Οι βρετανοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιβαρυνθεί με 43 εκατ. στερλίνες εντός του 2014 προκειμένου οι ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στο “Νησί” να μην λειτουργήσουν.
Αυτό συνέβη σε μέρες υψηλού αιολικού δυναμικού επειδή το Εθνικό Δίκτυο της Βρετανίας δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει την παραγόμενη αιολική ενέργεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα ποσά που καταβάλλονται προς τους λειτουργούς αιολικών πάρκων για να διατηρήσουν τις ανεμογεννήτριες αδρανείς έχουν αυξηθεί ταχύτατα την τελευταία τετραετία.
Ενδεικτικά, το 2013 καταβλήθηκαν για τον ίδιο λόγο32 εκατομμύρια στερλίνες, το 2012 έξι εκατομμύρια και το 2010 μόλις 174.000 στερλίνες.
Οι ισχυροί άνεμοι που μαστίγωσαν τα βρετανικά νησιά τον Οκτώβριο έγιναν η αιτία για νέo ρεκόρ αποζημιώσεων. Μόνο στις 26 Οκτωβρίου καταβλήθηκαν 3,07 εκατομμύρια στερλίνες σε 33 αιολικά πάρκα για να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας.
—Πολλές ανεμογεννήτριες πολύ σύντομα
Ο Τζον Κόνσταμπλ, μέλος του Ιδρύματος Ανανεώσιμης Ενέργειας, το οποίο υποστηρίζει την κατάργηση των επιδοτήσεων προς την ενέργεια, δήλωσε στη Daily Mail ότι εγκαταστάθηκαν πάρα πολλά αιολικά πάρκα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για να απορροφήσει την πλεονάζουσα ενέργεια.
Άνθρωποι από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι πληρωμές που λαμβάνουν είναι δικαιολογημένες εξαιτίας του λειτουργικού κόστους που συνεπάγεται η διακοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών.
Επισημαίνουν επίσης, ότι συμβατικές τεχνολογίες όπως οι μονάδες άνθρακα μπορούν να διακόψουν την παραγωγή πολύ πιο εύκολα και φθηνά.
—Πρόβλημα στα δίκτυα
Τα αιολικά, όπως και τα φωτοβολταϊκά, αποτελούν μια εν γένει απρόβλεπτη πηγή ενέργειας με διαλείπουσα φύση παραγωγής καθώς εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.
Όταν το αιολικό δυναμικό κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, η απότομη εισαγωγή ηλεκτρικού φορτίου στα δίκτυα μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στα καλώδια υψηλής τάσης και τον εξοπλισμό.
Επίσης, οι περιοχές με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό συχνά βρίσκονται μακρυά από τις περιοχές υψηλής κατανάλωσης όπως τα αστικά κέντρα, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται τα κόστη μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την άλλη πλευρά, η λύση της κατασκευής νέων δικτύων είναι μια ακριβή υπόθεση με αποτέλεσμα ορισμένοι να θεωρούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων εξαρχής ασύμφορη.
“Χρεώνουν πολύ υψηλά ποσά για να σταματήσουν τη λειτουργία τους, πολύ υψηλότερα από το κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας, αλλά οι αρμόδιοι δεν λύνουν το πρόβλημα διότι πρόκειται για την ‘εκλεκτή’ τεχνολογία της Κυβέρνησης” ισχυρίζεται ο Κόνσταμπλ.
Η ρυθμιστική Αρχή ενέργειας Ofgem αποδίδει το αυξημένο κόστος από τη μη λειτουργία των αιολικών στο γεγονός ότι συνδέθηκαν στα βρετανικά δίκτυα προτού καταρτιστούν επενδυτικά προγράμματα για την απορρόφηση της νέας ισχύος.
Το 2012, η Ofgem επικύρωσε ένα μεγάλο οκταετές επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής νέων και εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων δικτύων.
—Ποιοι αποζημιώθηκαν
Στην περίπτωση της Βρετανίας, η συντριπτική πλειονότητα των αποζημιώσεων καταβλήθηκε σε αιολικά πάρκα της Σκωτίας, όπου είναι άλλωστε εγκατεστημένος ο μεγαλύτερος αριθμός ανεμογεννητριών.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία είναι χαμηλότερη από την παραγόμενη ενέργεια στις μέρες που ο Αίολος έχει “κέφια”, αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί τα κατάλληλα δίκτυα μεταφοράς της πλεονάζουσας ενέργειας νότια, στην Αγγλία.
Συνεπώς, το Εθνικό Δίκτυο πληρώνει τους σκώτους ιδιοκτήτες των πάρκων για να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας και η ζήτηση να ισορροπήσει με την προσφορά.
—Ο αντίλογος
Η ένωση εκπροσώπησης του κλάδου των αιολικών και της θαλάσσιας ενέργειας στη Βρετανία,Renewable UK, επισημαίνει ότι η αιολική ενέργεια τροφοδοτεί περισσότερα νοικοκυριά από ποτέ φτάνοντας σε ποσοστό ακόμα και το 24% τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων της Renewable UK, Τζένιφερ Γουέμπερ υποστηρίζει ότι η αιολική ενέργεια συχνά χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους και λογιών λογιών συμφέροντα.
Εκπρόσωπος της Renewable UK δήλωσε δε ότι οι αποζημιώσεις προς τα αιολικά για την εξισορρόπηση προσφοράς-ζήτησης αντιστοιχούν στο 5% μόλις επί των συνολικών και μεταφράζονται σε 65 πένες ετησίως για κάθε νοικοκυριό.
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Decc) τονίζει ότι το Εθνικό Δίκτυο πληρώνει τις μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου για να εξισορροπήσουν την παραγωγή με τη ζήτηση πολύ πριν οι ανεμογεννήτριες προστεθούν στο ενεργειακό μείγμα και είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποζημιώσεις.
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.