Διακινήθηκε ευρέως σήμερα μία είδηση σχετικά με πρωτοβουλία καθαρισμού της παραλίας στο Σταυρό Ακρωτηρίου από ναύτες του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush.
Σύμφωνα με την είδηση οι “εθελοντές” που αποτελούνταν από 25 άτομα του πληρώματος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, καθάρισαν την παραλία του Σταυρού για να δώσουν το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Είπε μάλιστα εκπρόσωπος των βάσεων: “Ήταν μια ευκαιρία να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία βοηθώντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος και δίνοντας ένα χέρι βοηθείας στη δουλειά που κάνουν οι τοπικές αρχές”
Η συγκεκριμένη δράση δεν έχει καμία πρωτοτυπία. Στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεών τους, οι βάσεις σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη επιζητούν τη διασύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις και σε εθελοντικούς καθαρισμούς.
Με μια απλή αναζήτηση στο google βρίσκουμε εκατοντάδες φωτογραφίες από εθελοντικούς καθαρισμούς παραλίων. Συνήθως οργανώνονται από τις αμερικάνικες βάσεις, σε συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία ή και αυτοδιοικητικές αρχές. Και είναι αρκετά πιο συνηθισμένες σε περιοχές που υπάρχουν αντιδράσεις για την παρουσία τους, όπως στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Πέρα από καθαρισμούς, επισκέπτονται ορφανοτροφεία, γηροκομεία και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μίας θετικής εικόνας για την παρουσία τους.
Όλα αυτά τα λέμε, δίχως να καταδικάζουμε τη δράση. Όμως, εφόσον νοιάζονται για την καθαριότητα των παραλιών, καλό θα ήταν να επιτραπεί στις ελληνικές αρχές να ελέγξουν και την καθαριότητα των εδαφών όπου βρίσκονται οι βάσεις.
Άλλωστε σειρά ερευνών αποδεικνύει ότι οι βάσεις προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση στα εδάφη οπου βρίσκονται εκ της ίδιας της λειτουργίας τους αλλά και εξαιτίας διαρροών, ατυχημάτων και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας και της σκόπιμης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων. Όταν συμβαίνουν, πρόκειται για εγκλήματα δίχως τιμωρία, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος παρουσίας τους.
Όπως είχε πει και ο Gary Vest, πρώην βοηθός αναπληρωτή του Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα περιβαλλοντικής Ασφάλειας:
“δεν υπάρχει καμία αμερικάνικη βάση στον κόσμο που δεν έχει κάποιου είδους μόλυνση, είτε στο νερό, είτε στο έδαφος. Αυτό είναι δεδομένο. Θα έλεγα ότι μόλυνση υπάρχει παντού”
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό, για την προστασία του περιβάλλοντος. Την επόμενη φορά ας καθαρίσουν “εθελοντικά” το έδαφος των βάσεων.
Παρουσιάζουμε κάποιους από τους πολλούς “εθελοντικούς” καθαρισμούς παραλιών των βάσεων ανά τον κόσμο: