε φωτογραφίες:
Τι είναι το ΕΚΠΑΖ
Το ΕΚΠΑΖ είναι ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή το 1990, ενώ η δραστηριότητα του ξεκίνησε Απρίλιο του 1984, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται βασικά στην ανάληψη της φροντίδας κάθε άγριου ζώου και πουλιού της ελληνικής (και όχι μόνο) πανίδας, που χρειάζεται περίθαλψη, ανεξαρτήτως σπανιότητας και μεγέθους.
Ο στόχος του κέντρου είναι η κατοπινή επανένταξη του ασθενούς στη φύση. Εάν αυτό είναι αδύνατο, δευτερεύοντα στόχο αποτελεί η μόνιμη διατήρηση του σε όσο το δυνατό πιο άνετες συνθήκες αιχμαλωσίας που προσομοιάζουν στον φυσικό τους βιότοπο, ώστε να διάγει μια αξιοπρεπή ζωή, και αν είναι δυνατόν, να αναπαραχθεί σε αιχμαλωσία δίνοντας έτσι απελευθερώσιμους απογόνους.
Σημαντικό ρόλο στην όλη δράση του Κέντρου παίζουν τόσο το πανελλήνιο δίκτυο των εθελοντών μας όσο και οι εθελοντές (-τριες) που έρχονται από όλο τον κόσμο και βοηθούν για όσο χρόνο μπορούν στους χώρους φροντίδας του ΕΚΠΑΖ, εκπαιδευόμενοι στις διάφορες εργασίες από τα έμπειρα στελέχη του Κέντρου. Η Κρήτη αποτελεί μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας όσων αφορά την ορνιθοπανίδα.
Αρκετά είναι τα περιστατικά κάθε χρόνο που χρειάζεται να επέμβει το ΕΚΠΑΖ για την παραλαβή κάποιου πληγωμένου εξασθενημένου ή δηλητηριασμένου άγριου πτηνού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η οργάνωση μιας ομάδας άμεσης επέμβασης και πρώτης υποστήριξης του ανήμπορου πτηνού στην Κρήτη, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ταξίδι του για την Αίγινα όπου και θα του εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία. Εφόσον αποθεραπευτεί, οργανώνεται η απελευθέρωσή του κατά το δυνατό κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε.
Ο στόχος αυτής της ομάδας είναι να γνωρίσουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν, το έργο του ΕΚΠΑΖ, να εκπαιδευτούν και να οργανωθούν ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό, στην Κρήτη.