Όχι άλλα χαλίκια μπετά και αμούτσα από τα ιερά κόκκαλα των ηρώων της ιστορικής και μαρτυρικής Καντάνου

Το ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους φαράγγι της Καντάνου και ο χειροποίητος δρόμος της προβιομηχανικής εποχής που είναι φτιαγμένος με τον κασμά και το σφυρί είναι μια τέλεια κατασκευή που σώζεται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.
Σ΄ αυτόν τον αιματοποτισμένο και ιστορικό τόπο που ο άμαχος πληθυσμός με κατσούνες και ξύλα, με πέτρες δρεπάνια με τσεκούρια και λάφυρα παρμένα από τους εχθρούς, αντιστάθηκε ηρωικά στο πιο σύγχρονο εξοπλισμένο και καλογυμνασμένο στρατό εκείνης της εποχής .

«Η Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωσή την προβολή και την ανάδειξή του ιστορικού φαραγγιού» με τους πολίτες της Καντάνου… έδωσαν έναν υπεράνθρωπο και εξοντωντικό έντιμο αγώνα για να διασωθούν αυτοί οι θησαυροί της ομορφιάς και της τέχνης, της φύσης και των ανθρώπων που κληρονομήσαμε και καταφέραμε να διασωθούν μέχρι σήμερα… Ο ίδιος ο βάρβαρος ο αιματοδιψής κατακτητής, για τα αποτρόπαια εγκλήματά που έπραξε στο τόπο μας, έγραψε και τα επικύρωσε με τις τρεις (3) επιγραφές  που άφησε «Εδώ υπήρχε η Κάντανος… επιβεβαιώνοντας την ηρωική αντίσταση του άμαχου πληθυσμού της Καντάνου. Η λαμπρή ιστορία της Καντάνου επαναλαμβάνετε και γράφεται από τα βάθη των κιόνων. Είναι τα μοναδικά ιστορικά μνημεία οι τρεις (3) επιγραφές των Γερμανών, που παρόμοια δεν άφησαν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου με τόσο πάθος και μίσος. Γιατί αντιστάθηκαν με ανδρεία και αυτοθυσία στο «Γ’ Ράιχ» οι Καντανιώτες. Αργότερα οι Γερμανοί ήρθαν ξανά… αλλά με την  οργάνωση τώρα «Συγνώμης» προσπαθούν να απαλύνουν τους πόνους των πληγών και των ψυχών που δεν σταμάτησαν ποτέ να πονούν αφόρητα και να τρέχουν… Με τον θάνατο να φτερουγίζει χωρίς τέλος από πάνω τους με τις σιδεροφτερούγες που ξερνούσαν φωθιά, με ατσάλι, τα αστείρευτα δάκρυα με τον πόνο και την εξαθλίωση, όμως με υπερηφάνεια και όχι με ταπείνωση, για την ορφάνια τους, την πείνα, τον ξεσπιτωμό , με την ξυπολησιά και την ζημιά , την φωθιά,  τσι τροχάλους, τα κάρβουνα και τον ……?  Τους διωγμούς και την επικήρυξη έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές  ιστορίες της Ελλάδας μας… Μαζί με όλα της τα ιστορικά παράσημα και με τα κουρέλια τσι ψυχής και τσι καρδιάς και με σκελετωμένα κορμιά μα περήφανα οι Καντανιώτες αρχίξαν να κάνουν ξανά όνειρα και να δημιουργούν, απάνω στην φωθιά και τα κάρβουνα  που δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου αυτό, χωρίς την συμπαράσταση του κράτους.

Μοναδικό κι αυτό σημείο αναφοράς ανά τον κόσμο για την ιστορική και μαρτυρική Κάντανο. Όμως σ’ αυτόν τον ιερό ιστορικό  και ιδιαίτερου φυσικού κάλους τόπο με τον χειροποίητο λιθόχτιστο δρόμο, ετοιμάζουν να αρχίσουν ξανά με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής, την ιεροσυλία και το έγκλημα με τα νταμάρια  και τα λατομεία που θα είναι το αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής εξαφάνισης του ιστορικού αυτού τόπου.

Τα ιερά με τα όσια , τις αξίες με τα αιώνια ιδανικά, και τα σύμβολα, την τέχνη με την ομορφιά, τα αίμα με τα δάκρυα, τους αγώνες με τους ηρωισμούς, το θάνατο , με τα ερείπια και την μεγάλη ιστορία της Καντάνου ετοιμάζουν να προσβάλουν ξανά και να βεβηλώσουν με τον πιο επαίσχυντο τρόπο. Το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου που είναι σπαρμένο με τα κόκκαλα των ηρώων , τα οποία αν με ιεροσυλία χωρίς σεβασμό θα γίνουν , αμμούτσα , χαλίκια και μπετό. Η μαρτυρική Κάντανος με την μεγάλη  λαμπρή ιστορία της παραδίνεται και βεβηλώνετε στα συμφέροντα των πολυεθνικών, με τις μίζες και το βωμό του μαύρου χρήματος. Όμως… γράφουν και την δική τους ιστορία με σελίδες που θα εξιστορούν, αιώνια τις αποτρόπαιες πράξεις τους σε βάρος της ιστορικής και μαρτυρικής Καντάνου. Οι απανταχού ευρισκόμενοι Καντανιώτες η εκκλησία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, με ολόκληρη την Βουλή των Ελλήνων, οι Δημοτικές Αρχές, οι περιφέρειες, οικολογικές οργανώσεις και οι κάθε είδους θεσμοί και θεσμικοί δεν πρέπει να επιτρέψουν ξανά την προσβολή ενός τόσο μεγάλου ιστορικού τόπου! ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ  και ζητούμαι από τους υποψήφιους Δημάρχους που ζητούν την ψήφο του λαού να υποσχεθούν ότι θα διαφυλαχτεί από κάθε βεβήλωση και προσβολή αυτός ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ τόπος του φαραγγιού της Καντάνου και του χειροποίητου δρόμου που το διασχίζει και ότι θα αναδεχθεί ως τόπος επισκέψιμος για να προσελκύει τουρισμό, που θα φέρει ανάπτυξη και ανεκτίμητο πλούτο στο Δήμο και τους Δημότες της Καντάνου – Σελίνου.

Έγινε ιστορικός ο δρόμος του φαραγγιού το 2010 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ και ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΑΝΤΑΝΟΣ είχε τιμηθεί και είχε γίνει Δήμος – Καντάνου. Όμως το 2010 ΑΔΙΣΤΑΧΤΑ η τιμή, της Καντάνου θυσιάστηκε για προσωπικά οφέλη από τους τότε… θεσμικούς για την  άγρα ψήφων… Η 24 Μαΐου και η 3 του Ιούνη είναι κοντά μας.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους νεκρούς και ζωντανούς μας ήρωες που έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές ιστορίες της Καντάνου και την έκαναν παγκόσμιο σημείο αναφοράς. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ για τους ήρωες που είναι θαμμένοι στις γύρω εκκλησίες, για τους θαμμένους και για τους άθαφτους και άψαλτους που κείτονται στο τόπο του ιστορικού φαραγγιού και είναι μόνον σκεπασμένοι με δάφνες και μυρτιές. Που τα ιερά τους κόκκαλα έχουν γίνει… και σχεδιάζουν ξανά να τα κάνουν χαλίκια , αμμούτσα και μπετό… Προς όφελος και πλουτισμό των ολίγων χωρίς να συγκινούνται μπροστά σε μια τόσο απέραντη ψυχική ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ… Όχι αμέτρητες φορές Όχι άλλα χαλίκια, αμμούτσα και μπετό από τα ιερά κόκκαλα των Ηρώων της ιστορικής και  μαρτυρικής Καντάνου…

Περιμένουμε , από τις αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές όχι  μόνον να σεβαστούν αυτόν τον ιστορικό τόπο του φαραγγιού της Καντάνου αλλά να τον σεβαστούν  και να τον προσκυνήσουν…

«Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Τουρισμού

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη. Στη…

7 mins ago

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ… που το έργο του «βάζει φωτιές, καρδιές φλογίζει

Του Σπύρου Δαράκη * «Θεωρούσα κι εγώ ότι η μουσική κατάγεται από τους φυσικούς ήχους…

9 mins ago

Όμηροι της θανατηφόρας θηλειάς της ΑΑΔΕ οι Έλληνες

Ένας ατελείωτος γολγοθάς βρίσκεται μπροστά από την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης κάθε έντιμου μικροεπιχειρηματία. Χάος στη…

2 hours ago

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξασκήσει την πυρηνική του ετοιμότητα

Σε νέες πολεμικές δηλώσεις προέβη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη…

2 hours ago

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Το «βούλευμα» φωτιά και οι εντάσεις που «έστειλαν» τη δίκη στην Αθήνα

«Πού πας ρε μ****; Άμα πας κοντά στα δίχτυα, θα σου κόψουμε τα πόδια». Με…

4 hours ago

Politico: Η φον ντερ Λάιεν «έθαψε» έκθεση κόλαφο για την ελευθεροτυπία στην Ιταλία ενώ επιζητεί την ψήφο της Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να επιβραδύνει μια επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνει την…

4 hours ago

This website uses cookies.