Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή και οι Ελβετοί για να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο.
Το δημοψήφισμα αφορά κατώτατο μισθό 4.000 φράγκων, που με τη σημερινή ισοτιμία αντιστοιχεί σε 3.280 ευρώ. Ωστόσο οι Ελβετοί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται πως καταψηφίζουν τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα οι ψηφοφόροι απέρριψαν την αγορά 22 νέων σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών Gripen, ένα σχέδιο ιδιαίτερα προσφιλές στον υπουργό Αμυνας Ούλι Μάουρερ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι “δεν υπάρχει σχέδιο Β”.
Η αγορά των 22 αεροσκαφών, ύψους 3,126 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ, απορρίφθηκε από το 53,4% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Για τον κατώτατο μισθό, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα σαφές ‘όχι’» δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, διευκρινίζοντας ότι το ‘ναι’ αναμένεται να έχει εξασφαλίσει περί το 30% των ψήφων.
Οι υποστηρικτές της πρότασης για θέσπιση κατώτατου μισθού θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να ζήσουν οι Ελβετοί μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς το κόστος ζωής στις μεγάλες ελβετικές πόλεις, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη είναι πολύ υψηλό.
Από την άλλη, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και η ανεργία, καθώς οι νέοι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά. Σημειώνεται πως το 90% των εργαζομένων λαμβάνουν ήδη μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου που τίθεται στο δημοψήφισμα.
Τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα, καθώς η Ελβετία, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, δεν έχει ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβής, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία και Γερμανία. Τονίζουν ότι η επιβίωση με λιγότερο από 4.000 ελβετικά φράγκα (3.280 ευρώ) το μήνα δεν είναι δυνατή, επειδή τα ενοίκια, η ασφάλιση υγείας και τα τρόφιμα είναι απαγορευτικά ακριβά.
Το προτεινόμενο ωρομίσθιο των 18 ευρώ αντιστοιχεί σε αποδοχές της τάξης των 3.280 ευρώ ανά μήνα. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 66% του διάμεσου (αντιπροσωπευτικότερου) μισθού στην Ελβετία το 2012.
Ως μέτρο σύγκρισης, η Γερμανία θεσμοθετεί βασικό ωρομίσθιο 8,5 ευρώ που ανέρχεται περίπου στο 50% του διάμεσου μισθού της. Η πρόταση βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση της χώρας και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά υποστηρίζεται από το μεγάλο συνδικάτο SGB και τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
Σε σοβαρές αποκαλύψεις για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών προχώρησε ο ειδικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος…
Ένα μικρό κινεζικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης εξέπληξε τον κόσμο αυτήν την εβδομάδα αποκαλύπτοντας την τεχνική…
Δήλωση έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά το τέλος της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για εκλογή…
Κοινός στόχος της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης είναι να διασφαλιστεί η ωριμότητα και…
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο διακήρυξε ότι η κυβέρνηση…
Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A), κατηγορώντας τη ΔΕΥΑΧ για παράνομες…
This website uses cookies.