Το δώρο του Σουλτάνου με τις φωτογραφίες της Οθωμανικής Βάσης της Σούδας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ | Φωτός

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ, 19ος αιώνας: Η ναυτική βάση της Σούδας έχει μακραίωνη ιστορία – Δείτε πως ήταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις την εποχή του σουλτάνου Αμντούλχαμιντ ‘Β

Ο Σουλτάνος ανέθεσε κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του σε διάφορους επαγγελματίες φωτογράφους την λήψη χιλιάδων φωτογραφιών. Φοβούμενος μια απόπειρα δολοφονίας του δεν ταξίδευε συχνά και χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες ως οπτικά τεκμήρια του τι συνέβαινε στην επικράτειά του και ως ένα βασικό εργαλείο διοίκησης του κράτους του, φυλάσσοντάς τα σε ειδικό αρχείο στο παλάτι του.

Ο Σουλτάνος προχώρησε στην αξιοποίηση αυτού του υλικού και για να προπαγανδίσει στην Δύση τα επιτεύγματα και τα έργα υποδομής στη χώρα του. Χάρισε μεγάλα φωτογραφικά λευκώματα, σε διάφορες κυβερνήσεις της εποχής και σε αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ.

Η σωζόμενη μνημειώδης σε όγκο και ενδιαφέρον συλλογή φωτογραφιών, απαθανατίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1876 μέχρι το κρίσιμο έτος 1909, όπου και τερματίστηκε, με την επανάσταση των Νεότουρκων η ηγεμονία του Αμπντούλ Χαμίντ.

Η πηγή του υλικού είναι η συλλογή που κατέχει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, η οποία, σήμερα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και διαθέσιμη για μελέτη μέσω διαδικτύου. Συνολικά 1819 φωτογραφίες σε 51 άλμπουμ, που καλύπτουν την περίοδο 1870-1893 περίπου, τα οποία αποτελούν μοναδικά τεκμήρια για την ιστορία της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε μια έρευνα στο αρχείο του Κογκρέσου, η αναζήτηση φωτογραφιών ελληνικού ενδιαφέροντος μας αποδίδει άμεσα 45 αποτελέσματα. Φωτογραφίες από τις Ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας στην Κρήτη, δημόσια σχολεία και στρατιωτικές σχολές σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Μυτιλήνη, Ρόδο, εργοστάσια τορπιλών, κατασκευής τούβλων, στοιχεία εκσυγχρονισμού όπως λάμπες γκαζιού, κατασκευές γεφυρών και κυβερνητικών κτιρίων, είναι μερικά από τα αποτελέσματα που προκύπτουν.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες του Ναύσταθμου της Σούδας, που χρονολογούνται μεταξύ του 1880 -1893 και αποτυπώνουν μια καλή στρατιωτική οργάνωση – για τα δεδομένα της εποχής – του οθωμανικού ναυτικού σε ένα γεωστρατηγικής σημασίας σημείο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν κατόπιν διαταγής του σουλτάνου και επιλέχθηκαν να αποσταλλούν ως δώρο στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια προπαγάνδισης της ευρωστίας του κοινώς ομολογουμένου στην Δύση “Μεγάλου Ασθενή”, μιας αυτοκρατορίας που ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης…


Η είσοδος της Ναυτικής Βάσης (περίπου 1880-1893)


Εργοστάσιο του σουλτάνου (περίπου 1880-1893)


Αποθήκη τορπιλλών (περίπου 1880-1893)

Το χυτήριο και αποθήκη πυρομαχικών (περίπου 1880-1893)

Οι στρατώνες στο Ναύσταθμο της Σούδας (περίπου 1880-1893)

Κτίριο Αξιωματικών (περίπου 1880-1893)

Πύργος επικοινωνίας με σημαίες (σηματοφόρος) (περίπου 1880-1893)

Οι κατοικίες των αξιωματικών (περίπου 1880-1893)

Το εσωτερικό του εργοστασίου κατασκευής τορπιλλών (περίπου 1880-1893)

Πηγή: LOC
Έρευνα: Κωνσταντίνα Βασσάλου

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών

Σχετικά με την ενδοκοινοτική διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκο από την Διεύθυνση Αγροτικής…

23 mins ago

Η Νέα Αριστερά άνοιξε τον διάλογο για τον υπερτουρισμό στα Χανιά: “Το καμπανάκι χτύπησε πέρσι ελαφριά, φέτος χτύπησε βαρύτερα”

Η Νέα Αριστερά Χανίων διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, με θέμα τον υπερτουρισμό, θέτοντας…

31 mins ago

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Ηράκλειο Νίκος Ψιλάκης.…

3 hours ago

Ο Σταϊνμάιερ αφού τσέπωσε 2,2 δις ευρώ από τα γερμανικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, πήγε και ζήτησε συγχώρεση στην Κάντανο

Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…

6 hours ago

Όταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν πληρώνονται από τη Γερμανία αλλά από τα λεφτά των Ευρωπαίων

Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…

7 hours ago

This website uses cookies.