13.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

«Όχι» σε κατώτατο μισθό 3.280 ευρώ λένε οι Ελβετοί

Ημερομηνία:

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή και οι Ελβετοί για να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο.
Το δημοψήφισμα αφορά κατώτατο μισθό 4.000 φράγκων, που με τη σημερινή ισοτιμία αντιστοιχεί σε 3.280 ευρώ. Ωστόσο οι Ελβετοί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται πως καταψηφίζουν τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα οι ψηφοφόροι απέρριψαν την αγορά 22 νέων σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών Gripen, ένα σχέδιο ιδιαίτερα προσφιλές στον υπουργό Αμυνας Ούλι Μάουρερ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι “δεν υπάρχει σχέδιο Β”.

Η αγορά των 22 αεροσκαφών, ύψους 3,126 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ, απορρίφθηκε από το 53,4% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Για τον κατώτατο μισθό, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα σαφές ‘όχι’» δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, διευκρινίζοντας ότι το ‘ναι’ αναμένεται να έχει εξασφαλίσει περί το 30% των ψήφων.

Οι υποστηρικτές της πρότασης για θέσπιση κατώτατου μισθού θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να ζήσουν οι Ελβετοί μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς το κόστος ζωής στις μεγάλες ελβετικές πόλεις, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη είναι πολύ υψηλό.

Από την άλλη, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και η ανεργία, καθώς οι νέοι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά. Σημειώνεται πως το 90% των εργαζομένων λαμβάνουν ήδη μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου που τίθεται στο δημοψήφισμα.

Τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα, καθώς η Ελβετία, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, δεν έχει ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβής, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία και Γερμανία. Τονίζουν ότι η επιβίωση με λιγότερο από 4.000 ελβετικά φράγκα (3.280 ευρώ)  το μήνα δεν είναι δυνατή, επειδή τα ενοίκια, η ασφάλιση υγείας και τα τρόφιμα είναι απαγορευτικά ακριβά.

Το προτεινόμενο ωρομίσθιο των 18 ευρώ αντιστοιχεί σε αποδοχές της τάξης των 3.280 ευρώ ανά μήνα. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 66% του διάμεσου (αντιπροσωπευτικότερου) μισθού στην Ελβετία το 2012.

Ως μέτρο σύγκρισης, η Γερμανία θεσμοθετεί βασικό ωρομίσθιο 8,5 ευρώ που ανέρχεται περίπου στο 50% του διάμεσου μισθού της. Η πρόταση βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση της χώρας και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά υποστηρίζεται από το μεγάλο συνδικάτο SGB και τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...