17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ …γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ;

Ημερομηνία:

Η έρευνα, ευτυχώς, απέδωσε και οι λόγοι που αυτά τα δύο σημαντικότατα ερωτήματα και οι απαντήσεις που ακολούθησαν, δεν περιελήφθησαν (λογοκρίθηκαν;) στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, εξηγήθηκαν. Διότι, το ίδιο το κείμενο των απαντήσεων είναι αποκαλυπτικό. Με πρώτη την μη-απάντηση του εκπροσώπου στο θέμα ύπαρξης αμερικάνικου αιτήματος για την αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών. Στη σχετική ερώτηση, απαντά αφήνοντας το θέμα ανοικτό, παρουσιάζοντάς το, ουσιαστικά, ως διμερές και κρατώντας ισορροπίες μεταξύ των «ΝΑΤΟϊκών συμμάχων». Και, επίσης, αμφισβήτησε ξανά τη νομιμότητα του Χάρτη της Σεβίλλης, αδειάζοντας ουσιαστικά και πάλι τη χώρα μας (όπως και η ΕΕ, συνεπακόλουθα), καθώς ο Χάρτης είναι μάλλον ελληνικό χαρτί. Κάτι που επιβεβαίωνει και παλαιότερο τουίτ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Κοινώς, με τις απαντήσεις στις δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις, όλο το παραμυθάκι της κυβέρνησης (με την ενισχυτική διδασκαλία του πρέσβυ των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ) περί «αμερικάνικης αλληλεγγύης κατά της Τουρκικής επιθετικότητας» αναδεικνύονταν μεγαλοπρεπώς και μάλιστα το άδειασμα ερχόταν από αρχή ανώτερη του καλού μας πρέσβυ και μεγάλου φίλου της Ορθοδοξίας.

Αυτά όλα απέκρυψε το ΑΠΕ. Αυτά δεν μεταφέρθηκαν και δεν δόθηκαν ως πληροφορίες στην Ελληνική κοινή γνώμη, γιατί θα κατέστρεφαν την παιδικής αφέλειας εικόνα που καλλιεργείται για τις ελληνο-αμερικανικές και τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Ευτυχώς, όμως, μεταδόθηκαν από το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, που κάνει τη δουλειά του σωστά, και όχι λογοκρίνοντας όσα λένε οι αληθινοί ηγέτες του μικρού μας προτεκτοράτου.

Στα παραλειπόμενα, υπήρξε λάθος αναφορά του εκπροσώπου του Στεητ Ντηπάρτμεντ στη Θεσσαλονίκη, ως ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Δένδια- ο υπουργός Εξωτερικών κατάγεται από τους Παξούς και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Στο «ζουμί» όμως.

Η πρώτη κομμένη ερώτηση, έγινε από τον συνάδελφο Μιχάλη Ιγνατίου, και αφορούσε και την αποστρατικοποίηση των νησιών – ήταν αυτό το μέρος της ερώτησης που δεν απαντήθηκε, ενώ τονίστηκε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι «ΝΑΤΟικές» και «σύμμαχοι»:

Ερώτηση: Σύμφωνα με αναφορές, ο κ. Πομπέο, ο υπουργός Πομπέο πηγαίνει στην Ελλάδα ως διαμεσολαβητής στην ένταση με την Τουρκία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η πληροφορία είναι σωστή. Και η δεύτερή μου ερώτηση: Ζητήσατε από την Ελλάδα να αποσύρει στρατό και όπλα από τα νησιά του Αιγαίου; υπάρχουν δημοσιεύματα και γι αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ.

Απάντηση Στέητ Ντηπάρτμεντ: Ευχαριστώ Μιχάλη. Χαίρομαι που ακούω τη φωνή σου. Όπως γνωρίζετε, μιλήσαμε γι’ αυτό και ο Υπουργός έχει βεβαίως μιλήσει γι’ αυτό πάρα πολλές φορές, για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει εκφράσει το βαθύ του ενδιαφέρον για τις προκλήσεις ποy είχαμε εκει, αλλά και πάλι, εναγκαλιζόμενος τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στο διάλογο. Καλοσωρίζουμε την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και φυσικά το ενθαρρύνουμε. Οπότε είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί το θέμα.

Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια στη Βιέννη και επίσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου της Τουρκίας λίγες μέρες μετά, όταν και οι δύο βρίσκονταν στη Δομινικανή Δημοκρατία. Βεβαίως, η ικανότητα αποκλιμάκωσης και κατόπιν συνομιλιών μεταξύ των δύο αυτών ΝΑΤΟικών συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι τόσο σημαντική και μειώνει την πιθανότητα κάποιων περιστατικών ή δυστυχημάτων, οπότε συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν μπροστά και, ιδανικά, να μπορέσουν να δημιουργήσουν/ ολοκληρώσουν μια συμφωνία.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που επικεντρώνεται όπως έχω πει και στην αρχή, στη διμερή μας σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε κάνει πραγματικά τόσα πολλά σε ένα χρόνο, μπορούμε να τα δούμε, κάποιες από τις νέες εξελίξεις, η ενεργειακή διαφοροποίηση, όπως είπα, είναι σημαντικό θέμα στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, και θα αναδείξουμε θέματα όπως η ενεργειακή συνεργασία και οι οικονομικοί δεσμοί.

Και για τη Σούδα, όπως υπονόησα, θα επικεντρωθούμε στην συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Η καλή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, φυσικά, προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας, κι όλων των συμμάχων μας στο σύνολο της ΕυρωΑτλαντικής περιοχής. Είναι προτεραιότητα για μας, για το ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαιτέρως παρόντες εκεί, οπότε προσμένουμε αυτές τις ευκαιρίες.

Η δεύτερη ερώτηση έγινε από το συνάδελφο Θανάση Τσίτσα, ο οποίος και μας τράβηξε την προσοχή με του τουίτ του.

Ερώτηση: Υποθέτω ότι η επίσκεψη του Υπουργού στην Ελλάδα θα καλύψει την πρόσφατη θαλάσσια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θα ήθελα μια διευκρίνηση στο εξής: ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέηβιντ Σάτερφηλντ, είπε πριν λίγες ημέρες ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλης έχει κάποια νομική αξία. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η δήλωση του πρέσβυ καθρεφτίζει την Αμερικάνικη πολιτική σχετικά με την διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Απάντηση Στέητ Ντηπάρτμεντ: Σας ευχαριστώ, κύριε, και επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την άποψη που εξέφρασε και η ΕΕ, ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμμία νομική σημασία. Από θέση αρχής ο πρέσβυς Σάτερφηλντ υπογράμμισε πολλές φορές, όπως είπε ο υπουργός, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να λύνουν τα θέματα θαλασσίων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν παίρνουμε θέση σε θέματα θαλασσίων συνόρων ή γενικά στο θέμα του πώς θα έπρεπε τα κράτη να οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους. Γι’ αυτό και ενθαρρύναμε όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν το διάλογο και τις ευκαιρίες και τις θεσμικές δομές που έχουμε για να διαλεγόμεθα, να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία για να λύσουν αυτά τα ζητήματα, ενώ αποκλιμακώνουν και αποφεύγουν οποιαδήποτε μονομερή βήματα, τα οποία αυξάνουν την ένταση και τον κίνδυνο περιστατικών ή δυστυχημάτων.

Η Εισαγωγή του Εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που προηγήθηκε των ερωτήσεων 

”Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Είναι κάτι λιγότερο από χρόνο που πήγαμε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διμερούς μας Στρατηγικού Διαλόγου και ενός αριθμού άλλων υποχρεώσεων εκεί. Νομίζω πως, εξετάζοντας όσα έγιναν σε αυτό το χρόνο, υπογραμμίζεται πόσο ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πράγματι στην καλύτερη φάση δεκαετιών και αυτή η επίσκεψη θα υπογραμμίσει ένα έτος αληθινών επιτυχιών στις διμερείς μας σχέσεις.

Θα προσγειωθούμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί αυτή την καταπληκτική ιστορική πόλη. Είναι, βεβαίως, μια είσοδος στα Βαλκάνια, όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο, και θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και υπογραμμίσουμε τη μεγάλη πρόοδο που έγινε σε αυτή την περιοχή. Είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Δένσια, που προσθέτει κάτι σε αυτό, και, φυσικά, πιστεύω ότι η επίσκεψη του υπουργού [Πομπέο] εκτός πρωτευουσών του δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξει την ευρύτερη σχέση μας με την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.

Θα επιδείξουμε, στη Θεσσαλονίκη, πως, μαζί με την Ελλάδα, επενδύουμε στο μέλλον τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των Βαλκανίων. Νομίζω σημειώναμε στην αναγγελία της επίσκεψης ότι ο Υπουργός θα υπογράψει διμερή συμφωνία επιστήμης και τεχνολογίας. Θα υπάρξει επαφή με ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού τομέα της ενέργειας, που θα δεχθεί ο Υπουργός για να συζητήσει και αναδείξει την ενεργειακή διαφοροποίηση και τα σχέδια υποδομών στην Ελλάδα. Νομίζω ότι έχετε πολύ καλή γνώση της προσπάθειας να βοηθηθεί η Ελλάδα να γίνει ικανότερος εταίρος με τις ΗΠΑ σε θέματα διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας της ενέργειας. Η Οικονομική Αναπτυξιακή Επιχείρηση (Development Finance Corporation), πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα και εργάζεται στην υποστήριξη ενός αριθμού σχεδιασμών εκεί, μεταξύ των οποίων και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Οπότε έχουμε πολλά να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη.

Την επόμενη μέρα θα πάμε στην Κρήτη, στο νησί της Κρήτης, να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του επίσης- και να επισκεφτούμε τη βάση της Σούδας. Αυτό είναι, νομίζω, ακόμη ένα παράδειγμα της συνεργασίας τον τομέα της Ασφάλειας που, φυσικά, επεκτάθηκε μετά την υπογραφή, πέρυσι, της αναθεώρησης και επέκτασης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε πραγματικά πολλές διμερείς δράσεις στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο. Μπορέσαμε να αυξήσουμε τη δράση μας στη Σούδα και βεβαίως διασφαλίσαμε πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως είπα και πριν, αυτές είναι πραγματικά μεγάλες εξελίξεις σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται με τους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους, και στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα.”.

Και επειδή εδώ δε χωρούν λογοκρισίες, παραθέτουμε και το πλήρες αγγλικό κείμενο, να βρίσκεται στην διάθεση των συναδέλφων.

Ερώτηση: According to reports, Mr. Pompeo – Secretary Pompeo is going to Greece as a mediator in the conflict with Turkey.  I wanted to ask you if this is – this information is true.  And my second question:  Did you ask Greece to withdraw its troops and weapons from the Aegean Islands?  There are also reports about this.  Thank you very, very much.

Απάντηση: Thanks, Michail.  Nice to hear your voice.  As you know, we’ve been vocal and the Secretary has certainly talked about it many times, on the need to de-escalate in the Eastern Med.  He’s expressed his deep concern for challenges we’ve had there, but again, also embracing the recent positive developments and the prospect of return to dialogue.  We welcomed the September 22nd announcement of the resumption of exploratory talks between Greece and Turkey; certainly encouraging that.  So I’m sure that will be touched upon.

As you know, the Secretary had met with Foreign Minister Dendias in Vienna last month, and also met with Foreign Minister Cavusoglu of Turkey a few days later when they were both in the Dominican Republic.  Certainly the ability to deconflict and then have discussions and dialogue is so important between these two NATO allies, Turkey and Greece, and reduces the likelihood of any accidents or incidents, so we continue to encourage Greece and Turkey to move forward on that and ideally be able to create – complete an agreement.

This will be a trip that focuses, as I said in the opening remarks, on our bilateral relationship with Greece.  We really have done so much in a year; we can reflect on that, some of the new developments – energy diversification, as I said, is an important topic in Thessaloniki and northern Greece, and we’ll highlight things like energy cooperation and economic ties.

And in Souda Bay we’ll focus, as I indicated, on our security relationship.  Good security in the Eastern Med is, of course, a benefit to all Greece and Turkey, and all of our allies in the whole Euro-Atlantic region.  That is a priority for us, for the NATO alliance, and we will continue to be very much engaged there, so looking forward to these opportunities.

Ερώτηση: I assume the Secretary’s visit to Greece will cover the recent maritime dispute between Greece and Turkey.  I would like to clarify something:  The American ambassador in Ankara, David Satterfield, said a few ago – a few days ago that the United States does not consider the Seville Map to have any legal significance.  I would like to ask if the statement of the ambassador reflects the American policy regarding the dispute of exclusive economic zone between Greece and Turkey.

Απάντηση: Thank you, sir, and let me just be clear that the United States shares the view that the EU has also expressed that the Seville Map does not have any legal significance.  As a matter of principle, as Ambassador Satterfield has underscored many times, as the Secretary has said, we encourage all states to resolve maritime delimitation issues peacefully and in accordance with international law.  We take no position on maritime boundary issues or generally how states should delimit their maritime boundaries.  That’s why we’ve encouraged all sides to go to use dialogue and the opportunities and institutional structures that we have to have dialogue, use diplomacy to resolve these issues while de-escalating and avoiding any unilateral steps that increase tension and the risk of accidents or incidents.

Η Εισαγωγή του Εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που προηγήθηκε των ερωτήσεων (αγγλικά)

This is going to be Secretary Pompeo’s second trip to Greece.  It was just under a year ago when we went to Athens and had – as part of our bilateral Strategic Dialogue with Greece and a number of engagements there.  I think going back this year, it will underscore just how strong U.S.-Greek ties have become over the last few years.  U.S.-Greek relations really are at a generational high, and this coming visit will underscore a year of real successes in our bilateral relationship.

We are flying into Thessaloniki.  This will be the first time that a U.S. secretary of state visits that extraordinarily historic city.  It is, of course, a gateway to the Balkans in terms of investment and trade, and we’ll be under – able to discuss and underscore a lot of progress that’s gone on in that region.  It happens to be the hometown of Foreign Minister Dendias, which will add a nice touch to it, and of course, I think being able to get outside of the capitals gives the Secretary a chance to highlight our engagement broadly in Greece and other countries, for that matter.

We’ll demonstrate in Thessaloniki how we are, together with Greece, investing in the future of the Eastern Mediterranean as well as the Balkans.  I think we noted in the trip announcement that the Secretary will sign a bilateral science and technology agreement.  There will be an energy sector business leaders gathering that the Secretary will host to discuss and highlight energy diversification and infrastructure projects in Greece.  I think you’re well aware of the push to help Greece become a more capable partner with the United States in terms of energy diversification and independence.  The Development Finance Corporation recently visited Athens and is working to support a number of projects there, including with the Alexandroupoli and Kavala ports.  So, a lot to do in Thessaloniki.

We’ll travel then the following day to Crete – the island of Crete to meet with Prime Minister Mitsotakis – that happens to be his home as well – and visit the Naval Support Activity at Souda Bay.  This engagement, I think, is another example of the security relationship that, of course, has expanded since we signed last year the revision and expansion of the Mutual Defense Cooperation Agreement with Greece.  That’s enabled us to really enhance a lot of bilateral activities at Larissa and Stefanovikeio.  We’ve been able to increase activity at the Naval Support Activity Souda Bay, and of course have assured access at the port of Alexandroupoli.  As I mentioned, these are really big developments in terms of working with our NATO allies, in this case particularly Greece.

kosmodromio.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ