Μετά και τα πολλά τελευταία θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη με πρωτοβουλία του “Forum – Οδηγούμε με Ασφάλεια” που δημιουργήθηκε πριν περίπου 3 χρόνια με τη συμμετοχή εκατοντάδων φορέων στο Ηράκλειο προωθεί κείμενο με το οποίο ζητά, πέραν από την βελτίωση του οδικού δικτύου, και αλλαγή μυαλών. Ζητούν εισαγωγή μαθήματος Οδικής Ασφάλειας στα σχολεία, πραγματοποίηση ημερίδων και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας απόκτησης διπλώματος. Όπως σημειώνουν τίποτα δε θα αλλάξει “αν δεν αναλάβουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης”.
Το ψήφισμα μπορείτε να το συνυπογράψετε πατώντας ΕΔΩ.
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα τα τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα στην Ελληνική Επικράτεια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στατιστικό.
Η αλυσίδα των τροχαίων δυστυχημάτων, των μάταιων θανάτων εκατοντάδων νέων ανθρώπων, και όχι μόνο των νέων, δεν έχει τέλος.
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει το οδικό δίκτυο της χώρας. Πέρα και πάνω από την υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις ασφαλείας στο οδικό δίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων ίσως θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν οι οδηγοί κινούνταν πιο προσεκτικά. Η οδική μας συμπεριφορά επιδέχεται πολλών βελτιώσεων.
Το Forum “Οδηγούμε με Ασφάλεια” δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3 χρόνια με τη συμμετοχή εκατοντάδων φορέων του νομού Ηρακλείου και όλης της Κρήτης ευρύτερα με πρώτο και κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς στην ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
Ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο ‐ το οποίο είναι απαραίτητο ‐ δε θα μειώσει από μόνο του τα τροχαία, αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Αν δεν αναλάβουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Για το λόγο αυτό ζητάμε τη δική σας βοήθεια με την υπογραφή του εν λόγω αιτήματος που θα υποβληθεί στους αρμόδιους Υπουργούς (Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων & Υποδομών και Μεταφορών):
• Εισαγωγή μαθήματος Οδικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς στα σχολεία. Τουλάχιστον 20 ώρες το χρόνο.
• Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων ώστε να είναι καταρτισμένοι οι δάσκαλοι.
• Ημερίδες οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα υπό την αιγίδα των κατά τόπους Δήμων / Περιφερειών και σε στρατόπεδα.
• Ενημέρωση για τη σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος.
• Εκσυγχρονισμός διαδικασίας απόκτησης διπλώματος οδήγησης με αδιάβλητες διαδικασίες.
• Εκπαίδευση των δασκάλων οδήγησης στις νέες τεχνολογίες με πιστοποίηση του εκπαιδευτή ανά πενταετία.
• Δράσεις μέσω του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς των φιλάθλων οδηγών.