18.8 C
Chania
Thursday, May 9, 2024

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκκένωνε καταλήψεις που ζούσαν πρόσφυγες με τα παιδιά τους

Ημερομηνία:

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να άσκησε έντονη κριτική για την εισβολή της αστυνομίας στα Εξάρχεια και την εκκένωση καταλήψεων όπου ζούσαν πρόσφυγες με τα παιδιά τους, όμως, πρόσφατα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε παρόμοιες ενέργειες.

Ήταν Ιούλιος του 2016 όταν η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έριχνε δακρυγόνα για τη βίαιη εκκένωση καταλήψεων που φιλοξενούσαν πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου του 2016 στις καταλήψεις της λεωφόρου Νίκης 39, στο παλιό Ορφανοτροφείο και στην Κοινότητα Hurriya που στέγαζαν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασαν κλούβες με διμοιρίες των ΜΑΤ, πέταξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης χωρίς καμιά προειδοποίηση.

Όπως αναφέρει περίοικος της κατάληψης του παλιού Ορφανοτροφείου «Στις 3-4 τα ξημερώματα, δυο κλούβες με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν έξω από το κτίριο και πέταξαν δέκα κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Εκείνη τη στιγμή μέσα στην κατάληψη βρισκόντουσαν πάνω από δέκα παιδιά, μητέρες και συνοδοί από τις φοιτητικές οργανώσεις της πόλης. Μη μπορώντας να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα φώναζαν για βοήθεια», καταλήγει.

Οι προσαγωγές έφτασαν τις 100.

Οι εκκενώσεις έγιναν μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και για τις τρεις καταλήψεις ενώ προηγήθηκαν μηνύσεις απο τους ιδιοκτήτες των τριών κτιρίων, δηλαδή από το πανεπιστήμιο για την κατάληψη στο Μανδαλίδειο κτίριο, από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την κατάληψη στο πρώην Ορφανοτροφείο και από τον ιδιoκτήτη της πολυκατοικίας για την Hurriya.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2017, τα ΜΑΤ είχαν εισβάλει σκαταλήψεις της Βίλας Ζωγράφου και του Δρακοπούλειου Αιμοδοτικού.

Το κτίριο του Δρακοπούλειου Αιμοδοτικού στην οδό Αλκιβιάδου, τελούσε υπό κατάληψη από τις 2 Φεβρουάριου και φιλοξενούσε 127 Σύρους πρόσφυγες. Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας, αναπτύχθηκαν περιμετρικά του κτιρίου διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε να μην μπορέσει κάποιο μέλος της κατάληψης να μπει στο κτίριο. Απ’ την άλλη, η Βίλα Ζωγράφου που βρίσκεται μέσα στο κτήμα Ζωγράφου και είναι ένας από τους πιο γνωστούς αυτοοργανωμένους χώρους της Αθήνας, βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2012 από μέλη του αντιεξουσιαστικού και του αναρχικού χώρου.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόντουσαν και 37 παιδιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των κτιρίων και σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ αναφέρουν πως στο κτίριο του Αιμοδοτικού, «θα εγκατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί στο πλαίσιο οργανωμένου προγραμματισμού».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της αστυνομίας «απολύτως δικαιολογημένες». Ανέφερε πως «το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου πέντε-έξι άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, «η κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατάληψη δεν είχε να κάνει με την αποκατάσταση της τάξης και την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών, αλλά υπαγορεύτηκε από έναν σαφή πολιτικό στόχο: την εκκένωση, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, ενός κοινωνικού και πολιτιστικού κέντρου, που εδώ και 22 χρόνια λειτουργεί χωρίς κερδοσκοπικά κριτήρια, έχει δε να επιδείξει πολυετή αντιφασιστική δράση και δράση αλληλεγγύης στους μετανάστες».

Με πληροφορίες από vice.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ