Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τις εργασίες που έγιναν στη Γέφυρα του Κερίτη με σκοπό τη διάσωσή της από κατάρρευση.
Ο εργολάβος κ. Γιάννης Δαράκης με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κώνστα σημείωνε ότι “έγινε τεράστια προσπάθεια” για να κρατηθεί η γέφυρα. Σημείωνε επίσης ότι:
“Μόλις τελειώσει η εργασία στο τμήμα της γέφυρας που κινδύνευε περισσότερο πρέπει να ξανακάνουμε εκτροπή του ποταμού για να κάνουμε παρέμβαση στο υπόλοιπο τμήμα της γέφυρας”.
Η Διευθύντραι της τεχνικής υπηρεσίες της Π.Ε. κ. Ε. Δοξάκη τόνιζε “η γέφυρα σώθηκε”.
Οι κάτοικοι πάντως ήταν λιγότερο σίγουροι:
«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και ελπίζουμε να έχει γίνει σωστό έργο ώστε να κρατηθεί η γέφυρα».
Η γέφυρα δεν κράτησε, γκρεμίστηκε με την επόμενη ισχυρή νεροποντή που ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά. Και τώρα μένει να φανεί τι έφταιξε για αυτό το γεγονός.
Δεν έγιναν σωστά οι εργασίες από τον εργολάβο; Έφταιγε ο εργολάβος ή έπρεπε κάποιες εργασίες να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και όταν έγιναν ήταν πολύ αργά;
Σίγουρα η κακοκαιρία είναι ισχυρή, όμως οι εικόνες που βλέπουμε δεν δικαιολογούνται από το μέγεθος της κακοκαιρίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τόσα χρόνια γίνονται οι εργασίες που επιβάλλεται να γίνονται.
Εμείς, θεωρούμε ότι δε γίνονται.
Οταν δε γίνονται ακόμα και τα βασικά, όταν δεν αλλάζουν οι λάμπες στον ΒΟΑΚ, δε φτιάχνουν βασικές κακοτεχνίες στους δρόμους, δεν καθαρίζονται οι πινακίδες, είναι δυνατόν να έχουν γίνει τα πιο σημαντικά έργα;
Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν. Όχι να κρυφθούν πίσω από συσκέψεις με υπουργούς κατόπιν της καταστροφής.
Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει για ακόμη μια φορά το ρητό που λέει: “Όσοι δε σκέπτονται, συσκέπτονται”.
Κι ας μην ξεχνούν, ότι το μάρμαρο πάντα το πληρώνουν οι απλοί πολίτες, που πληρώνουν δυσθεώρατα ποσά στην εφορία και στο κράτος για να έχουν τα βασικά.
Πληρώνουν για να μην καταρρέουν οι γέφυρες με μια έστω πολύ ισχυρή νεροποντή.