Όχι στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών

Κατηγορηματική η διαφωνία γιατρών, νομικών και φορέων στη συνέντευξη Τύπου του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης μεταναστών εξέφρασαν εχθές φορείς των Χανίων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Εκπρόσωποι από το χώρο της υγείας, των νομικών, τον εμπορικό κόσμο, αλλά και η εκκλησία μίλησαν για δημιουργία στην ουσία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου οι μετανάστες θα κληθούν να στοιβαχτούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και αντιπρότειναν τη δημιουργία ανοιχτών μη φυλασσόμενων κέντρων υποδοχής των μεταναστών.

Από την πλευρά του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ο Αμπντουλαχέμπ Χάτζι σημείωσε πως η ίδρυση κέντρων κράτησης μεταναστών δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους μετανάστες και τις συνθήκες που θα κληθούν εκεί να αντιμετωπίσουν, αλλά και τον ίδιο τον νομικό πολιτισμό της χώρας καθώς πρόκειται για μια απόφαση αντισυνταγματική σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει πως «όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων». «Όποτε για διάφορους λόγους η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση» πρόσθεσε ο κ. Χάτζι, «χρησιμοποιεί κραυγαλέα ψέματα σε σχέση με το ζήτημα των μεταναστών, -όπως έκανε και πέρσι κατά τη διάρκεια του αγώνα της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών στην Αθήνα- όταν για πρώτη φορά ακούστηκε ο απαράδεκτος όρος «υγειονομική βόμβα». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χάτζι «από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα μάθαμε να σεβόμαστε τις ιερές ημέρες της χώρας, όπως αυτές του Πάσχα, που όμως βλέπουμε να αμαυρώνονται από σκηνές μαζικών συλλήψεων μεταναστών».

Περιγράφοντας την πρόταση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης για το μεταναστευτικό ο κ. Χάτζι μίλησε για νομιμοποίηση όλων όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», δημιουργία ανοιχτών μη φυλασσόμενων δομών και ξενώνων με αξιοπρεπείς συνθήκες στους οποίους να μπορούν να καταφύγουν οι μετανάστες, ιδιαίτερη αντιμετώπιση και μέριμνα για τις μητέρες και τα ανήλικα παιδιά και παραχώρηση ασύλου σε όλους τους αιτούντες.

Εκ μέρους των Γιατρών του Κόσμου η κ. Ελευθερία Μολουδάκη δήλωσε πως οι Γιατροί του Κόσμου καλούνται καθημερινά να καλύψουν τα τεράστια κενά που αφήνει η πολιτεία στις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις μεταναστών που μη έχοντας νομιμοποιητικά έγγραφα δεν έχουν καμιά πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Μιλώντας για τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης η κ. Μολουδάκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υγειονομική βόμβα αποτελούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών και όχι οι ίδιοι οι μετανάστες, καθώς το στοίβαγμα τους στους συγκεκριμένους χώρους με απαράδεκτες και αναξιοπρεπείς συνθήκες θα μεγεθύνει το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσει».

Από το χώρο επίσης της υγείας, η αντιπρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων κ. Νίκη Μπαρδάτσου ζήτησε κατάργηση των κέντρων κράτησης και της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» που αναγκάζει τους μετανάστες να παραμένουν για μήνες και χρόνια στην Ελλάδα ως ενδιάμεσο προορισμό. Εντώπισε δε τη λύση του προβλήματος στην  αντιμετώπιση των μεταναστών σε ισότιμη με τους Έλληνες πολίτες βάση και τη  δημιουργία ανοιχτών χώρων υποδοχής με συνθήκες που να εξασφαλίζουν την ψυχική και σωματική υγεία των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, αναγκασμένοι από τα καθεστώτα των χωρών που ζουν, τον πόλεμο, την πείνα και τον κατατρεγμό.

Τις διαφωνίες του νομικού κόσμου σχετικά με τα σχεδιαζόμενα στρατόπεδα μετέφερε ο κ. Κώστας Γκαζής, υπεύθυνος τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Δικηγορικού συλλόγου Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πιθανολογούμενες αποθήκες ανθρώπων» και προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με έναν αποσπασματικό τρόπο, που δεν λαμβάνει υπόψη του μια σειρά ειδικές περιπτώσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα στα στρατόπεδα να καταλήγουν ανυπεράσπιστοι ανήλικοι, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης ή ιδιαίτερης προστασίας κλπ.  Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση μεταξύ άλλων χωρών σε ότι αφορά την θετική γνωμοδότηση στις αιτήσεις ασύλου, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρεί τη νομιμότητα σε σχέση με το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Συμπλήρωσε τέλος πως το άνοιγμα ενός τέτοιου ευαίσθητου ζητήματος όπως τα κέντρα κράτησης μεταναστών, σε προεκλογική περίοδο κρύβει γενικότερες αλλά και πιο ειδικά προεκλογικές σκοπιμότητες.

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο κ. Γιάννης Τσαμαντάκης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, προτείνοντας τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής στα οποία οι μετανάστες να μπορούν να καταφύγουν και να βρουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσής, την ίδια στιγμή που θα γίνουν προσπάθειες ώστε να εφαρμοστεί μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με το ζήτημα. «Τελικά και μακροπρόθεσμα» συμπλήρωσε ο κ. Τσαμαντάκης «η λύση είναι να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν τη μετανάστευση». Αναφερόμενος τέλος πιο ειδικά σε ζητήματα παιδείας συμπλήρωσε πως «η παιδεία έχει και πρέπει να έχει γενικότερα ανθρωπιστικό προσανατολισμό» και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «όλοι μας είμαστε «οι άλλοι», και όλοι μας είμαστε εν δυνάμει μετανάστες».

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου δήλωσε πως η εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό όλων των ανθρώπων που για διάφορους λόγους βρίσκονται στη χώρα μας. «Κι εμείς οι Έλληνες υπήρξαμε μετανάστες και δυστυχώς υπάρχουμε ακόμα ως τέτοιοι σε μια σειρά χώρες» πρόσθεσε ο πρωτοσύγγελος που ανέφερε η μητρόπολη βοηθά τους μετανάστες διαθέτοντας τους δωρεάν εισιτήρια για να επιστρέψουν στις χώρες τους. Από την πλευρά του μετέφερε την διαφωνία της εκκλησίας με τη δημιουργία μαζικών αποθηκών ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ανέφερε πως η εκκλησία προσπαθεί να συμπαρασταθεί σε όσους έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Τέλος ο κ. Παυλάκης, γενικός γραμματέας του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Χανίων ανέφερε πως οι επαγγελματίες της πόλης κρίνουν ως λάθος τη δημιουργία στρατοπέδων και τη σχετική υπουργική απόφαση, που θα δημιουργήσει και ένα κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό για τον τουρισμό και την εμπορική κίνηση. Όπως ανέφερε για το ζήτημα απαιτούνται πιο έξυπνες λύσεις και μια μορφή διαχείρησης του προβλήματος που να λαμβάνει υπόψη της τόσο τις ανθρωπιστικές συνθήκες όσο και τις ανάγκες των επαγγελματιών και εμπόρων.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Συντυχάκη στη σύσκεψη της ΚΟ Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων του ΚΚΕ στις 19 Ιανουαρίου

Η Κομματική Οργάνωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΕΒΕ) της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη…

26 mins ago

«Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ: Τελευταίες Παραστάσεις στα Χανιά

Η ομάδα καλλιτεχνικής έκφρασης Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά ολοκληρώνει το αφιέρωμα στο γαλλικό…

48 mins ago

Αντιδρά ο ΣΕΠΕ Χανίων για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Αποκλεισμός χιλιάδων αναπληρωτών

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις αλλαγές που επιφέρει…

55 mins ago

«Σπίτι μου ΙΙ»: Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή για ένταξη στο πρόγραμμα – Πάνω από 6.000 αιτήσεις σε τέσσερις ώρες

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 12 το μεσημέρι και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»,…

1 hour ago

Βουλή: Αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» αποφάσισε η Ολομέλεια – Τι δήλωσε ο Μιχαήλ Γαυγιωτάκης

Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες» αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με…

1 hour ago

This website uses cookies.